Motivele pentru care Tudorel Toader nu i-a mai dat un mandat lui Horodniceanu: dosarele cu termene foarte mari şi achitările suspecţilor

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, la Constanţa, că pentru şefia DIICOT a ales „din ce a avut”, iar între motivele pentru care a decis schimbarea fostului şef, Daniel Horodniceanu, au fost cele legate de dosarele cu termene foarte mari şi achitările suspecţilor.

Urmărește
1533 afișări
Imaginea articolului Motivele pentru care Tudorel Toader nu i-a mai dat un mandat lui Horodniceanu: dosarele cu termene foarte mari şi achitările suspecţilor

Motivele pentru care Tudorel Toader nu i-a mai dat un mandat lui Horodniceanu: dosarele cu termene foarte mari şi achitările suspecţilor

Întrebat de ce l-a ales pe Felix Bănilă în locul lui Daniel Horodniceanu pentru a prelua şefia DIICOT, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat că exista varianta şi de a nu-l propune pe niciunul, dar astfel ar fi însemnat că „Horodniceanu nu a îndeplinit condiţiile până acum”.

„Eu am trimis scrisoarea către procurorul general al republicii când am declanşat procedura de selecţie, rugându-l să anunţe tot sistemul pentru cei care îndeplinesc condiţiile legale şi vor să fie şefi să vină, să am baza mare de selecţie. N-au venit decât doi, cel care este încă în funcţie şi cel pe care l-am propus. Alegi din ce ai… Sigur, aveam şi varianta să nu propun pe niciunul. Dacă nu propun pe niciunul ar fi însemnat că Horodniceanu nu a îndeplinit condiţiile până acum. Dar faci o evaluare… Întâmplarea a făcut că cei doi, care au venit la selecţii, amândoi mi-au fost studenţi la Iaşi, la Facultatea de Drept, şi îi cunosc personal. Dar ce cunoşti personal e una, ce cunoşti şi acţionezi instituţional e altceva. Şi unul şi altul au experienţă în funcţii manageriale, au fost şefi de unităţi. Şi unul şi altul au gradele corespunzătoare profesionale, au participat la forme de instruire, sunt formatori la rândul lor, au experienţă”, a răspuns Toader.

Potrivit lui Toader, între motivele pentru care a decis schimbarea lui Horodniceanu sunt cele legate de dosarele cu termene foarte mari în care s-a făcut urmărirea penală, dar şi existenţa dosarelor în care s-a dispus achitarea suspecţilor.

„De ce l-am preferat (pe Felix Bănilă - n.r.)? E prima oară când spun, dar nu e răspunsul complet - acum nu e totul, nu-s toate considerentele. Spre exemplu, la interviu l-am întrebat pe domnul Horodniceanu: <<Cum stăm cu termenul rezonabil de soluţionare a cauzelor?>> A te uita la termenul de soluţionare intră în competenţa ministrului… <<Cum se explică faptul că avem dosare la urmărire penală la DIICOT de 11 ani, neterminat?>> Aia e prescripţie sigură, ce vorbim aici. (…) După aceea: <<Cum stăm cu achitările?>> Nu vreau să vă rog să faceţi exerciţiul mintal, psihic, de sănătate, social, de care vreţi, al celui care stă un an, doi, trei, şapte, nevinovat, iar după aia vine instanţa să spună <<Achitat!>>, <<Fapta nu există!>>, sau <<Nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii>>”, a mai spus ministrul Justiţiei.

El a precizat că au mai fost şi alte întrebări puse candidaţilor precum şi alte acte şi documente evaluate, iar în final a decis să îl propună pe Felix Bănilă.

„Am luat în considerare activitatea desfăşurată de unul dintre candidaţi, activitatea desfăşurată de către celălalt candidat, am tras linie. Comisia a fost mare, reprezentativă - ministrul Justiţiei, adică eu, şi cei cinci secretari de stat, adică doamna Safta şi ceilalţi patru secretari de stat. Împreună, evaluând documentele pe care le-a depus fiecare, cu istoricul - activităţile desfăşurate - şi interviul, am optat pentru a propune pe cel pe care l-am propus”, a mai declarat Tudorel Toader.

Felix Bănilă a fost propus, de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, noul procuror-şef al DIICOT. Acesta a concurat, pentru ocuparea acestei funcţii, cu actualul şef al structurii de parchet, Daniel Horodniceanu, al cărui mandat se va încheia în 19 mai.

"În urma desfăşurării procedurii de selecţie a procurorilor, în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care a avut loc în data de 11 mai 2018, la sediul Ministerului Justiţiei, vă aducem la cunoştinţă faptul că, ministrul justiţiei, prof.univ.dr. Tudorel TOADER, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a domnului Oliver-Felix BĂNILĂ, în vederea obţinerii avizului consultativ", se arată într-un anunţ postat, luni, pe site-ul ministerului Justiţiei.

Propunerea va fi înaintată preşedintelui Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici