Ministrul Bodog a anunţat că programul Acţiuni Prioritare-Arsuri este aproape finalizat. Ce beneficii aduce acesta pacienţilor cu arsuri

Ordinul de ministru pentru programul Acţiuni Prioritare (AP)-Arsuri este aproape finalizat, a anunţat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, care a mai precizat că instituţia încearcă să-l încadreze în cadrul bugetar pentru anul viitor.

Urmărește
93 afișări
Imaginea articolului Ministrul Bodog a anunţat că programul Acţiuni Prioritare-Arsuri este aproape finalizat. Ce beneficii aduce acesta pacienţilor cu arsuri

Ministrul Bodog a anunţat că ordinul de ministru pentru programul Acţiuni Prioritare-Arsuri este aproape finalizat

"Programul AP-Arsuri a fost pus în dezbatere publică anul trecut după care a fost retras. Noi l-am reluat. Practic, este vorba despre un ordin de ministru. După ce am încheiat ordinul de ministru cu privire la funcţionarea unităţilor de arşi mari, am reluat ordinul de ministru cu privire la AP-Arsuri, acolo erau câteva prevederi care erau discutabile şi erau greu de aplicat, motiv pentru care am rugat din nou comisia de specialişti să se aplece asupra lui. Ordinul este aproape finalizat şi încercăm să îl prindem în cadrul bugetar pentru anul viitor", a declarat ministrul Sănătăţii.

Florian Bodog a precizat că, actualmente, sunt făcute decontări şi pentru pacienţii arşi din AP-ul pentru terapie intensivă.

"Din păcate, la momentul de faţă, singurele secţii care ar putea să beneficieze de aceste AP-uri sunt cele din Bucureşti, respectiv Spitalul de Arşi, Spitalul Floreasca şi Spitalul Bagdasar, parţial Spitalul Judeţean Timişoara pentru că ei tratează cel mai mult pacienţii cu arsuri grave, însă, în momentul în care centrele îşi vor primi aparatura – Timişoara şi Iaşi- vom putea să extindem acest proiect. Finanţarea a fost aprobată şi alocată la nivelul execuţiei bugetare de anul trecut", a completat Florian Bodog.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că programul AP-Arsuri are deja o formă finală, prima cale fiind de avizare intraministerială, după care va fi pus în transparenţă decizională, pentru discuţii.

În 5 septembrie 2016, Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, proiectul Acţiunii Prioritare Arsuri, prin care urmau să se deconteze mai multe servicii oferite de spitale pentru tratarea pacienţilor care au suferit arsuri. Proiectul a fost elaborat pe modelul Acţiunilor Prioritare, care urmăresc să asigure acoperirea costurilor ridicate ale tratamentului urgenţelor majore la nivel intra-spitalicesc.

„După tragedia din clubul Colectiv, nevoia unei linii dedicate de finanţare a tratamentelor pentru pacienţii cu arsuri a devenit stringentă, mai ales luând în considerare limitele destul de reduse ale decontării cheltuielilor cu aceşti pacienţi. Pentru a nu mai fi nevoite spitalele să asigure diferenţa considerabilă din venituri proprii, AP-Arsuri va deconta următoarele: reactivi specifici şi consumabile pentru determinări de laborator; consumabile pentru monitorizarea pacienţilor; consumabile specifice pentru tratamentul şi îngrijirea pacienţilor cu arsuri; consumabile şi echipamente pentru tratamentul în perioada post-critică; soluţii şi materiale consumabile pentru asepsia în secţiile de arsuri; educaţia specifică pentru tratamentul acestor pacienţi şi servicii specifice”, se arăta în document.

Noutatea absolută în sistemul sanitar românesc o reprezenta, potrivit Ministerului Sănătăţii de la acea vreme, decontarea serviciilor de recuperare medicală şi kinetoterapie pe perioada internării şi un an după externare şi de psihoterapie pe durata internării şi un an după externare.

Ulterior, proiectul a fost retras.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici