Mizeria din bucătăria unei grădiniţe din Piteşti, cauza îmbolnăvirii copiilor
„Din rezultatele prezentate de DSVSA s-a confirmat că alimentele consumate de copii: unt, brânză de vaci şi caşcaval erau corespunzătoare din punct de vedere microbiologic. În schimb, din analiza probelor prelevate de DSP au rezultat depăşiri ale parametrilor la numărul total de germeni pe suprafaţa de lucru din bucătărie. Mă refer la masa de inox şi blatul de porţionare, iar din punct de vedere microbiologic s-au constat depăşiri ale enterobacteriaceelor în preparatul culinar unt cu brânză şi caşcaval, servit cu mămăligă la masa de prânz. În aceste condiţii, rezultă foarte clar că nu au fost efectuate corespunzător operaţiunile de spălare şi dezinfecţie a suprafeţelor de lucru, veselei, ustensilelor din blocul alimentar”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare.
În aceste condiţii, precizează aceeaşi sursă, DSP a sancţionat personalul din bucătărie cu amendă de 1000 de lei. De asemenea, celor trei bucătărese li s-a impus măsura prezentării la DSP în vederea efectuării unui examemn coprobacteriologic.
Potrivit directorului DSP Argeş, Sorina Honţaru, cinci copii, trei în vârstă de 5 ani şi doi de trei ani, de la grădiniţa „Aripi Deschise” din Piteşti, au ajuns joi la spital având simptome de toxiinfecţie alimentară: dureri abdominale, vărsături, stare de rău, diagnostic care s-a confirmat.
După ce au fost trataţi corespunzător, în Secţia de Boli Infecţioase Copii a Spitalului Judeţean Argeş, şi li s-au prelevat probe coprobacteriologice, copiii au fost externaţi.