- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.08.2017, 18:55)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Omul de afaceri Sorin Strutinsky cere Inspecţiei Judiciare cercetarea Laurei Codruţa Kovesi
Omul de afaceri Sorin Strutinsky a transmis către Inspecţia Judiciară o solicitare de cercetare prealabilă a Laurei Codruţa Kovesi, pe care o acuză că s-a implicat în activitatea de urmărire penală din dosarul său, dispunând ca "beneficiari secundari" două unităţi militare ale SRI.
Urmărește
1740 afișări
Omul de afaceri Sorin Strutinsky cere Inspecţiei Judiciare cercetarea Laurei Codruţa Kovesi
În solicitarea transmisă către Inspecţia Judiciară, omul de afaceri Sorin Strutinsky cere cercetarea prealabilă în vederea punerii în mişcare a acţiunii disciplinare a Laurei Codruţa Kovesi pentru că, în calitatea sa de procuror-şef DNA, Kovesi s-ar fi implicat direct în activitatea de urmărire penală desfăşurată în dosarul 964/P/2014 de procurorul de caz, dispunând măsuri procedurale pe care codul de procedură penală le dă în competenţa exclusivă a procurorului de caz.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Potrivit afaceristului, Kovesi a fost cea care, "prin adrese, a comunicat Serviciului Tehnic ordonanţele de delegare a punerii în executare a măsurilor de supraveghere în pofida faptului că, potrivit Capitolului II - Reguli speciale privind primirea, înregistrarea şi circulaţia lucrărilor la nivelul structurii centrale a DNA din OMJ (Ordinul ministrului Justiţiei -n.r.) nr. 2184/C/2006, aceste măsuri trebuiau nu doar dispuse, ci şi comunicate de către procurorul de caz urmând circuitul lucrărilor stabilit prin normativul indicat".
În ceea ce priveşte măsurile de supraveghere dispuse în cazul său, Sorin Strutinscky arată în sesizarea către Inspecţia Judiciară că acestea au fost prelungite de mai multe ori, obţinându-se suplimentar şi supravegherea sa audio-video în celula din arestul central, dar şi la vorbitor. Omul de afaceri spune că toate adresele emise de Laura Codruţa Kovesi către Serviciul Tehnic poartă menţiunea de desemnare a două unităţi militare ale Serviciuli Român de Informaţii, respectiv UM 0127 Bucureşti şi UM 0764 Constanţa, drept "beneficiari secundari".
"Prin măsura implicării în anchetă a unităţilor SRI, Laura Codruţa Kovesi a facilitat acestui serviciu la informaţii secrete de serviciu - dosarul fiind în faza de urmărire penală. (...) Totodată, această măsură profund ilegală şi abuzivă a făcut posibilă implicarea serviciului menţionat în identificarea de piste şi «strategii de anchetă», martori sub acoperire, etc", se mai arată în plângerea înaintată de Sorin Strutinsky Inspecţiei Judiciare.
Omul de afaceri spune că prin acţiunile Laurei Codruţa Kovesi de a institui şi menţine SRI în anchetă ca "beneficiar secundar" al informaţiilor obţinute prin supraveghere tehnică, s-a ajuns la trimiterea sa în judecată în urma unei anchete viciate "prin împrejurarea că nu a fost făcută doar de organele de urmărire penală, ci şi de un serviciu fără atribuţii în acest sens".
Strutinsky arată că Laura Codruţa Kovesi a ştiut că încalcă legea, respectiv că săvârşeşte o abatere disciplinară, a ştiut că îi încalcă omului de afaceri dreptul la viaţă privată, a vrut să intervină într-o anchetă penală în care nu avea nicio atribuţie, aflată la început, şi a urmărit să obţină "cu orice preţ" prin autorizare ca SRI să desfăşoare activitate de urmărire penală.
"Introducând, ca participant la anchetă un serviciu secret căruia îi era interzisă expres această activitate, mi-a încălcat brutal dreptul la securitatea juridică, la apărare şi la viaţa privată. Aât eu, cât şi persoanele din jurul meu şi apărătorii aleşi fiind practic sub atenta dar profund nelegala supraveghere a SRI", explică omul de afaceri.
Strustinsky susţine că procuroprul şef al DNA a recurs la "o inovaţie procedurală deoarece calitatea de beneficiari secundari nu este consacrată procedural".
Sorin Strutinsky a făcut sesizarea pe baza documentelor depusee în dosarul în care, alături de fostul primar de la Constanţa, Radu Mazăre, a fost arestat şi ulterior trimis în judecată. Mazăre era acuzat că ar fi primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte, iar Strutinsky pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.
Tot în acelaşi caz, pe 6 mai 2016, omul de afaceri Sorin Strutinsky a sesizat Inspecţia Judiciară şi pentru eventuale abateri disciplinare comise de procurorul care a instrumentat cazul. În sesizare, afaceristul acuză, printre altele, "folosirea în mod nelegal şi în afara cadrului procesual a sprijinului Serviciului Român de Informaţii". Strutinsky mai acuza magistratul de divulgarea de informaţii din dosar, de presiuni, audierea cu rea-credinţă a martorilor sau folosirea unui denunţ neînregistrat.
Răspunsul Inspecţiei Judiciare a fost că instituţia nu are calitatea de a pune în discuţie modul de administrare a probelor, drept urmare cele sesizate de afacerist nu sunt subiectul unei verificări administrative.
Citeşte şi: Ambasada SUA: Statele Unite au luat cunoştinţă cu îngrijorare de propunerile Ministerului Justiţiei
Citeşte şi: Dana Gîrbovan, preşedinte UNJR: Am cerut date despre funcţionarea serviciului din DNA creat pentru a ancheta magistraţi
Citeşte şi: Augustin Lazăr, despre modificările legilor justiţiei: Nu putem lăsa să treacă prin faţa noastră o provocare la inteligenţa magistraturii / Daniel Horodniceanu, procurorul-şef DIICOT: Diavolul se ascunde în amănunte
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele