Ministrul Comunicaţiilor: Care ar fi problema pentru un om onest să îşi declare identitatea când cumpără o cartelă?

Ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius Bostan, spune că nu vede nicio problemă pentru un cetăţean onest să îşi declare identitatea în momentul cumpărării unei cartele prepay, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
184 afișări
Imaginea articolului Ministrul Comunicaţiilor: Care ar fi problema pentru un om onest să îşi declare identitatea când cumpără o cartelă?

Ministrul Comunicaţiilor: Care ar fi problema pentru un om onest să îşi declare identitatea când cumpără o cartelă? (Imagine: Silvia Ilie/ Arhiva Mediafax Foto)

Întrebat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, care este punctul său de vedere privind cartelele prepay, Marius Bostan a spus că dacă ar exista o perspectivă de regim autoritar, ar fi o problemă, dar cum România aparţine Europei, nu este cazul să existe îngrijorări.

"Reglementarea ar însemna faptul că dacă ai o cartelă prepay trebuie să te identifici, să îţi dai datele, ceva absolut banal. În unele ţări se cer acte la cumpărarea unei astfel de cartele, este foarte restrictivă această chestiune. Pentru un cetăţean onest, care ar fi problema în momentul cumpărării unei cartele să îşi declare identitatea? Dacă ar fi o perspectivă de regim autoritar, ar fi o problemă, dar aparţinînd Europei nu este cazul să ne îngrijorăm, va fi o lege corectă, va fi dezbătută. Legea înseamnă aşa: dacă îmi cumpăr o cartelă, trebuie să mă legitimez, să putem lega acel număr dacă e folosit să terorizezi pe cineva, să poţi fi condamnat. Când cartelele au nume, există o asociere, o răspundere, vrem să rezolvăm o problemă dacă există un infractor”, a spus Bostan.

Potrivit acestuia, un agent economic, un magazin care vinde cartele prepay le va putea comercializa doar dacă se autorizează ca operator de date cu caracter personal.

"Ca să deţii nişte date, trebuie să respecţi regulile de a le proteja. Nu este în regulă ca o entitate să aibă datele mele personale şi să nu le protejeze. Avem un grup de lucru instituţional care este preocupat de această reglementare a cartelelor prepay. Avem un proiect în fază incipientă care este în discuţii interne, între specialişti, şi va fi discutat cu societatea civilă, cu specialiştii, apoi vom merge cu el în Guvern şi la ministere, iar dacă Guvernul îl însuşeşte, mergem în Parlament şi apoi va apărea o reglementare, acesta este circuitul. Nu pot estima când va apărea”, a afirmat ministrul Comunicaţiilor.

În ceea ce priveşte Legea securităţii cibernetice, Bostan a spus că s-a pregătit un proiect, fiind eliminate din vechea lege chestiunile neconstituţionale.

"L-am acordat cu directiva europeană, l-am lansat în 28 ianuarie, au fost dezbateri publice. Joia trecută am finalizat proiectul, este trimis spre avizare şi îl publicăm peste 10 zile şi dacă trece de Guvern va fi trimis în Parlament”, a precizat ministrul Comunicaţiilor.

Marius Bostan a participat, joi, la deschiderea Cluj Innovation Days, un forum regional despre IT la care sunt prezente peste 500 de persoane, tema fiind "Medicina digitală şi administraţia digitală”.

Premierul Dacian Cioloş declara, duminică, la ProTV, că ar fi fost folosite cartele prepay din România în pregătirea unor atentate în UE. Şeful Executivului a revenit marţi cu precizări, declarând că intenţia sa a fost de a genera o dezbatere publică despre legea cartelelor prepay şi că nu a dorit să impună vreo soluţie, decizia aparţinând Parlamentului.

Ulterior, SRI a informat că investighează ipoteza utilizării unor cartele prepay în atentatele din Europa, de altfel există indicii privind lansarea de "ameninţări la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o ţară europeană de pe astfel de cartele".

Joi, şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat la Parlament că instituţia pe care o conduce nu este implicată în vreo investigaţie referitoare la folosirea cartelelor prepay din România pentru acţiuni teroriste, în prezent existând "informaţii" legate de terorism, nu dosare penale.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici