Firma unui fost politician recent eliberat din închisoare a igienizat catacombele Braşovului cu scopul de a le exploata turistic, fără ca autorităţile să fi ştiut de aceste demersuri.
Igienizarea catacombelor a fost realizată de firma deţinută de Marian-Aurel Arişanu, care susţine că nu a făcut altceva decât să-şi aducă aportul cetăţenesc pentru curăţarea şi ecologizarea unei zone care de zeci de ani a fost abandonată şi lăsată într-o stare avansată de degradare.
Mai mult, acesta a creat o reţea electrică ilegală pentru a putea să ducă misiunea până la capăt.
”La ecologizare s-a folosit un mineral natural 100%, numit zeolit, cu proprietăţi de combatere şi eliminare a metalelor grele şi radioactive, mirosurilor pestilenţiale şi a umezelii, care au pus stăpânire pe locul respectiv. (…) Dintr-un demers civic a fost montată şi o poartă pentru a proteja pe timpul nopţii locul curăţat şi a nu permite accesul turiştilor şi copiilor curioşi care puteau să se supună unor accidente. De la un vecin, care ne-a susţinut în acest demers şi care s-a oferit să suporte costurile curentului electric, un voluntar a tras un cablu de curent şi s-au alimentat, provizoriu, nişte becuri, pentru a putea face curăţenie în catacombe“, a declarat Marian-Aurel Arişanu, proprietarul firmei.
Poliţia Locală a mers, luni, în control şi a anunţat că va lua măsuri în cazul în care se va dovedi că au fost dărâmate ziduri sau săpate trepte. De asemenea, Poliţia Locală a vrut să vadă şi dacă iniţiatorii proiectului aveau sau nu nevoie de autorizaţie pentru a le efectua.
”Iniţial, nu a fost vorba despre lucrări care necesită autorizare, s-a făcut o curăţenie a acestor catacombe. (…) Nu s-au autorizat lucrări de dărâmare a zidurilor, de săpare a treptelor, de săpare a podelelor, pentru că asemenea lucrări au nevoie de o procedură îndelungată de autorizare. Ar fi fost nevoie de autorizaţie de la comisia de cultură. E vorba de o strategie de a igieniza zona, de a toaleta zona. Poliţia locală a fost trimisă acolo şi o să facă un act de constatare şi o să luăm măsurile care se impun, în cazul în care s-au relizat lucrări fără autorizaţie“, a declarat, pentru MEDIAFAX, Laszlo Barabas, viceprimarul municipiului Braşov.
Catacombele Braşovului fac parte din rezervaţia de protecţie istorică a Braşovului, şi anume Zona După Ziduri, unde se află şi Turnurile Alb şi Negru. Aceste obiective, susţin reprezentanţii Primăriei, nu se află încă în administrarea municipiului, ele fiind parte din patrimoniul judeţului, a cărei situaţie juridică nu a fost încă reglementată.
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, a declarat că nici judeţul nu are acte de proprietate pe aceste catacombe.
Marian-Aurel Arişanu a recunoscut că pregăteşte zona catacombelor pentru a o exploata turistic. Tocmai de aceea a solicitat Ministerului Justiţiei înfiinţarea unui ONG care ar avea rolul de a le promova.