- Home
- Social
- BRAŞOV, (03.08.2017, 19:52)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Mediului: Avem 107 depozite de deşeuri neconforme. Trebuind închise, altfel România riscă un proces la Curtea Europeană de Justiţie. Care ar fi soluţia
În România sunt 107 depozite de deşeuri neconforme, dintre care 7 în Braşov, acestea trebuind închise, în caz contrar România riscă un proces la Curtea Europeană de Justiţie. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, joi, că o soluţie pentru închiderea depozitelor ar fi prin POIM.
Urmărește
893 afișări
Ministrul Mediului: Avem 107 depozite de deşeuri neconforme. Trebuind închise, altfel România riscă un proces la Curtea Europeană de Justiţie. Care ar fi soluţia
„Dacă nu reuşim să închidem aceste depozite suntem pasibili de amenzi foarte mari şi totul se va răsfrângere asupra buzunarului cetăţeanului. Le-am explicat celor şapte primari din Braşov, dar şi ceilalţi primari din ţară aflaţi în aceeaşi situaţie trebuie să înţeleagă că trebuie să se implice direct în închiderea acestor depozite. Acum suntem deja în ceasul al doisprezecelea, iar ultima soluţie este ori accesarea de fonduri prin POIM (Programul Operaţional Infrastructura Mare – n.r.) de către unităţile administrativ teritoriale sau de către agenţiile de dezvoltare intercomunitată, ori să alocăm noi de la Fondul de Mediu banii necesari pentru închiderea celor 107 depozit şi apoi să recuperăm fondurile tot de la POIM”, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
În ceea ce priveşte progresele făcute în ultima perioadă la nivelul Braşovului, acestea sunt doar de ordin birocratic, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Gabor, precizând faptul că fiecare primărie care are rampe neconforme a primit din bugetul judeţului câte 500.000 de lei, fonduri ce au fost folosite pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate, ce sunt în prezent în curs de avizare de către Agenţia pentru Protecţia Mediului.
Ministrul Mediului este de părere că s-a ajuns în această situaţie critică şi din cauza faptului că prevederile Legii Salubrizării, emisă încă din 2011, nu au fost aplicate în totalitate în ceea ce priveşte colectarea selectivă, care ar fi redus semnificativ cantitatea de deşeuri depusă la rampă.
„I-am informat pe primari că sunt primii controlori ai operatorilor de salubritate, respectiv cei care le pot cere acestora să respecte criteriile de performanţă şi abia apoi trebuie să intervină Garda de Mediu. Ţinta de colectare selectivă pentru 2017, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, este de 25%, fiindcă a trebuit să punem ceva în locul taxei la depozit de 80 lei care este suspendată până în 2019. Am considerat că cetăţeanul nu poate fi sancţionat atâta timp cât nu e învăţat cu colectarea selectivă, cât nu există un tarif diferenţiat. Trebuie ca în perioada următoare, împreună cu toate primăriile şi consiliile judeţene să implementăm procedura de colectare selectivă, astfel încât în 2050 să atingem ţinta de deşeu zero la rampă”, a explicat ministrul Mediului.
Aceasta a dat drept exemplu de bună practică oraşul Râşnov, din judeţul Braşov, unde a văzut implementat un sistem de colectare pe model occidental.
„Oamenii colectează în saci separaţi reciclabilele şi acestea se colectează tot separat de către operatorul de salubritate, care este de fapt o societate în subordinea primăriei. În acest fel, şi taxa pe gunoi este mai mică, fiindcă cetăţeanul plăteşte doar pentru fracţia umedă de gunoi menajer. Degeaba cetăţeanul colectează separat dacă firmele de salubritate adună gunoiul la grămadă”, a precizat Graţiela Gavrilescu.
Gavrilescu a spus că în luna septembrie va fi lansat un program de colectare selectivă pe care îl va promova, astfel încât şi cetăţeanul să înţeleagă importanţa reciclării, dar şi operatorii. În sensul acesta, va exista un termen de acomodare şi apoi vor curge amenzi usturătoare.
Nu în ultimul rând, Graţiela Gavrilescu a punctat că, în vederea închiderii depozitelor neconforme, termenul de graţie este 2023, când se finalizează POIM, însă, lunar, Ministerul Mediului va transmite raportări Comisiei Europene, fiindcă aceasta vrea să vadă o evoluţie.
„Dacă nu este nici un fel de evoluţie, şi din 2018 Comisia Europeană ne poate aplica amenzi, dar avem tot intersul să deblocăm situaţia. Rolul nostru este să absorbim cât mai mulţi bani europeni şi cu banii de la stat să facem altfel de lucrări decât cele de rutină pentru un trai civilizat. Sunt destui bani europeni şi România este membru cu drepturi depline şi ar fi trebuit să absorbim aceeaşi sumă ca Polonia, de exemplu. Poate că procedurile au fost noi, mai groaie, şi nu au fost transpuse prin filtrul gândirii româneşti, dar acum trebuie să ne implicăm cu toţii, de la primari, la minister şi să accesăm aceste fonduri”, a conchis ministrul Mediului.
Citeşte şi: Incendiu periculos la groapa de gunoi Glina care a pus in pericol sanatatea comunitatii locale din Glina si Popesti-Leordeni
Citeşte şi: Cluj: Intervenţie dificilă pentru stingerea unui incendiu pe rampa de gunoi de la Pata Rât
Citeşte şi: Localnicii dintr-un sat din Bistriţa îi cer Doinei Pană să nu accepte gropi de gunoi în pădure
Citeşte şi: FOTO, VIDEO PROTEST al locuitorilor de lângă groapa de gunoi de la Glina: Trăim într-o mizerie cumplită
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Cluj: Intervenţie dificilă pentru stingerea unui incendiu pe rampa de gunoi de la Pata Rât
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe