- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MINIVACANŢA DE 1 MAI: Turiştii, atraşi cu bucate tradiţionale şi cu un festival roman pentru a petrece în Alba
Judeţul Alba poate fi în acest an o destinaţie de 1 Mai, turiştii fiind îmbiaţi în Apuseni cu oferte speciale care includ acces gratuit la spa şi mâncăruri tradiţionale, iar în Alba Iulia, unde va fi deschis oficial sezonul turistic, autorităţile speră să atragă mii de oameni la un festival roman.
MINIVACANŢA DE 1 MAI: Turiştii, atraşi cu bucate tradiţionale şi cu un festival roman pentru a petrece în Alba (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
Chiar dacă nu abundă în oferte turistice speciale, judeţul Alba poate fi în acest an o destinaţie turistică pentru minivacanţa de 1 Mai, întrucât unii proprietari de pensiuni din Apuseni şi de pe Valea Sebeşului oferă pachete speciale. De asemenea, tot atunci la Alba Iulia va fi deschis sezonul turistic, printr-un festival roman, iar în zona Râpa Roşie, de lângă Sebeş, va avea loc cea mai mare întâlnire a aeromodeliştilor din România.
Sezonul turistic, deschis oficial la Alba Iulia de 1 Mai
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Presa din Serbia a ieşit la atac după meciul de aseară: "Fotbaliştii falsului stat Kosovo au părăsit terenul. Delegaţia falsului stat a atacat jurnaliştii! A trimis mesaje de ameninţare"
-
Cum să ieşi la suprafaţă ca IT-ist într-o industrie care şi-a pierdut suflul. Care sunt cele mai căutate skilluri la momentul actual cu care poţi să ignori criza
-
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
Autorităţile din Alba Iulia vor ca din acest an municipiul, denumit şi "Cealaltă Capitală", să devină o atracţie turistică de 1 Mai. Astfel, municipalitatea a pregătit evenimente inedite care se vor derula în perioada 1-3 mai, în cadrul Festivalului Roman Apulum, o manifestare care reuneşte trupe de reenactement (recrearea unei perioade sau a unui eveniment istoric) din România şi străinătate.
Festivalul se va desfăşura în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia şi va cuprinde punerea în scenă a unor lupte între trupe de daci şi romani, dansuri romane, lupte de gladiatori şi târguri de sclavi. Turiştii vor participa şi la ateliere în care vor învăţa să tragă cu arcul sau să mânuiască arme romane şi dacice, vor putea afla despre gastronomia romană, dar şi despre dansurile specifice acelor vremuri.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer, spune că 1 Mai înseamnă oficial deschiderea sezonului turistic în municipiu, iar autorităţile speră ca oraşul să fie o destinaţie importantă pentru turiştii care îşi caută oferte pentru această minivacanţă.
De altfel, municipalitatea are o listă de evenimente care vor umple aproape fiecare weekend pe perioada verii, astfel încât Alba Iulia să fie aleasă ca destinaţie atât pentru obiectivele turistice de aici, cât şi pentru evenimentele cultural-artistice inedite.
Astfel, un turist poate petrece câteva zile fără să se plictisească la Alba Iulia, unde poate vizita la pas sau pe bicicletă Cetatea Alba Carolina, poate asista la un concert sau spectacol, poate petrece câteva ore în parcul dendrologic sau în parcul de aventură, ambele aflate pe Dealul Mamut din municipiu.
Deschiderea sezonului turistic în Alba Iulia va însemna şi organizarea frecventă a schimbului de gardă din Cetate, cu un ceremonial militar organizat sâmbăta de Garda Cetăţii, câteva zeci de persoane îmbrăcate în uniforme militare vechi austriece, ceremonial în cadrul căruia de pe ziduri vor fi trase salve de tun. De asemenea, în fiecare vineri seară, Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului vor organiza un ceremonial militar cu lupte între daci şi romani, tot în interiorul Cetăţii.
O altă atracţie în Alba Iulia este Parcul Dendrologic "Dr. Ioan Vlad", care are o suprafaţă de peste 21 de hectare şi cuprinde peste 1.100 de specii de arbori şi plante din toate colţurile lumii. Parcul este unic în ţară datorită faptului că este amenajat chiar în mijlocul unei păduri naturale şi a fost realizat printr-un proiect european în valoare de 2,66 milioane de euro.
În apropiere se află şi un parc de aventură care se întinde pe o suprafaţă de peste 20.000 de metri pătraţi şi cuprinde trasee cu elemente suspendate pe copaci sau piloni, care se pot parcurge folosind echipamentul corespunzător de alpinism, prin traversare sau căţărare. Parcul oferă cursuri şi ateliere de teambuilding pentru copii şi adulţi, pentru dezvoltare personală, învingerea unor temeri sau educaţie non-formală.
În aceeaşi zonă, pe Dealul Mamut din Alba Iulia, se află una dintre cele mai inedite piste de biciclete din România, denumită de iubitorii de ciclism "Transalpina de Mamut". Pista are o lungime de peste 5 kilometri şi leagă, prin pădure, două dintre cartierele oraşului: Miceşti şi Pâclişa. Pista are o lăţime de trei metri şi este însoţită de o alee pietonală lată de doi metri având trasee de urcare pe o distanţă de doi kilometri şi coborâre pe aproape 3,5 kilometri.
Râpa Roşie, o destinaţie pentru iubitorii de aeromodelism
Sute de pasionaţi de aeromodelism din ţară şi străinătate sunt aşteptaţi, tot în minivacanţa de 1 Mai, în zona Râpa Roşie, în apropierea municipiului Sebeş, la cea mai mare întâlnire a iubitorilor de aeromodele din România - "Fun to fly - Râpa Roşie".
Zona, senzaţională prin peisajul natural deosebit, se va transformă într-una turistică, fiind montate corturi şi rulote ale celor care participă la întâlnirea aeromodeliştilor.
Ajuns la cea de-a XV-a ediţie, festivalul se va desfăşura între 30 aprilie şi 3 mai şi va cuprinde demonstraţii şi întreceri de aeromodele. La eveniment vor fi prezente şi firme de profil care expun aeromodele, navomodele şi automodele sau componente şi accesorii pentru aeromodelism.
Festivalul este organizat anual de Clubul Sportiv Archaeopteryx din Alba Iulia, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba şi al Primăriei Sebeş.
Oferte turistice cu relaxare şi mâncăruri tradiţionale, în Apuseni şi pe Valea Sebeşului
Proprietarii de pensiuni din Munţii Apuseni şi de pe Valea Sebeşului încearcă să atragă turiştii, de 1 Mai, cu pachete care cuprind, pe lângă mâncăruri tradiţionale sau grătare în aer liber, şi pachete de relaxare la piscină, spa sau jacuzzi.
Astfel, un hotel de trei stele aflat în apropierea pârtiei de schi Vârtop din Arieşeni oferă pachete turistice în valoare de 420 de lei de persoană, pentru patru nopţi de cazare şi pensiune completă. Hotelul oferă clienţilor şi acces gratuit la servicii de relaxare cu jacuzzi şi saună cu infraroşu sau finlandeză.
Tot la Arieşeni, o pensiune de trei stele oferă sejururi de trei nopţi cu mic dejun şi o cină la grătar, cu mici şi bere, la preţul de 400 de lei pentru o cameră dublă.
Alte pensiuni din zonă au pachete în care se plătesc trei nopţi, a patra fiind gratuită, sau oferte prin care pentru un sejur plătit de o persoană partenerul sau partenera merge gratuit.
Având în vedere vremea imprevizibilă, unii proprietari de pensiuni din Apuseni încearcă să îi convingă pe turişti oferind şi acces la piscină acoperită şi încălzită. Preţul unui astfel de pachet la o pensiune de două stele este 300 de lei de persoană pentru cazare, pensiune completă şi acces gratuit la piscină.
La Vadu Moţilor, tot în Apuseni, o pensiune de trei stele încearcă să îşi atragă clienţii prin preparatele gastronomice pregătite - jumări, slăninuţă, caş, dar şi mititei la grătar preparaţi după reţeta tradiţională a zonei. Din meniu nu lipsesc nici sărmăluţele cu afumătură sau băuturile specifice moţeşti precum pălinca, afinata sau siropul de casă. Preţul unui pachet turistic pentru perioada 30 aprilie - 3 mai este de 400 de lei de persoană.
Şi pe Valea Sebeşului, proprietarii de pensiuni au pregătit oferte speciale de 1 Mai, iar o unitate turistică de tip "guest house" din Pianu de Sus oferă clienţilor o petrecere denumită "1 Mai Muncitoresc", cu grătar în aer liber lângă piscină. De asemenea, pensiunea le oferă turiştilor posibilitatea să servească un mic dejun într-un mod inedit, în cramă, iar pachetele turistice de trei nopţi costă 360 de lei de persoană pentru cazare în cameră dublă şi 450 de lei pentru cazare în apartament, cu demipensiune.
În ambele zone, atât pe Valea Sebeşului, cât şi în Apuseni există proprietari de pensiuni care de 1 Mai închiriază întreaga cabană, la preţuri care variază de la câteva sute de lei pe noapte până la câteva mii de lei, în funcţie de zonă, facilităţi şi numărul de camere.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:00
-
astăzi, 11:42
Angajaţii din închisori ies în stradă: reclamă corupţia, lipsa de personal şi condiţiile de muncă