- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nicolăescu promite 32 de spitale noi
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus că în următorii patru ani vor fi construite în România 32 de spitale, care vor costa peste 2,7 miliarde de euro, una dintre cele mai importante investiţii pe plan mondial în infrastructura din domeniul sănătăţii.
Nicolăescu promite 32 de spitale noi (Imagine: Mediafax Foto)
Nicolăescu a demarat procedurile de achiziţie pentru atribuirea contractelor de lucrări, servicii de proiectare şi dotare la cheie pentru cele 32 de spitale.
"Este o investiţie fără precedent în România şi, fără a greşi sau a fi acuzat că fac declaraţii electorale, este una dintre cele mai importante investiţii pe plan mondial în infrastructura din acest domeniu. În ultimele trei decenii, cu excepţia unui spital al SRI, nu au mai fost construite alte unităţi sanitare'', a declarat ministrul Sănătăţii într-o conferinţă de presă de miercuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
El a mai spus că spitalele regionale şi cele de urgenţă sunt concepute ca un ansamblu unitar, modular, având între 460 şi 800 de paturi, în funcţie de tipul lor (judeţean de urgenţă sau regional de urgenţă).
Pentru optimizarea serviciilor medicale asigurate în aceste unităţi, se va urmări centralizarea atât a compartimentelor interdisciplinare (clinica de o zi, primirile, monitorizarea, terapia intensiva), cât şi compartimentele interdisciplinare de funcţiuni (centrul de urgenţe, policlinica, blocul operator, diagnoza). Această structură optimizată va avea la bază principii ca: gestionarea interdisciplinară a paturilor, separarea pacienţilor planificaţi, cei veniţi în urgenţă, cât şi chirurgia de o zi/clinica de o zi.
"În fiecare zi citesc în ziare, aud la radio sau văd la televizor cazul unui spital care are probleme fie cu accesul pacienţilor la servicii medicale, fie în ceea ce priveşte dotarea. Vă amintiţi că ministerul a avut acţiuni de control prin Inspecţia Sanitară de Stat după care v-am prezentat imagini greu de închipuit că mai există în spitalele mileniului III. Vrem să schimbăm această situaţie şi o vom face, indiferent de opoziţia unora sau a altora. Ştiţi că mă ţin de cuvânt. Nimeni nu credea în 2007 că vom reînnoi parcul auto al serviciilor de ambulanţă. Am avut parte şi atunci de o mulţime de licitaţii blocate, contestate şi, mai ales, comentate. Dar, iată, astăzi avem pe străzi 1.500 de ambulanţe care vin la pacient dotate aşa cum cer standardele'', a mai spus Nicolăescu.
Procedura de achiziţie pentru construcţia de spitale este licitaţia deschisă. După finalizarea licitaţiilor vor începe lucrările de proiectare, construire şi dotare la cheie a patru spitale regionale de urgenţă, 18 spitale clinice de urgenţă şi a altor 10 spitale municipale, orăşeneşti şi comunale.
În total, se vor construi, în următorii patru ani, 32 de spitale. Investiţia este de peste 2,7 miliarde de euro, banii provenind în special de la bugetul de stat şi din alte surse, respectiv taxa pe viciu. Potrivit legii, taxa pe viciu poate fi utilizată pentru programele naţionale, pentru rezerva Ministerului Sănătăţii sau pentru investiţii, a explicat demnitarul.
Spitale clinice de urgenţă vor fi construite în Alba, Galaţi, Arad, Bacău, Bistriţa, Braşov, Brăila, Călăraşi, Hunedoara, Mehedinţi, Giurgiu, Bihor, Neamţ, Argeş, Prahova, Caraş-Severin, Sibiu şi Suceava.
În Craiova, Târgu Mureş, Timişoara şi Iaşi vor fi ridicate spitale regionale de urgenţă.
Potrivit ministrului, în 5 mai 2008 au fost demarate procedurile de licitaţie pentru spitale. La 17 dintre acestea au fost depuse contestaţii.
''Din cauza contestaţiilor, licitaţiile ar putea dura foarte mult. Estimăm ca în septembrie-octombie să putem deschide şantierele pentru aceste lucrări", a mai spus ministrul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO