O a treia familie, evacuată la Ocnele Mari

Autorităţile au început, duminică, evacuarea unei a treia familii care locuieşte în zona de risc de la Ocnele Mari, precum şi construcţia unui nou drum în zonă, deoarece drumul care face legătura între oraş şi satul Coşota este în pericol de inundare.

Urmărește
4803 afișări
Imaginea articolului O a treia familie, evacuată la Ocnele Mari

O a treia familie, evacuată la Ocnele Mari (Imagine: Alex Moise/Mediafax Foto)

Potrivit autorităţilor, craterul salinei din câmpul I de sonde din Ocnele Mari, unde cu o zi în urmă a fost instituit "cod roşu", s-a extins, duminică, la suprafaţa de peste 9.000 de metri pătraţi, cu o adâncime de circa 200 de metri.

Coordonatorul proiectului de prăbuşire controlată a tavanului minei de sare, profesor Florian Zamfirescu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că marginile craterului se taluzează, dar lărgirea va continua şi în final craterul va avea o suprafaţa de peste două hectare şi jumătate.

Potrivit acestuia, procesul evoluează "nesperat de bine", iar până în acest moment au fost evacuaţi aproximativ 100.000 de metri cubi de saramură din cei 600.000 de metri cubi care într-un final vor trebui scoşi din salină. Deversarea se face în lacul de acumulare vechi, din zona câmpului II de sonde, în bazinul de retenţie din zona câmpului IV de sonde şi în noul bazin de retenţie, construit special în acest an pentru procesul tehnologic de surpare controlată.

"În ceea ce priveşte bazinul de retenţie din zonă câmpului II de sonde, unde în cursul zilei de sâmbătă s-a pompat saramură scoasă din cavernă de la câmpul I, nu ne permitem să folosim foarte mult acest lac, dincolo de o anumită cotă de siguranţă. Digul vechi construit nu este de prea mare folos, iar sub acest bazin de retenţie construit în urmă cu ani buni se află foarte multe galerii vechi, cărora nu le cunoaştem geografia. Să nu uităm că la Ocnele Mari se exploatează sare de aproape 2.000 de ani şi dacă am folosi în exces acest bazin de retenţie riscăm să avem probleme", a declarat profesorul Florin Zamfirescu.

Prefectul judeţului Vâlcea, Remus Grigorescu, a anunţat, în aceeaşi conferinţă de presă, că autorităţile au început evacuarea unei a treia familii care are casă în cuveta noului lac de retenţie. De asemenea, autorităţile au început construcţia unui nou drum în zonă.

"Drumul auxiliar care leagă centrul oraşului Ocnele Mari de satul Coşota şi care este riveran noului lac se află la cota de inundare şi în consecinţă primăria a intervenit cu utilaje pentru a construi o noua cale de acces. În 48 de ore vom avea deja un nou drum în zonă care va lega cele 15 familii de Ocnele Mari. Deocamdată nu se pune problema trecerii la faza a două de evacuare a altor şapte familii care au gospodăriile în zonă lacului de acumulare", a declarat prefectul.

Potrivit acestuia, lacul de acumulare construit în zonă pentru preluarea saramurii evacuată din salină poate prelua maximum 500.000 de metri cubi de saramură. El a precizat însă că pentru a nu fi nevoie de noi evacuări cota saramurii în lac trebuie menţinută la 300.000 de metri cubi, pentru preluarea restului de saramură fiind purtate discuţii cu reprezentanţii Oltchim şi ai Uzinelor Sodice Govora.

Conform prefectului, cea mai importantă operaţiune a fost cea care viza începerea prăbuşirii controlate a unei suprafeţe de 2000 de metri pătraţi de tavan al cavernei care era în contact direct cu saramura, această acţiune fiind realizată sâmbătă. În prezent, are loc prăbuşirea suprafeţelor adiacente care fac parte şi ele din fosta exploatare minieră de sare, în suprafaţă totală de 30.000 de metri pătraţi.

Două familii din Ocnele Mari, unde are loc prăbuşirea controlată a tavanului cavernei de la câmpul I de sonde al fostei mine de sare, au fost evacuate din case, sâmbătă dimineaţă, iar alte şapte familii sunt în pericol, autorităţile instituind "cod roşu" din cauza riscului ca saramura evacuată să ajungă în locuinţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici