Năstase critică pasivitatea USL la "maşinaţiunile" de la Parchetul General şi DNA: Vă pregătiţi să pierdeţi alegerile?

Fostul preşedinte al PSD Adrian Năstase critică lipsa de reacţie a USL faţă de "maşinaţiunile" de la Parchetul General şi DNA, pe care le consideră asemănătoare "operaţiunii" de introducere a cvorumului la referendum, şi îşi întreabă colegii dacă se pregătesc, astfel, să piardă parlamentarele.

Urmărește
1143 afișări
Imaginea articolului Năstase critică pasivitatea USL la "maşinaţiunile" de la Parchetul General şi DNA: Vă pregătiţi să pierdeţi alegerile?

Adrian Năstase (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Se pregăteşte USL să piardă alegerile parlamentare? Sper ca această întrebare să nu-i supere prea tare pe colegii mei. Cred însă că anumite greşeli din trecut nu trebuie repetate…", precizează AdAdrian Năstaseîntr-o postare pe blog.

El explică, aducând în discuţie "greşelile" făcute de Mircea Geoană în 2008, când a format Guvernul cu PDL, "sub comanda lui Traian Băsescu şi Emil Boc", iar în 2009 a decis "la fel de neinspirat", ieşirea de la guvernare.

"După alegerile parlamentare din 2008, Mircea Geoană, deşi «bătuse palma», cu o seară înainte, cu CăCălin Popescu Tăriceanua luat decizia de a forma Guvernul cu PDL, sub comanda lui Băsescu şi a lui Boc, obţinând, e adevărat, pentru el, preşedinţia Senatului. Înainte de alegerile prezidenţiale din 2009, Geoană a decis – la fel de neinspirat, dar pentru a-şi mări şansele de candidat – ieşirea de la guvernare. «Ocazia» a oferit-o disputa pe postul de la interne în condiţiile în care miza pentru Băsescu a constituit-o acest post, deţinut de DaDan Nicaîn locul căruia a fost pus, în final, Vasile Blaga", rememorează Năstase.

El face paralelă cu momentul actual, considerând că în perspectiva alegerilor din decembrie miza s-a deplasat spre zona Parchetelor.

Potrivit lui Năstase, Daniel Morar a fost mutat să conducă "interimar", respectiv până la alegeri, Parchetul General, iar adjuncţii săi au fost "lăsaţi" să conducă, în acelaşi interval, DNA, în timp ce CSM va "trage de timp" cu avizele pentru propunerile ce vor fi făcute de ministrul Justiţiei.

Năstase subliniază că, în acest fel, se va împlini "proorocirea" făcută de Cătălin Predoiu şi Monica Macovei, în sensul că desemnarea noilor procurori şefi se va face în ianuarie 2013, probabil după ce Traian Băsescu îşi va fi făcut, din nou, "numărul" cu desemnarea prim-ministrului.

Năstase mai arată, referindu-se la Laura Codruţa Kovesi, că i se pare ciudat ca "sancţiunea" pentru actul de sfidare făcut la adresa Guvernului prin desemnarea lui Morar la conducerea Parchetului General - desemnare realizată în paralel cu procedura angajată de ministrul Justiţiei - să fie trimiterea sa la Bruxelles pentru a se ocupa, din partea română, de MCV, el apreciind că, "neoficial", de MCV se va ocupa Monica Macovei.

Fostul preşedinte al PSD consideră că, în felul acesta, unele "mici câştiguri" tactice obţinute prin această detaşare vor putea fi anihilate de pierderile pe termen mai lung.

"În condiţiile acestor maşinaţiuni, asemănătoare operaţiunii de introducere a cvorumului la referendum, USL-ul nu are nici o reacţie? Vreau să le reamintesc – în principal – colegilor mei, un lucru important – nici americanii şi nici occidentalii nu discută cu cei care pierd, ci cu cei care câştigă. Pot să dau multe exemple…", conchide Năstase.

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, luni, că nu exclude o candidatură pentru Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi nicio eventuală funcţie ce presupune o activitate legată de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) sau de activităţi anticorupţie.

"Aşa cum am declarat în mai multe rânduri doresc să-mi continui activitatea în calitate de magistrat. Consider că lupta anticorupţie este o dimensiune importantă prin prisma MCV şi a implicaţiilor pe care le are pentru România", a susţinut Codruţa Kovesi, în cadrul unei declaraţii de final de mandat ca procuror general al României, susţinută luni.

Kovesi a fost detaştă la Ministerul Afacerilor de Externe, pentru o perioadă de trei ani, urmând a ocupa o funcţie de Înalt reprezentant la Misiunea României la Bruxelles pe probleme privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici