Ministrul Muncii despre decizia privind POSDRU: Este un întreg management cu probleme ce trebuie corectat
Ministerul Muncii a luat măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate în gestionarea POSDRU, ministrul Claudia Boghicevici atrăgând atenţia reprezentanţilor Organismelor Intermediare că este vorba de un întreg management cu probleme care trebuie corectat în cursul lunii martie.
Ministrul Muncii despre decizia privind POSDRU: Este un întreg management cu probleme ce trebuie corectat (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) precizează vineri, într-un comunicat de presă, că a luat act de precizările Direcţiei Generale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din cadrul Comisiei Europene, cu privire la derularea Programului Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane", şi informează că a luat toate măsurile care se impun pentru remedierea deficienţelor constatate în gestionarea acestui program.
MMFPS mai precizează că ministrul Claudia Boghicevici i-a încredinţat, vineri, lui Carmen Roşu conducerea interimară a AM POSDRU, cerându-i acesteia eficienţă şi vigilenţă.
"Responsabilitatea în această funcţie este mare. În actualul context economic din Europa, fiecare euro adus în România prin POSDRU înseamnă o şansă la un loc de muncă. POSDRU înseamnă locuri de muncă în primul rând. Ca să atingem acest obiectiv, îi vom sprijini pe beneficiari, simplificând procedurile de verificare a cererilor de rambursare şi respectând termenul de 45 de zile stabilit de Guvern pentru procesarea cererilor de rambursare, în condiţii de maximă transparenţă", a declarat ministrul Muncii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
A început războiul tarifelor. Administraţia Trump a lansat chiar acum tarife împotriva Chinei, Mexicului şi Canadei. Ottawa anunţă că va răspunde imediat cu o serie de contramăsuri
-
Cât dăm la apărare: MApN are zeci de contracte de achiziţie în derulare sau pregătire. Armata primeşte în 2025 un buget de 42,8 miliarde lei (8,5 miliarde euro), la care se adaugă credite de angajament, putând ajunge la 5,6% din PIB
-
David Popovici a cerut ordin de protecţie după ce un vecin a vrut să-i dea foc la maşina de 150.000 de euro
Demnitarul a atras atenţia reprezentanţilor Organismelor Intermediare că neregulile nu vizează un om.
"Este vorba de un întreg management cu probleme ce trebuie corectat. În joc este credibilitatea României. În câteva săptămâni, în cursul lunii martie, o să ne facem temele şi o să remediem celelalte recomandări ale Raportului de Audit", a mai spus Boghicevici.
MMFPS mai informează că, la cererea ministrului, 80 de angajaţi ai Organismelor Regionale Intermediare vor merge în teren şi vor verifica stadiul implementării proiectelor, urmând să fie redeschise birourile de sprijin pentru beneficiari, iar pe site-ul www.fse.ro vor fi postate toate plăţile făcute către beneficiari.
De asemenea, periodic, vor fi organizate grupuri tehnice de lucru, ministrul Muncii arătând că politica de "a face plăţi uşor şi rapid" trebuie susţinută de proceduri valide şi verificări la faţa locului.
Totodată, Claudia Boghicevici a cerut angajaţilor să se concentreze mai mult pe calitatea proiectelor.
Directorul general al DG pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din cadrul CE va emite, "în zilele următoare", o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile în curs din POSDRU, informează reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Direcţia Generală pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale (DG EMPL) din cadrul Comisiei Europene a făcut, vineri, precizări cu privire la derularea Programului Operaţional Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" (POSDRU).
Astfel, DG EMPL menţionează că, în Raportul anual de control 2011, Autoritatea română de audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al Programului operaţional dezvoltarea resurselor umane. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel.
În conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficienţe duc la o întrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioadă maximă de 6 luni, precizează sursa citată.
"Ca atare, în următoarele zile, Directorul General al DG EMPL va emite o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile în curs. Întreruperea va fi ridicată de îndată ce Autoritatea română de audit confirmă că deficienţele au fost remediate, conform prevederilor Regulamentelor pentru Fonduri structurale. Autoritatea de management a luat toate măsurile necesare în vederea remedierii problemelor semnalate, iar Autoritatea de audit va reanaliza situaţia şi va prezenta noul sau raport la Comisie cât de curând", menţionează sursa citată.
Conform acestor precizări, întreruperea termenului de plată nu afectează implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua să facă plăţi.
"Comisia este încrezătoare că autorităţile române tratează deficienţele semnalate cu seriozitate şi iau masurile ce se impun şi că acestea vor duce la o reluare a plăţilor înainte de expirarea celor şase luni prevăzute de Regulament", mai menţionează reprezentanţa CE.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO