Ministrul Apărării vrea să liniştească populaţia: Scutul de la Deveselu poate asigura apărarea

Ministrul Nicolae Ciucă a declarat că se pare că pentru situaţia din Iran se va găsi o soluţie diplomatică, iar populaţia nu trebuie să fie alarmată pentru atacul de marţi noapte deoarece este o reacţie la un anumit context. Ameninţare există, însă Scutul de la Deveselu poate asigura apărarea.

Urmărește
1314 afișări
Imaginea articolului Ministrul Apărării vrea să liniştească populaţia: Scutul de la Deveselu poate asigura apărarea

Ministrul Apărării vrea să liniştească populaţia: Scutul de la Deveselu poate asigura apărarea

„Relevanţa acestei facilităţi (Scutul de la baza Deveselu, n.r.) iată că este cât se poate de evident. Decizia care s-a luat în urmă cu mai mulţi ani astăzi produce efecte şi ne dă încredere să participarea României la dezvoltarea acestei componente a sistemului este importantă şi a fost o decizie bazată pe o viziune care urma să aibă efecte în timp”, a declarat ministrul Apărării la Antena3.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, Scutul de la Deveselu are destinaţie pur defensivă, iar baza este una românească în care funcţionează sistemul de apărare al Alianţei Nord-Atlantice.

„Facilitatea de sprijin şi tot ce este în interiorul bazei aparţine armatei române, dar tot ce înseamnă elementul specific de luptă aparţine armatei americane. (...) Faptul că România găzduieşte acest sistem, este de la sine înţeles că nu are o relevanţă doar pentru această regiune, ci este destinat pentru întreg spaţiul aliat şi are elementele de sprijin Turcia, Spania. Este, de asemenea, încă un proiect în dezvoltare în Polonia”, a mai spus Ciucă.

În condiţiile în care ameninţarea încă există, scutul poate asigura apărarea anti-rachetă a întregului spaţiu aliat pe raza de acţiune care i se cuvine, pentru segmentul specific.

„Cred că este important să liniştim opinia publică pentru că tot ce s-a întâmplat azi noapte este o acţiune care s-a întâmplat într-un anumit context şi ca răspuns specific pentru o anumită acţiune. Nu vreau să diminuez ceea ce s-a întâmplat, nu vreau să nu recunoaştem că este o situaţie complicată şi ea poate să degenereze. Dar din cele intâmplate după executarea atacului cu rachete în noaptea trecută, pare că situaţia oarecum capătă un anumit trend de a se continua discuţiile şi găsi o soluţie diplomatică.

În ceea ce priveşte ameninţarea, sigur că există (...), dar tocmai acest lucru trebuie să-l menţionăm, că în acest moment pentru un anumit segment - nu trebuie să supralicităm tot ce trebuie să facă această structură (scutul de la Deveselu, n.r.) - poate să asigure apărarea anti-rachetă a întregului spaţiu aliat pe raza de acţiune care i se cuvine”, mai explică ministrul Apărării.

Nicolae Ciucă a mai comentat şi mesajul lui Donald Trump de miercuri: „Una dintre concluziile desprinse a fost şi aceasta ca NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu. Este o cerere pe care probabil o va formula către comitetul militar NATO sau chiar către consiliul Nord-Atlantic şi atunci se va declanşa un proces de analiză la nivelul comitetului militar care va fi inaintată, duă aceea, la Consiliul Nord-Atlantic şi de aici baza analizelor şi opţiunilor care vor fi identificate se va lua o decizie. Nu aş vrea să mă angajez în a da un răspuns acum, pentru că ar fi pur şi simplu speculativ. (...) Sunt convins că cei care au în atribuţii analiza acestor ipoteze şi scenariile posibile vor găsi soluţii pentru o astfel de solicitare”.

În momentul de faţă, pericolul cel mai mare este pentru militarii români şi cetăţenii români care se află în zona Orientului Mijlociu, atrage atenţia ministrul.

„Pentru militarii români (...) au fost luate măsurile necesare pentru relocare şi au fost oprite pentru moment misiunile şi împreună cu partenerii şi ceilalţi membri ai contingentelor participante s-au pus în aplicare planurile specifice. (...) Se analizează şi se continuă monitorizarea situaţiei, astfel încât la nivel instituţional să putem fi în măsură să luaăm măsurile care se impun. Vă pot garanta că toate instituţiile care au responsabilitati în acest segment sunt la datorie”, mai punctează sursa citată.

Bază militară din Irak, care găzduieşte trupe americane şi ale coaliţiei antiteroriste, a fost ţinta unui atac cu rachete în cursul nopţii de marţi spre miercuri, potrivit unor surse, citate de postul BBC News.

Preşedintele SUA Donald Trump a precizat, miercuri, că va cere Alianţei Nord-Atlantice să se implice mai mult în procesul de pace din Orientul Mijlociu.

"Statele Unite vor impune imediat sancţiuni suplimentare asupra regimului iranian", a continuat Donald Trump, precizând că Washingtonul analizează modalităţi de a riposta la atacurile iraniene cu rachete asupra bazelor din Irak.

Foto: Profimedia Images

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici