Oprescu: Cei care refuză consolidarea clădirilor cu risc seismic ar trebui acţionaţi în instanţă
Organizarea acţiunilor de consolidare a construcţiilor aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice este prioritară pentru Primăria Capitalei şi Ministerul Dezvoltării, a spus Sorin Oprescu.
El a arătat că, în condiţiile legislaţiei actuale, în care consolidarea este făcută la dorinţa proprietarului, „este dovedit deja că ritmul realizării consolidărilor este nesatisfacator în balanţă cu expunerea la risc”.
Oprescu a precizat că, în ultimii ani, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a notificat prorpietarii din peste 370 de imobile cu privire la obligaţiile lor legale pentru reducerea riscului seismic. El a menţionat că este vorba despre 186 de clădiri aflate în risc seismic 1 – pericol public, ce pot fi susţinute în programul de consolidări, şi 184 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic, dar fără pericol public – clădiri mai mici de P+2 sau care nu au spaţii publice la parter şi care nu intră în programul de consolidare, dar sunt la fel de expuse riscului seismic.
Primarul general a precizat că, în ultimii 10 ani, au fost consolidate: 42 de clădiri din clasa I de risc seismic, 19 fiind consolidate în programul de consolidări, restul direct de către proprietari.
„Nenorocirea este că marea majoritate a proprietarilor care locuiesc în blocurile încadrate în clasa I de risc seismic, deşi pot beneficia de sprijin şi facilităţi pentru punerea în siguranţă a clădirilor respective, în condiţiile precizate de legislaţia în domeniu, refuză acest lucru şi, în mod cert, nu duc aceasta obligaţie la capăt nici prin mijloace proprii”, a mai spus Oprescu.
El a adăugat că în astfel de situaţii se află imobilele din Str. Ion Brezoianu nr. 38, sector 1, Calea Moşilor nr. 96, sector 2, Str. Boteanu nr.3A-3B, sector 1, Str. Armenească nr. 28, 28A, Str. Semilunei nr. 8, sector 2 şi Intr. Victor Eftimiu nr.9, sector 1.
„În faţa acestei situaţii, autorităţile nu au nicio posibilitate, în baza legislaţiei actuale, pentru a acţiona. Proprietatea este garantată de Constituţie. Însă proprietarul care se va face vinovat de pierderi de vieţi omeneşti sau de vătămări corporale din cauza că nu şi-a pus în siguranţă proprietatea, înainte de un eveniment de tip cutremur, va răspunde penal după lege. (…) Astfel, considerăm că se impune o altă abordare asupra programului de consolidări”, a arătat primarul Sorin Oprescu.
El a precizat că, în ultimii doi ani, PMB a trimis propuneri de modificare substanţială a programului de consolidare către Guvernul României, acestea vizând inclusiv posibilitatea acţionarii în instanţă a tuturor proprietarilor care obstrucţionează, sub orice formă, procesul de consolidare şi scoaterea acestora din programul naţional, urmând ca aceştia să-şi plătească în timp real consolidarea proprietăţii fără a beneficia de împrumutul fără dobândă.
PMB a mai propus interzicerea oricărei forme de închiriere pentru locuinţele aflate în blocurile din clasa I de risc seismic, interzicerea oricărei forme de comerţ la parterul blocurilor încadrate în clasa I de risc seismic fără a avea semnătura notarială a proprietarului care, conştient de pericolul de prăbuşire a imobilului, îşi asumă responsabilitea penală şi obligativitatea proprietarilor de a avea şi de a obţine la închirierea şi la înstrăinarea imobilului certificatul seismic, pe cheltuiala proprie.
Sorin Oprescu a mai spus că municipalitatea a consolidat şi reabilitat 100 de instituţii de învaţământ, Teatrul „Constantin Tănase” şi Centrul unic de informare de pe Bulevardul Elisabeta.
De asemenea, a fost finalizată consolidarea şi este aproape de a fi încheiată şi reabilitarea sediului Primăriei şi sunt în curs de consolidare clădirile Teatrului Evreiesc de Stat, Teatrului „Ion Creangă”, Casa Cesianu, Muzeul Minovici, Observatorul Astronomic şi Arcul de Triumf.