- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.07.2014, 17:05)
- Roxana Alexe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oprescu:Trebuie clarificată urgent situaţia legislaţiei confuze, spre a interzice traseismul politic
Primarul general Sorin Oprescu a declarat, miercuri, despre problemele din CGMB, că trebuie clarificată urgent situaţia legislaţiei confuze, pentru a combate şi interzice traseismul politic, şi că Bucureştiul nu poate fi blocat de situaţii politice contradictorii paradoxale, cu iz de ilegalitate.
Urmărește
149 afișări
Oprescu:Trebuie clarificată urgent situaţia legislaţiei confuze, spre a interzice traseismul politic (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
"Bucureştiul nu poate fi blocat de situaţii contradictorii paradoxale, cu iz de ilegalitate, contrare interesului public. Trebuie clarificată urgent situaţia legislaţiei confuze, pentru a combate şi intezice traseismul politic după derularea procesului electoral până la următoarele alegeri", a spus Oprescu, închiderea şedinţei CGMB.
Primarul general şi-a început declaraţia făcută după şedinţă prin a afirma că şi în 23 iulie, şi astăzi (miercuri - n.r.), există aceeaşi situaţie confuză asupra legitimităţii anumitor consilieri generali.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Am sperat ca în intervalul de o săptămână partidele politic să ia atitudine, pentru a rezolva starea confuză. Nu s-a întâmplat acest lucru, în continuare vin hârtii de la partide că unii sunt daţi afară, alţii nu sunt daţi afară, apoi cei daţi afară sunt reintroduşi ca valizi, în timp ce unii consilieri generali şi-au atacat în instanţă proprile partide, ca să-şi clastifice din punct de vedere statutar poziţia", a spus Oprescu.
Edilul a apreciat că personal îşi pune problema dacă unii dintre consilierii municipali mai ştiu din ce partid fac parte sau mai sunt membri în propriile partide ori dacă partidele mai ştiu dacă îi mai au sau nu ca membri.
"Să fie clar: este o problemă politică ce nu-mi aparţine. Întotdeauna am spus: administraţie fără culoare politică", a ţinut să sublinieze Oprescu.
În acest context, primarul general a dat câteva exemple concrete asupra legitimităţii poziţiei de consilier general a unora dintre membri CGMB. Astfel, Sorin Oprescu a arătat că în 30 mai a primit de la PDL o adresă de excludere din partid a consilierului Lucian Iliescu, pe motiv că acesta aparţine, mai nou, Partidului Mişcarea Populară. Primarul a explicat că, având în vedere adresa primită, a considerat pertinentă solicitarea PDL, a introdus proiectul pe ordinea de zi a şedinţei din 30 iunie, dar acesta nu a fost supus la vot de consilierii generali. După 24 de zile, respectiv în 24 iulie, primarul general a arătat că a primit o altă adresă de la PDL care anulează exluderea consilierului Lucian Iliescu din partid şi care îl reprimeşte în organizaţie şi îl propune şi ca viceprimar.
"Întreb şi eu, ca simplu cetăţean: domnule Iliescu, dumneata mai ştii în ce partid eşti? La PMP sau la PDL? Şi care PDL, cel unificat sau cel neunificat juridic încă?", a arătat Sorin Oprescu.
Primarul general a dat ca exemple şi situaţiile consilierilor Gabriel Pârvu, Marius Ţugure şi Horia Scarlat. "Şi vă explic: pe 21 iulie primesc solicitare de vacantare a locurilor din Consiliul General, urmare a adreselor de excludere din partid, din aceeaşi zi. Ca după numai trei zile, pe 24 iulie - de fapt, două zile lucrătoare - se anulează solicitarea de vacantare, pentru că nu mai e valabilă excluderea. La PNL avem o situaţie aproape hilară: situaţia domnului Scarlat Horia, care a depus de trei ori jurământul, pentru că a fost validat în trei şedinţe succesive - 30 iunie, 14 iulie, 23 iulie -, revocându-se de fiecare dată hotărârile anterioare de validare", a explicat edilul.
Potrivit lui Oprescu, în cazul PP-DD, "nebunia atinge aproape perfecţiunea". "După o succesiune de excluderi şi anulări, vacantări şi revocări în situaţia a doi dintre cei care reprezintă PP-DD în CGMB, apare un lucru inedit. Apar alţi trei reprezentanţi ai acestui partid, pentru care primesc adese de excludere pe 11 iulie, dar şi contestaţiile lor asupra excluderii depuse la partid, care ating apogeul pe 23 iulie, când cei trei dau în judecată partidul care i-a propus", a arătat primarul general, care a precizat că se referă la consilierii Richard Ghiţă, Horaţiu Panaitescu şi Iulia Zorkoczy.
După prezentarea acestor exemple, edilul a apreciat că este firească întrebarea: "Care sunt consilierii generali legitimi ai acestui Consiliu?". Ca un răspuns la această întrebare, Sorin Oprescu a apreciat că, din punct de vedere politic, în CGMB este o nouă configuraţie, consecinţa reaşezării scenei politice la jumătatea ciclului electoral, iar din punct de vedere juridic este o altă configuraţie, pentru că unii au candidat pe lista USL, care nu este dizolvată juridic şi, în acestă situaţie, oricine a candidat pe această listă trebuie să aibă semnăturile ambelor partide care au depus listele electorale, numai că, în prezent, partidele componente al fostei USL face parte din alte alianţe politice.
"De aceea, mi-am propus să consult Autoritatea Electorală Permanentă, specialişti în justiţie, Avocatul Poporului şi, eventual, Curtea Constituţională, pentru clarificarea acestor situaţii ambigue, care sunt contrare votului cetăţenilor din iunie 2012", a conchis Oprescu.
Şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) convocată pentru miercuri de primarul general Sorin Oprescu a fost închisă la două ore după ora anunţată pentru deschidere, după ce s-a constatat lipsa cvorumului necesar desfăşurării acesteia.
În sala de şedinţe a CGMB au fost prezenţi 24 de consilieri de la PSD, PC şi PP-DD. După două ore de discuţii între consilierii generali şi secretarul general al Primăriei Municipului Bucureşti (PMB), Tudor Toma, şedinţa nu a mai fost ţinută, având în vedere că pentru desfăşurarea acesteia era nevoie de majoritatea consilierilor validaţi, respectiv 26 de consilieri.
Timp de două ore, discuţiile au avut în vedere faptul că în urma numeroaselor şedinţe de îndată, precum şi a şedinţei ordinare desfăşurate săptămâna trecută, în CGMB există validaţi, în prezent, 56 consilieri generali.
Pe de o parte, grupul consilierilor de la PSD, PC şi PP-DD nu recunoaşte validările făcute de noua majoritate PNL-PDL, care, în replică, susţine că validările sunt legale.
Consilierii PDL şi PNL au anunţat, înaintea de ora pentru care fusese convocată şedinţa ordinară de miercuri (13.00), că nu participă la aceasta, susţinând că a fost convocată ilegal de către primarul general Sorin Oprescu.
În 23 iulie, noua majoritate din CGMB, formată din PDL, PNL şi trei consilieri PP-DD, a aprobat opt proiecte de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din acea zi, care a fost ţinută deşi primarul general Sorin Oprescu anunţase reconvocare ei pentru 30 iulie.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a decis reconvocarea şedinţei ordinare a CGMB din 23 iulie pentru data de 30 iulie, cu aceeaşi ordine de zi, după ce "anumite partide politice au transmis solicitări de retragere a sprijinului politic pentru unii dintre membrii Consiliului".
Şedinţa ordinară din 23 iulie fusese convocată de primarul general pentru a fi aprobată mărirea bugetelor muzeelor Literaturii şi al Municipiului Bucureşti, dar şi alte "proiecte importante pentru bunul mers al serviciilor publice ale oraşului", după ce prefectul a atacat mai multe hotărâri.
Deşi Oprescu a reconvocat şedinţa CGMB de miercuri pentru 30 iulie, consilierii actualei majorităţi din Consiliu - de la PDL şi PNL, plus trei consilieri PP-DD - au rămas în sala de şedinţe şi au votat proiectele aflate pe ordinea de zi.
În ultimele săptămâni, şedinţele CGMB au fost marcate de numeroase amânări şi controverse. Acestea au început, practic, din 30 iunie, de când Consiliul are o nouă majoritate, formată din reprezentanţii PNL şi PDL, plus trei consilieri de la PPDD cu care, potrivit consilierului Mircea Raicu (PDL) s-a discutat "ca persoane fizice".
Noua majoritate din CGMB a votat, în şedinţe de îndată, mai multe proiecte de hotărâre, care au fost însă atacate de prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan.
Prefectura a precizat că şedinţele de îndată ale CGMB sunt convocate în caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă, conform prevederilor legale. Astfel, a explicat Prefectura, hotărârile luate în şedinţele de îndată "abuziv convocate" au fost atacate în instanţă, fapt ce va fi făcut şi pe viitor.
Printre hotărârile aprobate de noua majoritate din CGMB se numără şi aceea prin care consilierii generali Lucian Iliescu, de la PDL, şi Richard Ghiţă, de la PPDD, au fost aleşi viceprimari ai Capitalei, în locul lui Dan Darabont şi Marcel Nicolaescu.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, în 22 iulie, că viceprimarii sunt cei care au fost întotdeauna, numiţi, respectiv Dan Darabonţ şi Marcel Nicolaescu, el precizând că toate hotărârile de schimbare a acestora au fost luate în şedinţe de îndată, care au fost atacate.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Atanasiu: PNL îi cere lui Oprescu să rămână independent şi neutru faţă de majorităţile din CGMB
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe