- Home
- Social
- ALBA IULIA, (22.05.2016, 17:27)
- Dragos Suciu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Noaptea Muzeelor 2016: Paradă cu zeci de personaje istorice la Alba Iulia - VIDEO
Sute de persoane au asistat, sâmbătă seara, la Alba Iulia, la o paradă cu zeci de personaje istorice, între care Mihai Viteazul, Horea, Regina Isabela sau Regii Ferdinand şi Maria, organizată cu ocazia Nopţii Muzeelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
565 afișări
Evenimentul a fost prezentat de istoricii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgârciu şi Tudor Roşu, care i-au întruchipat pe Camil Velican, primul primar al municipiului Alba Iulia, şi pe Horea.
Aceştia au citit în faţa publicului scurte fragmente din ziarul ”Vestea”, tipărit la data de 21 mai 1924.
Noaptea Muzeelor a fost o noapte în care istoria a prins viaţă la Alba Iulia. Evenimentul a început în faţa Muzeului Naţional al Unirii, cu un dans al trupei romane Magna Nemesis şi a continuat cu lupte între războinicii daci şi legiunile romane, respectiv cu o paradă inedită la care au luat parte oameni preistorici şi zeci de personaje istorice, între care Garda Romană, Mihai Viteazul, Regele Maria şi Regele Ferdinand, Camil Velican, Ecaterina de Brandenburg, Regina Isabela sau Eufrosina Cârlea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Personajele istorice au fost prezentate, succint, iar mai târziu au intrat în muzeu, unde oamenii au avut ocazia să vorbească cu ele şi să afle ”cum era pe vremea lor”, acum sute sau mii de ani.
În timp ce sute de copii, tineri şi vârstnici vizitau Muzeul Naţional al Unirii, care găzduieşte obiecte de bronz din perioada istorică, arme romane din perioada dacică, statuete romane de marmură sau obiecte care au aparţinut lui Avram Iancu, în faţa Sălii Unirii a avut loc un moment muzical, cu arii celebre interpretate de sopranele Alexia Trif, Lidia Cîrstea, Denisa Băla şi tenorul Ioan Chiciudean, acompaniaţi la pian de Valentina Popovciuc.
Totodată, în curtea muzeului s-au organizat ateliere antice, ateliere de prelucrare a lemnului sau a osului, vizitatorii fiind informaţi despre meşteşugurile străvechi.
Mai târziu, atenţia s-a mutat la Muzeul Principia, aflat la câţiva metri de Sala Unirii şi Muzeul Naţional al Unirii, unde au avut loc ateliere şi jocuri romane, mini-expoziţii cu replici după artefacte romane şi dansuri romane. Seara s-a încheiat cu lupte de gladiatori.
Cele trei obiective, Muzeul Naţional al Unirii, Sala Unirii şi Muzeul Principia au putut fi vizitate gratuit până târziu în noapte.
Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Manifestarea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) şi este organizată de aproximativ 3.000 de muzee din Europa.
La Alba Iulia manifestarea a debutat în anul 2008 şi a reuşit să atragă an de an un public tot mai numeros. Din anul 2010 muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special ”Noaptea în care istoria prinde viaţă”, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a judeţului Alba şi a municipiului Alba Iulia.
Citeşte şi: Noaptea Muzeelor 2016: Bântuirea muzelor şi încuiaţilor. O noapte în care am devorat cultură cât într-un an
Citeşte şi: Noaptea Muzeelor 2016: Peste 2.500 de oameni au luat cu asalt Complexul Muzeal din Arad - GALERIE FOTO, VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe