- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (29.10.2014, 11:17)
- Departamentul Corespondenţi
Omul de afaceri Călin Mitică a fost reţinut pentru 24 de ore, alături de alte două persoane
Omul de afaceri Călin Mitică, audiat la sediul DNA Cluj în dosarul de corupţie în care au avut loc mai multe percheziţii, inclusiv la CFR Călători, CFR Marfă, SC Transferoviar-punctul de lucru din Bucureşti şi Remarul 16 Februarie, a fost reţinut pentru 24 de ore, alături de alte două persoane.
Urmărește
1227 afișări
Omul de afaceri Călin Mitică a fost reţinut pentru 24 de ore, alături de alte două persoane (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Alături de omul de afaceri Călin Mitică au mai fost reţinuţi, miercuri, directorul Transferoviar Grup, Kinga Mădărăşan, şi fostul director al Remarul 16 Februarie Adriian Ştefan, după o noapte întreagă de audieri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Surse judiciare au declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că omul de afaceri Călin Mitică, directorul Transferoviar Grup, Kinga Mădărăşan, şi fostul director al Remarul 16 Februarie Adriian Ştefan sunt acuzaţi că s-au constituit într-un grup infracţional organizat, urmărind să corupă funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul unor structuri subordonate CFR SA, din CFR Călători SA şi din Societatea Naţională a Sării Salrom SA, pentru a obţine contracte pentru cele două firme pe care le controla Mitică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
"Au fost reţinuţi toţi trei, vor fi duşi la Tribunalul Cluj cu propunere de arestare preventivă”, au declarat sursele citate.
Potrivit aceloraşi surse, audierile în dosarul Transferoviar Grup - Remarul 16 Februarie continuă şi miercuri la sediul DNA Cluj, în faţa procurorilor fiind chemate peste zece persoane suspectate că ar fi implicate în acest caz.
Marţi, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj au făcut 22 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Cluj şi Galaţi, fiind vizate şi sediile CFR Călători, CFR Marfă, SC Transferoviar - punctul de lucru din Bucureşti şi Remarul 16 Februarie, într-un dosar privind infracţiuni de corupţie comise în perioada 2012-2014.
Citeşte şi:
Percheziţii la CFR Călători şi CFR Marfă, într-un dosar privind infracţiuni de corupţie. Directorul Căi Ferate Galaţi, ridicat de procurori
Potrivit unor documente ale procurorilor anticorupţie, obţinute de MEDIAFAX, omul de afaceri Călin Mitică, cel care a înfiinţat Transferoviar Grup SA, a constituit un grup infracţional organizat, împreună cu directorul general al societăţii, Kinga Mădărăşan, şi cu Adriian Ştefan, director al SC Remarul 16 Februarie la data faptelor, urmărind să corupă funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul unor structuri subordonate CFR SA, din CFR Călători SA şi din Societatea Naţională a Sării Salrom SA, pentru a obţine contracte pentru cele două firme pe care le controla.
Grupul infracţional ar fi dorit ca societăţile Transferoviar Grup şi Remarul 16 Februarie, controlate de Mitică Călin, să acapareze o cotă de piaţă cât mai mare, "pe criterii clientelare şi prin corupţie", în ceea ce priveşte lucrări şi servicii atribuite de CFR Călători, Salrom, Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi şi Salina Ocna Dej. În acest sens, membrii grupului infracţional organizat ar fi acţionat sistematic pentru fraudarea procedurilor de achiziţie publică şi pentru obţinerea de informaţii confidenţiale privitoare la ofertele şi capacitatea tehnică a firmelor concurente.
Pentru obţinerea acestor contracte, membrii grupului infracţional ar fi dat mită, prin intermediari, pentru a obţine contracte, în condiţiile în care firmele controlate de Mitică Călin nu aveau capacitatea tehnică şi economică să efectueze lucrările şi serviciile contractate, arată anchetatorii, în documentele citate.
Mita ar fi fost dată şi pentru ca firmele controlate de Mitică Călin să primească lucrări şi servicii supraevaluate sau care nu prezentau nicio utilitate pentru autorităţile contractante, dar şi pentru a fi decontate lucrări şi servicii neefectuate.
Totodată, membrii grupului infracţional ar fi dat mită şi pentru obţinerea protecţiei şi sprijinului unor funcţionari publici cu funcţii de conducere, pentru ca aceştia să împiedice efectuarea unor verificări şi constatări privitoare la neconformităţile existente în lucrările şi serviciile efectuate de firmele controlate de Mitică Călin.
Din documentele procurorilor rezultă că membrii grupului infracţional "au acţionat sistematic pentru asigurarea obedienţei funcţionarilor cu funcţii de conducere, din cadrul Societăţii Naţionale a Sării Salrom SA, în scopul de a-i determina pe aceştia să atribuie o cotă cât mai mare din serviciile de transport feroviar în favoarea SC Transferoviar Grup SA, prin dezavantajarea flagrantă a concurentului SNTFM CFR Marfă SA, în pofida faptului că, în numeroase situaţii, SNTFM CFR Marfă SA practica preţuri mai avantajoase decât cele propuse de firma controlată de Călin Mitică".
Procurorii au precizat că Mitică Călin, Kinga Mădărăşan şi Adriian Ştefan au acţionat sistematic pentru eliminarea CFR Marfă SA de pe piaţa serviciilor de transport de sare, urmărind constant limitarea accesului operatorului naţional de transport feroviar de marfă la astfel de servicii, prin mijloace frauduloase.
De asemenea, Călin Mitică ar fi făcut demersuri sistematice pentru ca societatea Remarul 16 Februarie SAsă obţină, în condiţii nelegale, contracte de servicii de reparaţii şi recondiţionări, atribuite de CFR Călători SA, în condiţiile în care firma din Cluj-Napoca nu deţinea capacitatea tehnică şi economică de a efectua serviciile.
Potrivit anchetatorilor, pentru a asigura posibilitatea SC Remarul 16 Februarie să participe la procedurile de atribuire, Mitică Călin ar fi determinat funcţionari publici din AFER să facă recepţii şi omologări abuzive, nelegale, pentru a ascunde incapacitatea firmei de a efectua serviciile respective, precum şi lipsa dotărilor tehnice necesare.
Pentru a-şi atinge obiectivele, membrii grupării ar fi corupt funcţionari publici cu funcţii de conducere, însărcinaţi cu atribuirea contractelor, urmărirea derulării acestora şi recepţia lucrărilor şi serviciilor executate, precum şi funcţionari însărcinaţi cu efectuarea plăţilor şi a decontărilor.
Funcţionarii publici care refuzau să sprijine interesele ilicite ale firmelor controlate de Mitică Călin sau care "nu manifestau suficientă obedienţă" erau intimidaţi şi ameninţaţi de membrii grupului, potrivit documentelor procurorilor.
Mai mult, membrii grupului ar fi apelat la influenţe politice pentru a determina "atitudini pasive ale funcţionarilor publici care nu se aflau în sfera de influenţă a lui Călin Mitică".
Procurorii susţin că Georgel Mihuţ, directorul Salinei Ocna Dej la data faptelor, ar fi primit mită peste 65.000 de lei, în perioada iunie 2012 - august 2013, pentru a avantaja firma Transferoviar Grup. Pentru a ascunde provenienţa banilor primiţi ca mită, Transferoviar Grup ar fi decontat facturi fictive emise de SC Micdali SRL. În realitate, beneficiarul acestor facturi ar fi fost directorul Salinei Ocna Dej.
Un alt funcţionar care ar fi luat mită este Teodor Alexandru Gavriş, şef Serviciu Automotoare şi, ulterior, director de tracţiune la CFR Călători. Acesta ar fi primit mită aproape 490.000 de lei, în perioada decembrie 2012 - iunie 2014, pentru a avantaja Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca la atribuirea unor contracte. Şi în acest caz mita ar fi fost disimulată prin decontarea de către SC Remarul 16 Februarie SA a unor facturi fictive emise de SC Tevpag Plan SRL.
În schimbul banilor, Mitică Călin i-ar fi cerut lui Teodor Alexandru Gavriş să intervină în atribuirea nelegală către SC Remarul 16 Februarie a unui contract pentru servicii de revizie la automotoarele Desiro SR 20D, în valoare maximă de peste 220 de milioane de lei, în condiţii dezavantajoase pentru CFR Călători SA. Ulterior, Gavriş ar fi determinat, în mod repetat, recepţionarea unor automotoare ale căror reparaţii nu fuseseră efectuate în conformitate cu prevederile contractuale şi obligaţiile din caietul de sarcini.
Anchetatorii arată, în documentele citate, că SC Remarul 16 Februarie SA nu avea capacitatea tehnică şi economică de a face acele lucrări de revizie, nici la momentul atribuirii serviciilor, nici pe parcursul derulării contractului, aspect pe care Gavriş îl cunoştea. În acest sens, Gavriş ar fi negociat "o înţelegere ilegală" între SC Remarul 16 Februarie SA şi SC Service Faur SA Bucureşti, disimulată prin încheierea unor acte fictive între cele două firme, conform căreia firma din Bucureşti a executat, parţial, serviciile contractate de firma din Cluj-Napoca.
Inervenţiile pentru obţinerea atribuirii contractului şi derularea acestuia în condiţii favorabile intereselor SC Remarul 16 Februarie au avut loc în perioada octombrie 2013 - octombrie 2014, iar Gavriş ar fi încasat sume de bani prin intermediul SC Tevpag Plan SRL şi SC Service Faur SRL, au mai arătat procurorii.
Anchetatorii au identificat 13 transferuri de bani făcute, în perioada decembrie 2012 - iunie 2014, de către Remarul 16 Februarie în contul SC Tevpag Plan SRL, care atestă operaţiuni economice nereale, destinatarul real al acestor sume de bani fiind Teodor Alexandru Gavriş.
În urma percheziţiilor de marţi, la sediul DNA Cluj au fost audiaţi, printre alţii, fostul director economic al Transferoviar Grup - Sucursala Cluj Dalia Buga şi directorul Salinei Ocna Dej, Georgel Mihuţ. La audieri a ajuns, marţi seară, şi omul de afaceri Călin Mitică.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk: Am epuizat suma cumulativă a cunoștințelor umane
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce faci atunci când nu te vede nimeni? Locuitorii din Utah au cele mai multe curiozități și se informează despre sex
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe