Oprescu: Am stabilit măsuri pentru programul privind câinii. Democraţia nu înseamnă dezordine publică

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, miercuri, că reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, Poliţiei Locale şi ASPA au stabilit măsuri pentru ca programul privind gestionarea câinilor fără stăpân să continue în Bucureşti, apreciind că democraţia nu înseamnă dezordine.

Urmărește
627 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Am stabilit măsuri pentru programul privind câinii. Democraţia nu înseamnă dezordine publică

Sorin Oprescu (Imagine: Alexandru Mihaescu/Mediafax Foto)

Sorin Oprescu a convocat o sedinţă de lucru, la sediul Primăriei Capitalei, în urma căreia s-au stabilit măsuri de urgenţă pentru ca programul privind gestionarea câinilor fără stăpân în Bucureşti să continue, în bune condiţii, se arată în comunicatul municipalităţii.

Reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei Capitalei, ai Poliţiei Locale Bucureşti şi ai Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) au concluzionat că, deşi normele metodologice ale legii câinilor fără stăpân (Legea 258/2013) sunt suspendate, temeiul legii există, ceea ce înseamnă că programul de gestionare a câinilor fără stăpân se poate derula fără probleme, potrivit municipalităţii.

"Vă invit la acţiune solidară, în spiritul legii. Să găsim împreună modalitatea de a funcţiona corect. Vă rog sa ne asistaţi, să ne ajutaţi să nu se mai întâmple asemenea conflicte, să asiguraţi ordinea şi liniştea publică, astfel încât echipele de prinzători să-şi poată face datoria, fără teama de a fi agresate de aşa-zişii iubitori de animale. Democraţia nu înseamnă dezordine publică", a spus Oprescu.

Declaraţiile lui Oprescu vin după conflictul de luni noapte între coordonatorul de proiect al ASPA Răzvan Băncescu şi mai mulţi membri ai unor ONG-uri de protecţie a animalelor.

Potrivit unor surse din Poliţie, luni, în jurul orei 21.00, între un echipaj de hingheri şi membri ai unor ONG-uri de protecţie a animalelor ar fi izbucnit un conflict, pe Şoseaua Olteniţei, în Sectorul 4 al Capitalei.

Poliţiştii Secţiei 26 care au mers la faţa locului au amendat cu 500 de lei un membru al unui ONG de protecţie a animalelor.

Ulterior, pe Splaiul Independenţei, a avut loc un accident în care a fost implicat Răzvan Băncescu, care ar fi lovit o maşină, condusă de o membră a unui ONG de protecţie a animalelor şi în care se mai aflau bărbatul care fusese anterior amendat şi o fată de 11 ani.

Potrivit unor oficiali din Poliţia Capitalei, Băncescu, aflat la volanul unui Volkswagen Golf 5, mergea pe Splaiul Independenţei, dinspre strada Virtuţii spre Grozăveşti, iar la un moment dat a intrat de pe banda unu pe banda doi şi s-a ciocnit cu un autoturism Toyota Yaris, condus de o femeie, reprezentanta unui ONG pentru protecţia animalelor.

În urma accidentului, bărbatul aflat în dreapta femeii şi copilul au fost răniţi uşor.

La scurt timp după accident a izbucnit un scandal. În jurul orelor 23.50, o persoană a sunat la 112 şi a anunţat că în apropiere de Primăria Capitalei are loc un scandal în care sunt implicaţi mai mulţi membri ai unor ONG.

La faţa locului, unde se aflau aproximativ 50 de persoane, au ajuns poliţiştii Secţiei 20, precum şi un echipaj de la Brigada Rutieră a Capitalei, în condiţiile în care avusese loc şi un accident rutier.

În presă au fost difuzate imagini în care Răzvan Băncescu loveşte un bărbat, apoi scandalul continuă cu o bătaie între acesta şi mai multe persoane.

În urma accidentului rutier pe care l-a provocat, pe numele lui Băncescu a fost deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Poliţiştii de la Secţia 20 l-au amendat cu 200 de lei pe Băncescu. De asemenea, bărbatul care fusese amendat cu 500 de lei a mai primit o amendă de 200 de lei. Cu aceeaşi sumă a fost amendată şi femeia aflată în autoturismul Toyota.

Sancţiunile au fost date pentru provocare şi participare la scandal în locuri publice, au mai spus sursele din Poliţie.

Răzvan Băncescu a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că a depus plângere pentru vătămare corporală şi pentru distrugerea maşinii, după incidentul care a avut loc luni noapte, precizând că a fost scuipat şi lovit la un picior, după care a reacţionat pentru a se apăra.

Răzvan Băncescu a precizat că, după plecarea de pe Şoseaua Olteniţei, echipele de hingheri s-au regrupat în faţa sediului Primăriei Capitalei, de pe Splaiul Independenţei, iar la plecarea într-o altă cursă, în faţa unui semafor, maşina sa a fost lovită de un alt autoturism, în partea stângă din spate.

"Am fost lovit intenţionat din spate, în partea stângă. Am sunat la 112, am anunţat incidentul. Este vorba de aceeaşi maşină care a blocat ieşirea maşinii personale şi sâmbătă, şi duminică, la ieşirea din sediul de pe Olteniţei. Altercaţia a avut loc în timpul cercetărilor pentru accidentul rutier. Eu le-am făcut semn celor coborâţi din maşina aflată în spatele maşinii mele să se dea mai în spate, moment în care am fost scuipat şi lovit la picior. Am reacţionat pentru a mă apăra", a spus Răzvan Băncescu.

În ultima perioadă au avut loc mai multe incidente între hingheri şi membri ai unor ONG-uri de protecţie a animalelor.

Membrii ONG-urilor susţin că hingherii nu ar mai trebui să ridice câinii fără stăpân de pe străzi, întrucât există o decizie a instanţei care suspendă actul normativ în baza căruia puteau ridica animalele.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 20 iunie, suspendarea executării normelor de aplicare a Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân, până la pronunţarea unei decizii definitive asupra unei cereri de anulare a actului normativ.

Potrivit legii adoptate anul trecut, câinii fără stăpân din adăposturile publice pot fi eutanasiaţi, prin decizie a autorităţii locale, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici