- Home
- Social
- ARAD, (10.02.2017, 15:48)
- Departamentul Corespondenţi
O sută de comercianţi au protestat faţă de eventuala transformare a unei pieţe în zonă pietonală
Peste o sută de comercianţi au protestat, vineri, în Piaţa Catedralei, cunoscută ca Piaţa Mare din centru municipiului Arad, faţă de intenţia Primăriei de a realiza, în locul pieţei, un spaţiu pietonal în care să fie amplasat Monumentul Marii Uniri.
Urmărește
316 afișări
O sută de comercianţi au protestat faţă de eventuala transformare a unei pieţe în zonă pietonală
Comercianţii au protestat paşnic, adunându-se în centrul pieţei şi purtând pancarte cu mesaje precum: "Nu ne luaţi pâinea de la gură", "Noi de aici nu plecăm" sau "Nu plecăm", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Comercianţii spun că trăiesc din vânzările pe care le fac în piaţă, că vin de la zeci de kilometri cu produse proaspete şi că au investit sume mari de bani pentru ca în gospodăriile şi fermele pe care le au în mediul rural să obţină produse ecologice şi sănătoase.
"Oamenii au scos o grămadă de bani din bănci ca să poate avea producţii bune şi de calitate, ce fac oamenii?", a întrebat una dintre femeile care vând în piaţă,.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
"De 26 de ani sunt la piaţă. Acum ce să fac, unde să mă duc? Am în seră 5.000 de ghivece, ce să fac cu ele, unde să le vând?", a declarat o altă femeie.
"De aici luăm produse sută la sută naturale, vin dintr-un cartier de la marginea oraşului special pentru această piată, apoi unde mă duc, la supermarket-uri?", a afirmat un cumpărător.
Municipalitatea spune că există de câţiva ani planuri de a transforma piaţa într-o zonă pietonală şi că piaţa agroalimentară va fi relocată tot în această zonă.
Viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibaţ, s-a întâlnit, vineri, după protest, cu o delegaţie a comercianţilor.
"Nu intră în discuţie construirea vreunui hipermarket, mall sau altceva asemănător în acea locaţie. În acea zonă, acea piaţă, sunt mai multe hotărâri de consilii locale referitor la planuri şi programe de dezvoltare a zonei istorice, toate votate de către tot spectrul politic cu majoritate. Toate au fost la transparenţă şi în dezbateri publice. În toate hotările se vorbeşte de lucrări de reamanajare a zonei şi de mutare a construcţiilor aferente pieţei. Evident că nu ne dorim desfiinţarea pieţei, ne dorim ca ea să deservească în continuare respectiva zonă şi căutăm o locaţie asemănătoare, apropiată, astfel încât să poată funcţiona în continuare şi piaţa, şi dacă specialiştii vor considera că zona este corespunzătoare, să fie un loc pentru Monumentul Marii Uniri în faţa Catedralei Ortodoxe Vechi. Sunt convis că Aradul va avea de câştigat şi în ceea ce priveşte Monumentul Marii Uniri şi în ceea ce priveşte o piaţă modernă în care să aibă acces la produse direct de la producători", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.
Primăria analizează posibilitatea ca Monumentul Marii Uniri să fie amplasat în noua zonă pietonală, pentru că există întârzieri mari în livrarea operei de artă.
Monumentul Marii Uniri a fost realizat de către sculptorul Florin Codre în China, pentru că acolo a găsit marmură de calitate. Monumentul trebuia livrat de mai mulţi ani, însă există întârzieri mari cauzate, printre altele, de discuţii apărute între artist, Ministerul Culturii şi municipalitate.
Primăria Arad a anunţat în noiembrie 2013 că sculptorul Florin Codre, angajat de Ministerul Culturii pentru a realiza Monumentul Marii Uniri, ce trebuia amplasat la Arad, a fost dat în judecată, întrucât nu a adus lucrarea în ţară din China, unde a executat-o, deşi a încasat zece milioane de lei pentru acest proiect.
Florin Codre a câştigat, în 2007, un concurs organizat de Ministerul Culturii, la solicitarea primăriei Arad, pentru realizarea Monumentului Marii Uniri. Monumentul Marii Uniri de la 1918 reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Monumentul va fi legat terestru de trei poduri.
În iulie 2014, Ministerul Culturii a anunţat că a depus o plângere penală pe numele sculptorului Florin Codre, care a fost plătit cu zece milioane de lei pentru realizarea Monumentului Marii Uniri ce trebuia amplasat în Arad, dar lucrarea a fost abandonată în China.
În august 2014, Florin Codre a declarat, pentru MEDIAFAX, că lucrarea a fost adusă în Portul Constanţa şi a cerut Ministerului Culturii un sprijin financiar de 400.000 de lei, pentru a o transporta şi amplasa la Arad.
Citeşte şi: FOTO Şase persoane rănite pe Centura de Vest a Ploieştiului după ce un TIR s-a izbit de parapeţi
Citeşte şi: Dan Şova a cerut în instanţă sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie pe abuzul în serviciu
Citeşte şi: Gabriela Firea, primarul general al Capitalei : Am activat unitatea locală de sprijin pentru combaterea răspândirii cazurilor de gripă aviară
Citeşte şi: Scrisoarea lăsată de Dan Adamescu: În penitenciar am ajuns în iad. Nu înţeleg de ce medicii m-au ignorat
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe