- Home
- Social
- DROBETA TURNU SEVERIN, (29.10.2014, 17:05)
- Departamentul Corespondenţi
Noua maternitate din Drobeta Turnu Severin, deschisă după 26 de ani de la începerea lucrărilor
Noua maternitate din Drobeta Turnu Severin, a cărei construcţie a început în 1988 şi a costat 60 milioane lei, o parte din bani fiind dintr-un credit bancar, va fi deschisă joi, până acum bebeluşii fiind aduşi pe lume într-o clădire veche de 84 de ani, care nu a mai fost autorizată în ultimii 10 ani.
Urmărește
1462 afișări
Noua maternitate din Drobeta Turnu Severin, deschisă după 26 de ani de la începerea lucrărilor (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Managerul Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin, Marinică Stoian, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că joi dimineaţă personalul medical va începe lucrul în noua maternitate şi tot atunci vor putea fi internate şi primele femei, după ce unitatea a fost dotată cu mobilier şi aparatură.
Stoian a precizat că o parte din aparatură a fost adusă şi recondiţionată din vechea maternitate, spunând că speră ca Ministerul Sănătăţii să sprijine autorităţile, astfel încât la noua maternitate să fie adusă aparatură mai nouă şi performantă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
”Ceea ce s-a mai adus din vechea maternitate este aparatură. Sperăm că Ministerul Sănătăţii ne va sprijini pentru ca în perioada următoare, la anul, să se modernizeze, să se aducă aparate mai performante. Important este că aici condiţiile sunt foarte bune. Pe un etaj sunt saloane de trei paturi pentru lăuze, care flanchează saloane de şase pătuţuri cu măsuţe de înfăşat pentru nou-născuţi. La etajul al doilea sunt tot câte trei paturi în salon pentru femeile cu afecţiuni ginecologice. La parter este Unitatea de Primiri Urgenţe, unde sunt îndeplinite toate condiţiile de filtre, de băi şi tot ceea ce trebuie făcut pentru internarea în mod corespunzător a celor care vin să solicite serviciile acestui Bloc Materno-Infantil. Tot la parter este ambulatoriu de specialitate pentru consultaţii şi tratament pentru ginecologie şi un cabinet de planning familial”, a spus managerul Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin.
Clădirea Blocului Materno-Infantil, a cărei construcţie a început în anul 1988, este în administrarea Consiliului Judeţean Mehedinţi, iar lucrările au costat 60 de milioane de lei, din bugetul CJ, precum şi dintr-un credit bancar.
”Este vorba despre o investiţie de peste 60 de milioane de lei care s-a derulat de-a lungul anilor. În ultimii doi ani a fost o investiţie de zece milioane de lei şi se plăteşte o rată lunară de peste 500.000 lei pentru un credit de la BRD luat în urmă cu mai mulţi ani, care a fost insuficient pentru terminarea maternităţii”, a declarat preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu.
Creditul contractat în anul 2010 are o perioadă de rambursare de zece ani.
Lucrările la noua maternitate, aflată în curtea Spitalului Judeaţean din oraş, au început în anul 1988, iar după ce s-a realizat în jur de 50 la sută din construcţie lucrările au fost abandonate, astfel că a început să se degradeze tot ce se construise. În anul 2009 s-a decis reluarea lucrărilor, care au fost finalizate în 2013.
De-a lungul timpului, noua maternitate din Drobeta Turnu Severin a fost subiect de campanie electorală la aproape toate alegerile.
În anul 2013, după finalizarea construcţiei, noua maternitate a fost inaugurată de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Duicu, acum suspendat din funcţie, de fostul manager al spitalului Doina Borugă, dar şi de fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Cristian Buşoi, deşi unitatea nu putea fi dată în folosinţă pentru că nu avea sistem de ventilaţie, mobilier şi nici aparatură.
După ce a fost tăiată panglica în cadru festiv, în 1 august 2013, au început demersurile pentru dotarea noii maternităţi cu aparatură şi mobilier, estimate atunci la 2,5 milioane de euro.
Contractul de achiziţie a făcut apoi obiectul unei anchete DNA vizându-i pe preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, Daniela Popescu - director executiv al CJ şi Doina Borugă -fostul manager al Spitalului Judeţean.
Procurorii anticorupţie susţin că cei trei au furnizat informaţii din caietul de sarcini unei societăţi comerciale, pentru ca aceasta să câştige licitaţia, motiv pentru care împotriva acestora a fost începută urmărirea penală.
Imediat ce a început ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie, contractul de achiziţie a aparaturii şi mobilierului a fost suspendat, iar succesorii lui Duicu şi Borugă s-au văzut nevoiţi să caute alte soluţii.
Blocul Materno-Infantil are trei săli de operaţie, 40 de paturi pentru nou-născuţi, dintre care opt de terapie intensivă, 50 de paturi de pediatrie şi 65 de paturi pentru obstetrică-ginecologie.
Până acum, maternitatea din Drobeta Turnu Severin a funcţionat într-o clădire construită în anul 1930 şi care a avut iniţial destinaţia de hotel. În ultimii zece ani, maternitatea nu a mai fost autorizată de către Inspectoratul de Stat în Construcţii întrucât imobilul a fost afectat de două cutremure de-a lungul timpului, pereţii stau să cadă, iar prin tavan curge apa la fiecare ploaie.
Citește pe alephnews.ro: Călătorești în SUA fără viză. Kavalec: „Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, în mai puțin de 3 zile”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe