- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.08.2014, 17:45)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oprea: Populaţia trebuie să fie informată că boala limbii albastre nu afectează oamenii
Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut ca populaţia să fie informată că boala limbii albastre nu afectează oamenii şi a solicitat ANSVSA să ia măsuri pentru prevenirea şi limitarea acestei boli, după ce în judeţul Buzău au fost confirmate 28 de focare, cu un efectiv de 73 bovine şi cinci ovine.
Urmărește
597 afișări
Oprea: Populaţia trebuie să fie informată că boala limbii albastre nu afectează oamenii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat, la sediul Guvernului, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, ca urmare a solicitării Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în cazul apariţiei, pentru prima dată în România, a bolii limbii albastre - Bluetongue, specifică rumegătoarelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
"În calitate de preşedinte al Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, vicepremierul Gabriel Oprea a cerut reprezentanţilor ANSVSA să ia de îndată măsurile necesare în vederea prevenirii şi limitării transmiterii acestei boli la nivel naţional, după ce în judeţul Buzău au fost confirmate 28 de focare cu un efectiv de 73 bovine şi cinci ovine", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne transmis marţi agenţiei MEDIAFAX.
Vicepremierul a cerut specialiştilor prezenţi la şedinţă să se asigure că populaţia este corect informată cu privire la măsurile dispuse de autorităţi şi referitor la specificul bolii Bluetongue, respectiv că nu prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor, menţionând însă că este obligatoriu ca toţi deţinătorii de animale să anunţe rapid autorităţile despre apariţia oricărui semn de boală la animalele proprii.
În urma analizării situaţiei, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a adoptat o hotărâre conform căreia alocarea fondurilor necesare controlului şi eradicării bolii să fie asigurate din bugetele ANSVSA şi ale direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, iar fondurile necesare ecarisării teritoriului în localităţile afectate, din bugetele consiliilor locale ale localităţilor respective.
"În cazul în care bugetul actual nu poate asigura fondurile necesare, ANSVSA va întreprinde demersurile pentru alocarea sumelor necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014", potrivit dispoziţiilor hotărârii.
Citeşte şi:
Bovine din judeţul Buzău, depistate cu boala limbii albastre. ANSVSA a informat statele din UE
Conform specialiştilor ANSVSA, boala "Bluetongue" nu afectează omul, dar produce pagube economice prin transmiterea şi îmbolnăvirea altor animale. De asemenea, laptele produs sau carnea acestor animale nu prezintă pericol pentru populaţie.
Întrucât este încadrată ca boală cu risc major pentru animalele rumegătoare, cu impact preponderent de natură economică, apariţia primelor cazuri a fost notificată, conform procedurilor, statelor Uniunii Europene şi ţărilor membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală. Din datele existente, în momentul de faţă, focare de boală au fost semnalate şi în alte state din sudul Europei, inclusiv state vecine României.
În aplicarea deciziilor stabilite, specialiştii ANSVSA vor realiza posibilele scenarii de evoluţie a bolii şi vor propune măsurile ulterioare, necesar a fi luate în funcţie de această evoluţie.
Prefectura Buzău a dispus deja restricţii de circulaţie a bovinelor şi ovinelor din localităţile în care boala a fost confirmată prin buletine de analiză şi interzicerea târgurilor de animale. Totodată, sub coordonarea specialiştilor ANSVSA, au fost informate primăriile şi fermeloe crescătoare de animale să ia prime măsuri de prevenire a răspândirii bolii, izolarea animalelor bolnave, colectarea de date pentru ancheta epidemiologică şi inventarierea tuturor exploataţiilor din regiunea afectată.
Conform Hotărârii de Guvern 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, acest organism interministerial are în competenţă inclusiv gestionarea riscurilor biologice, aşa cum sunt epizootiile.
Focare de boala limbii albastre la bovine au fost confirmate pentru prima dată în România în judeţul Buzău.
Prefectul de Buzău, Maria Buleandră, a declarat, marţi, că dacă în urmă cu o zi erau trei localităţi cu focare ale acestei boli, respectiv Beceni, Bisoca şi Săruleşti, în prezent numărul acestora a crescut la şapte, boala fiind confirmată şi în comunele Vintilă Vodă, Siriu, Valea Salciei şi Buda.
Ulterior, şi Direcţia Sanitară Veterinară Vrancea a confirmat existenţa virusului care provoacă boala limbii albastre la o stână din localitatea Năruja, conform procedurilor probele fiind trimise la Bucureşti, de unde va veni rezultatul final.
Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează animalele rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv.
Potrivit ANSVSA, care citează literatura de specialitate, o insectă hematofagă poate călători până la 1,5 - 2 kilometri pe zi într-o zonă, iar în anumite condiţii meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcţie şi perioadă, în condiţii favorizante), insectele pot fi purtate la distanţe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de kilometri pe zi.
În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.
ANSVSA a precizat că este în stare de alertă şi a luat mai multe măsuri, din momentul în care această boală a început să evolueze în ţările vecine. În acest sens, a fost convocat Grupul Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea protejării efectivelor de rumegătoare din România, iar DSVSA judeţene au organizat întâlniri de informare şi instruire cu fermierii crescători de bovine, ovine şi caprine.
Pe site-ul ANSVSA a fost afişată o analiză de risc, pentru informarea tuturor celor interesaţi de Boala limbii albastre.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe