Ministrul pentru românii de pretutindeni, discuţii cu româncele aflate la muncă în Ragusa

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, s-a întâlnit, joi, cu mai mulţi muncitori români din oraşul italian Ragusa, dar şi cu oficialii italieni, cu care a discutat despre formele de exploatare şi abuz la care sunt supuşi conaţionalii.

Urmărește
1355 afișări
Imaginea articolului Ministrul pentru românii de pretutindeni, discuţii cu româncele aflate la muncă în Ragusa

Ministrul pentru românii de pretutindeni, discuţii cu româncele aflate la muncă în Ragusa (Imagine: Hepta/ Mediafax Foto)

Andreea Păstârnac a mers, joi, în a doua zi a vizitei în Italia, la fermele din Ragusa, unde muncesc mii de români. După ce a discutat cu românii aflaţi acolo, ministrul a avut o serie de întâlniri cu autorităţile locale.

”Au avut loc întrevederi cu prefectul din Ragusa, doamna Maria Cornela Librizzi şi cu reprezentanţi ai autorităţilor locale din Ragusa, ai Ministerului de Interne, Gărzii Financiare, Carabinieri, autorităţilor de sănătate publică, lideri ai sindicatelor şi mediului asociativ românesc şi italian, activ în domeniul sprijinrii românilor aflaţi în situaţii de dificultate. De asemenea, a avut loc o intrevedere cu primarul oraşului Ragusa, domnul Federico Piccitto, şi cu membrii consiliului local”, precizează Ministerul pentru românii de pretutindeni într-un comunicat de presă.

Autorităţile italiene au transmis oficialilor de la Bucureşti că numărul de românie aflaţi ”în condiţii ilegale” şi ”fără posibilităţi de comunicare” este foarte mare, de acolo şi pericolul ca aceştia să ajungă în situaţia de a fi supuşi exploatării şi abuzurilor.

"Conform administraţiei din regiunea Sicilia, deşi românii reprezintă o treime din numărul total al muncitorilor străini, aceştia se află într-o situaţie de vulnerabilitate semnificativă. În ceea ce priveşte iniţiativele şi proiectele menite să vină în sprijinul cetăţenilor români, atât partea italiană, cât şi partea română au convenit asupra unui plan concret de măsuri care să cuprindă, într-un registru de timp imediat, înfiinţarea unui centru de sprijin şi asistenţă pentru persoanele susceptibile traficului, cât şi pentru victimele acestuia, precum şi operaţionalizarea unui număr de unităţi mobile capabile să ofere asistenţă in teren, servicii de consiliere, informari adecvate fiecărui caz, precum şi asistenţă medicală", explică instituţia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici