Ministrul Culturii, despre Cuminţenia Pământului: Până la finalul anului banii vor fi restituiţi

Ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, a declarat vineri, la Bistriţa, că banii pentru Cuminţenia Pământului vor fi returnaţi până la finalul acestui an, deşi procedura este una complicată. Vulpescu a atras atenţia că cei mai rapizi solicitanţi ai banilor sunt foşti membri ai Guvernului Cioloş.

Urmărește
880 afișări
Imaginea articolului Ministrul Culturii, despre Cuminţenia Pământului: Până la finalul anului banii vor fi restituiţi

Ministrul Culturii, despre Cuminţenia Pământului: Până la finalul anului banii vor fi restituiţi (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Arhiva Foto)

Întrebat de corespondentul MEDIAFAX despre stadiul în care se află restituirea donaţiilor pentru Cuminţenia Pământului, ministrul Culturii, Ioan Vulpescu a declarat că foştii miniştriu din Guvernul Cioloş au gestionat „acest dezastru naţional”.

„Cred că Dacian Cioloş ştie mai bine care este stadiul cu acest proiect şi foştii miniştri care au gestionat acest dezastru naţional. Din păcate, în politică se vorbeşte despre moştenirea dezastruoasă, ai de gestionat întodeauna cartofi fierbinţi... Mie îmi plac cartofii, dar prăjiţi, nu fierbinţi. Este, totuşi, imoral să răspundă altcineva pentru un dezastru naţional pe care l-a organizat altcineva. În acest moment, după ce ai făcut o campanie, ai făcut o subscripţie publică, poţi măcar să spui - îmi pare rău, am greşit sau, poate nu am greşit - este de fapt un mare succes... De fapt, atunci când faci un gest doar pentru propagandă şi faci campanii care să te ajute din punct de vedere electoral, nu poate să iasă nimic bun”, a declarat ministrul Ioan Vulpescu.

Ministrul spune că Parlamentul a respins cele două ordonanţe de urgenţă ale Guvernului Cioloş, privind achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului”, donatorii putându-şi recupera banii până la finalul acestui an, însă procedura nu este tocmai uşoară.

„Aici este un exerciţiu extrem de complicat... Sunt şi companiile care au virat aceşti bani, sunt comisioanele pe care va trebui noi să le plătim. Sunt cereri depuse la minister” a mai spus ministrul.

Întrebat care sunt persoanele care au venit cu cereri pentru recuperarea donaţiilor făcute pentru „Cuminţenia Pământului”, ministrul Ioan Vulpescu, a răspuns: „cred că cei din guvern care au donat anul trecut se înghesuie cel mai tare”.

Vulpescu a mai declarat că statueta nu a plecat niciodată din ţară, ea se află în administrarea Muzeului Naţional, el considerând că s-au spus foarte multe mincini legate despre situaţia acesteia operei.

„Aceasta este una dintre tezele false ale acelei poveşti - că acum ori niciodată! Nu există aşa ceva. Statueta nu a plecat niciodată din ţară, este un drept inalienabil al statului să-şi exercite dreptul de preempţiune, ori legat de Cuminţenia Pământului sau de alte lucruri care ţin de patrimoniul naţional mobil sau imobil când sunt scoase la vânzare sau la licitaţie. Au fost mult prea multe minciuni în 2016 legate de acest subiect. Siderat, auzeam tot felul de lucruri... Un exemplu de netransparenţă mai concludent decât această discuţie în jurul Cuminţeniei Pământului nu a existat. Este o sinteză modului netransparent în care a funcţionat vechiul guvern. Nu poţi să faci apel la oameni, să le ceri bani pentru o cauză nobilă şi să nu le spui cum ai ajuns la suma respectivă, cine face parte din comisia de negociere, cine au fost evaluatorii care au ridicat această sume. Este o obligaţie morală faţă de oamenii la care ai făcut apel să doneze”, a mai spus ministrul Culturii.

În cadrul campaniei de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia pământului", lansată oficial în luna mai 2016 de către Guvenul României şi Ministerul Culturii, ar fi urmat să fie strânsă suma de şase milioane de euro.

Preţul pentru achiziţia operei "Cuminţenia pământului", negociat de către Ministerul Culturii din vremea Guvernului Cioloş şi actualii proprietari ai statuii, moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, este de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit să fie alocată de Guvern, iar restul de şase milioane de euro din colectă publică.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici