- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.08.2022, 23:29)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Cîmpeanu a ajuns la acord cu studenţii în privinţa unor propuneri pentru Legea educaţiei
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a ajuns la un acord, luni, cu organizaţiile studenţeşti în ceea ce priveşte proiectului Legii învăţământului superior.
Urmărește
912 afișări
Sorin Cîmpeanu a spus că a avut un dialog deschis şi constructiv privind proiectului Legii învăţământului superior cu reprezentanţii federaţiilor studenţilor: Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR), Uniunea Studenţilor din România (USR), Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) şi Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
„Alături de prevederi foarte importante pentru studenţi, deja incluse în proiectul Legii învăţământului superior (precum creşterea cu 50% a subvenţiei pentru burse, instituirea Programului Naţional pentru Reducerea Abandonului Universitar şi a Programului Naţional pentru Internaţionalizare Universitară, asigurarea locurilor pentru stagiile de practică, dreptul de a urma cursuri de etică şi deontologie universitară pentru absolut toate programele de licenţă, locuri bugetate pentru studenţii cu dizabilităţi, dobândirea dreptului de liberă practică pentru absolvenţii învăţământului superior medical imediat după promovarea examenului de finalizare a studiilor etc.), au fost agreate, împreună cu reprezentanţii celor 4 organizaţii studenţeşti, semnatare ale comunicatului comun cu Ministerul Educaţiei, şi alte propuneri”, spune Sorin Cîmpeanu, pe pagina sa de Facebook.
Propunerile agreate:
1. Asigurarea reprezentării fiecăreia dintre cele 5 federaţii studenţeşti reprezentative la nivel naţional prin desemnarea a câte unui membru, cu statut de invitat permanent, în fiecare din cele 6 Comisii consultative Naţionale ale Ministerului Educaţiei: Comisia Naţională pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS); Comisia Naţională de Standardizare a Titlurilor şi Gradelor Universitare (CNSTGU); Comisia Naţională de Etică a Titlurilor Universitare (CNETU); Comisia Naţională de Etică a Managementului Universitar (CNEMU); Comisia Naţională de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior (CNSPIS); Comisia Naţională al Bibliotecilor Universitare (CNBU).
2. Dreptul studenţilor de a convoca şedinţe extraordinare ale Senatului universitar. Convocarea va putea fi făcută pentru probleme studenţeşti, pentru prima dată în legislaţia specifică, de către grupul tuturor reprezentanţilor studenţilor în Senatul universitar, prin excepţie de la regula convocării de către o treime din membrii Senatului universitar.
3. Creşterea reducerilor pentru transportul intern feroviar şi naval al studenţilor, de la 50% la 65%. Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, inclusiv studenţii înmatriculaţi la studii de scurtă durată la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate, vor beneficia de tarif redus cu 65% pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.
4. Creşterea subvenţiei pentru cămine-cantine cu 50%, astfel încât să poată fi diminuată regia de cămin plătită de fiecare student, precum şi costurile cu asigurarea mesei în cantinele studenţeşti.
5. Consolidarea cadrului legal, astfel încât universităţile să poată acorda ajutoare sociale şi burse speciale, îndeosebi pentru participarea la acţiuni de voluntariat, dar nu numai. Încurajarea şi susţinerea voluntariatului este o mare oportunitate pentru ca studenţii să dobândească noi competenţe.
6. Creşterea cu cel puţin 30% a finanţării de bază pentru studenţii înmatriculaţi în domeniile STIM (ştiinţe-tehnologie - inginerie - matematică), corelat cu preluarea propunerii transmise de Alianţa Română a Universităţilor de Tehnologie (ARUT) privind înfiinţarea Programului Naţional pentru Educaţia în domeniul Ştiinţelor, Ingineriei, Tehnologiei şi Matematicii PN-STIM (Science, Technology Engineering and Mathematics - STEM) cu scopul stimulării tinerilor în vederea participării la programe de studii universitare în domenii aferente STIM, care va fi sprijinit prin creşterea alocaţiilor bugetare per student.
7. Clarificări cu privire la prevederile din domeniul învăţământului superior medical, în contextul noilor prevederi din Legea învăţământului superior, conform cărora organizarea pregătirii în rezidenţiat, ca formă specifică de învăţământ postuniversitar, se realizează de către Ministerul Educaţiei prin intermediul instituţiilor de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate şi a instituţiilor de învăţământ superior care au în structură facultăţi acreditate de medicină, medicină dentară şi farmacie.
8. Elaborarea la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ superior a unei strategii specifice care să asigure o integrare aplicată a măsurilor cuprinse în Strategia Guvernului României de Incluziune a Cetăţenilor Români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2021-2027.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe