Ministrul Apărării, despre cauzele prăbuşirii avionului MIG 21 LanceR şi a elicopterului IAR 330-Puma

  • Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune că prăbuşirea avionului MIG 21 LanceR şi a elicopterului IAR 330-Puma ar fi putut fi cauzate de starea tehnică, starea vremii sau de managementul acţiunii.
  • El explică de ce în elicopter erau şapte militari, nu cinci, cât au fost anunţaţi iniţial.
Urmărește
19379 afișări
Imaginea articolului Ministrul Apărării, despre cauzele prăbuşirii avionului MIG 21 LanceR şi a elicopterului IAR 330-Puma

„Continuă cercetările. Se studiază circumstanţele în care s-a produs această strategie. Evident că nu se poate să luăm în calcul alţi factori decât starea tehnică, starea vremii şi, evident, managementul acţiunii. Sunt trei dimensiuni pe care se face această anchetă şi sigur că vom avea un raport pe lângă ceea ce înseamnă criteriile juridice, după care parchetul militar stabileşte circumstanţele sau eventuale vinovăţii. Este clar, din prima apreciere, fără să avem rapoarte, că era vorba de un aparat de zbor MIG, care sunt vechi, cu peste patru decenii de funcţionare. Am avut şi în trecut asemenea evenimente cu MIG 21, iar în cazul elicopterului Puma aceste elicoptere uşoare care nu sunt potrivite pentru condiţii foarte grele de vreme”, spune, la Digi 24, ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

El spus că avioanele MiG21 sunt vechi şi nu mai corespund cerinţelor actuale.

„Evident, noi am riscat viaţa piloţilor noştri, a tinerilor noştri cu aceste avioane, pentru că aceste avioane nu corespund practic la ceea ce astăzi se întâmplă, la misiunile de care este nevoie astăzi. Dar aceasta era situaţia. Suntem într-o situaţie în care dotarea armatei, fondurile pe care le-a avut Armata la dispoziţie nu au permis mai mult decât modernizarea acestor aparate de zbor. Şi totuşi, consecinţele se văd acum”, a adăugat Dîncu.

De asemenea, el a explicat de ce, iniţial, autorităţile au anunţat că echipajul elicopterului era format din cinci militari.

„În prima fază am fost anunţaţi că sunt cinci din echipajul normal de căutare şi salvare, apoi echipa operativă a stabilit că există posibilitatea ca avionul să fi căzut în Dunăre sau în mare şi atunci este nevoie şi de doi salvatori marini, deci de aici vine acest lucru. Până la urmă erau două instituţii care au propus membri în acest echipaj”, mai spune ministrul Apărării.

Dîncu afirmă că spăaţiul aerian al României nu este vulnerabil, pentru că în ultima vreme forţele NATO au îmbunătăţit prezenţa în ţara noastră.

Pilotul aeronavei MiG-21 LanceR, care s-a prăbuşit miercuri seara în judeţul Constanţa, a decedat, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Aeronava prăbuşită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formaţie de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei. Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbuşită a fost pierdută la ora 20.00, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei.

Tot miercuri seara, un elicopter militar, tip IAR 330-Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, decolase de urgenţă în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR. Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localităţii Gura Dobrogei, judeţul Constanţa, la aproximativ 11 km de aerodrom. Şapte militari au murit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici