MMAP a decis reevaluarea cererii Kronospan de creştere a producţiei de formaldehidă la Sebeş

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a decis reevaluarea cererii Kronospan de mărirea capacităţii de producţie a formaldehidei la fabrica din Sebeş, în urma primirii unor contestaţii, informează instituţia.

Urmărește
388 afișări
Imaginea articolului MMAP a decis reevaluarea cererii Kronospan de creştere a producţiei de formaldehidă la Sebeş

MMAP a decis reevaluarea cererii Kronospan de creştere a producţiei de formaldehidă la Sebeş (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia de analiză a contestaţiilor din cadrul MMAP a decis că documentaţia depusă de SC Kronospan Sebeş SA pentru mărirea de capacitate de producţie de formaldehidă trebuie completată şi supusă din nou analizei, în cadrul procedurii de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu derulată de către Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Alba.

SC Kronospan Sebeş SA a solicitat APM Alba revizuirea autorizaţiei integrate de mediu pentru creşterea capacităţii de producţie a formaldehidei de la 30.000 t/an la 40.000 t/an. Ca urmare a solicitării agentului economic şi în urma parcurgerii procedurii, APM Alba a emis Decizia nr. 9556/03.12.2014 de emitere a autorizaţiei integrate de mediu revizuite.

După emiterea acestei decizii, MMAP a înregistrat două contestaţii depuse în termenul legal, la decizia APM Alba, formulate atât de reprezentanţi ai societăţii civile, cât şi de persoane fizice.

Astfel, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu a dispus demararea procedurii de analiză a contestaţiilor de comisia pentru analiza contestaţiilor în cadrul procedurii de autorizare integrată a SC Kronospan Sebeş SA. Membrii Comisiei au analizat documentaţia care a stat la baza deciziei de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC Kronospan Sebeş SA, precum şi alte informaţiile solicitate de către comisie de la APM Alba.

În urma analizei contestaţiilor primite, a documentaţiei care a stat la baza deciziei de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC Kronospan Sebeş SA, precum şi a informaţiilor suplimentare solicitate de către Comisie de la APM Alba, comisia a decis că impactul asupra mediului şi sănătăţii umane al măririi capacităţii de producţie a fabricii Kronospan Sebeş SA trebuie reevaluat.

Conform concluziilor comisiei MMAP, emiterea deciziei de revizuire nu a luat în considerare impactul cumulat asupra mediului în contextul măririi capacităţii de producţie propuse, inclusiv al creşterii capacităţii de producţie a plăcilor lemnoase de tip MDF şi PAL cu toate proiectele/activităţile de pe amplasament/platform industrială, cu luarea în considerare a distanţelor faţă de aşezările umane şi a altor obiective de interes public.

Totodată, comisia a dispus completarea documentaţiei, ca urmare a modificărilor majore suferite de legislaţia specific în domeniu, pe durata desfăsurări iîntregii proceduri de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu.

De asemenea, comisia a decis completarea documentaţiei cu analiza şi evaluarea dispersiei emisiilor de poluanţi în aer, având în vedere sursele identificate în cadrul analizei impactului cumulat şi contribuţia fondului regional, cu luarea în considerare a efectelor altor activităţi ce se desfăşoară în zona luată înconsiderare (traficul în interiorul amplasamentului operatorului economic, traficul rutier pe DN1, activitatea SC Holtzindustrie SA, activitatea viitoare a SC Kronochem Sebeş SRL) cel puţin în ceea ce priveşte indicatorul formaldehidă şi pulberi.

În plus, după ce SC Kronospan Sebeş SA va completa documentaţia conform solicitării, comisia a dispus ca APM Alba să o supună analizei detaliate în cadrul procedurii cu reconsiderarea, după caz, a deciziei de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu şi a condiţiilor stipulate în proiectul de autorizaţie integrată de mediu, după caz. Analiza se va efectua în funcţie de informaţiile noi, apărute ca urmare a evaluării impactului cumulat al măririi de capacitate propuse cu toate proiectele şi activităţile de pe amplasamment şi platforma industrială, cu luarea în considerare a distanţelor faţă de aşezările umane şi a altor obiective de interes public.

Decizia Ministerului Mediului vine pe fondul protestelor de la începutul anului din Sebeş privind deschiderea unei noi fabrici de formaldehidă, proiect anunţat de Kronospan. Cererea pentru autorizaţia de mediu a fost depusă de Kronochem, divizia chimică a Kronospan, în 6 ianuarie.

Compania Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, unde a investit peste 500 de milioane de euro şi deţine două unităţi de producţie, la Sebeş şi Braşov, şi un centru logistic la Constanţa.

Kronospan a început investiţiile în România în 2004, când a cumpărat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebeş. Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeş, Kronospan deţine şi o fabrică de formaldehidă, care produce 30.000 de tone pe an.

În urmă cu cinci ani, compania Kronospan a mai avut o tentativă de construire a unei fabrici noi de formaldehidă, însă atunci, în urma unor proteste ale localnicilor şi a unor controale ale autorităţilor, s-a stabilit că firma nu a respectat procedurile legale şi nu avea toate autorizaţiile necesare construcţiei, fiind nevoită să demoleze instalaţia.

Ulterior, între Kronospan şi Primăria Sebeş a urmat un proces, după ce compania a contestat decizia de demolare, iar în 2010 Judecătoria Sebeş a dispus demolarea acestei instalaţii pe motiv că este construită ilegal şi aducerea terenului la starea iniţială.

De asemenea, în 2008, Kronospan a fost amendată de autorităţile de mediu din Alba cu 80.000 de lei pentru că nu a anunţat o deversare accidentală de formaldehidă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici