Nicolicea salută adoptarea OUG care corectează legile justiţiei: Încheie un capitol din criticile lui Timmermans, este un lucru benefic

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că ordonanţa de urgenţă privind legile justiţiei, adoptată în şedinţa de Guvern, răspunde criticilor aduse de Comisia de la Veneţia şi de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Urmărește
583 afișări
Imaginea articolului Nicolicea salută adoptarea OUG care corectează legile justiţiei: Încheie un capitol din criticile lui Timmermans, este un lucru benefic

Nicolicea: OUG pe justiţie încheie un capitol din criticile lui Timmermans, este un lucru benefic

„Cred că, prin această ordonanţă, Ministrul Justiţiei încheie un capitol în ceea ce priveşte criticile lui Timmermans şi ale Comisiei de la Veneţia, ceea ce este un lucru benefic”, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea (PSD).

Întrebat dacă apreciază că este nevoie şi de alte modificări care să fie introduse prin legea de aprobare a OUG, Nicolicea a spus că „dacă se vor ivi pe parcurs alte probleme” atunci Parlamentul va interveni.

„Acest lucru evident că nu se întâmplă imediat, procesul de legiferare în Parlament este de durată, dacă se vor ivi pe parcurs alte probleme, vor fi rezolvate de Parlament, doar că ele nu intră în aplicare decât după finalizarea procedurii parlamentare. Pe moment, doar ceea ce a propus Ministrul Justiţiei va fi în vigoare”, a spus deputatul PSD.

Tudorel Toader a prezentat, luni, prevederile OUG pe Legile justiţiei care a fost adoptată de Guvern, precizând că sunt schimbări în privinţa detaşărilor procurorilor, că interviurile pentru procurorii-şefi vor fi transmise în direct, arhivate şi văzute de oricine şi că ministrul poate sesiza Inspecţia Judiciară. Ministrul a spus că prin OUG se stabilesc şi paşii de urmat referitor la numirea procurorilor de rand înalt. Astfel, sunt introduse în lege interviuri transmise în direct pentru procurorii-şefi, care vor fi arhivate şi vor putea fi văzute de oricine.

Schimbări sunt şi în ceea ce priveşte detaşările procurorilor. Procurorul general nu va mai decide detaşările de la parchete, ci Secţia pentru Procurori a CSM. La DIICOT şi DNA, creşte vârsta la 10 ani de experienţă în profesie, pentru a accede în funcţia de procuror la aceste structuri.

Ordonanţa de urgenţă prevede şi o serie de modificări în ceea ce priveşte amânarea pensionării anticipate a magistraţilor. Dacă varianta iniţială a OUG prevedea amânarea pensionărilor anticipate până pe 31 decembrie 2022, cea adoptată de Guvern luni prevede amânarea doar până la finele anului 2019.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici