- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Oprescu vrea să stea 12 ani la Primărie
Primarul Sorin Oprescu are ca obiective modernizarea urbanistică, infrastructura, consolidarea clădirilor, reorganizarea transportului în comun, reînfiinţarea creşelor, iar întrebat de candidatura la Preşedinţie declară că bucureştenii l-au suit într-un tramvai din care va coborî peste vreo 12 ani.
Rep.: Ce s-a întâmplat însă cu suma de bani necheltuită de municipalitate din bugetul Capitalei pe anul 2008? Despre ce sumă este vorba, de unde sunt aceşti bani şi care este cauza pentru care au rămas necheltuiţi ?
S.O.: În bugetul de stat a fost o serie întreagă de lucrări pe care de-a lungul timpului le-am închis, le-am închis în sensul că le-am oprit şi mă aflu sigur în faza de a merge la justiţie pentru că am considerat că sunt bani care sunt aruncaţi pe fereastră. Unul dintre obiective, pentru a avea şi un exemplu, este Pasajul Eroilor: 42 de metri liniari pasaj pietonal, cu două lifturi adiacente - 150 de milioane de lei. Să mă ierte Dumnezeu, 150 de miliarde de lei vechi, pentru chestiunea asta mie mi se pare un circ din ăsta general.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
La alte lucrări au existat penalizări. Erau lucrări care au fost terminate imediat după schimbarea administraţiei. Bun, în condiţiile astea ce să fac doamnă, să dau banii pe prostii şi să încep nişte lucrări de genul pasaj pietonal Arcul de Triumf. Da poate fi bun, eu nu zic că n-o fi bun. Am pus şi eu pe băieţii ăştia deştepţi, mă refer la consultanţi, şi au numărat şi ăştia oamenii cu cronometrul în mână şi cu numărătoarea, cu abacul şi am constatat că sâmbăta şi duminica sunt oameni care nu deranjează circulaţia foarte mult, atenţie, foarte mult; sigur că orice pieton îl deranjează pe şofer, orice şofer îl deranjează pe pieton. Asta e regula mea şi am constatat că în restul zilelor numărul de trecători este foarte mic şi atunci e genul de lucrare la care am renunţat, mai bine mă duc şi fac pasajul subteran din faţă de la Casa Presei Libere, pentru a putea îmbunătăţi circulaţia.
Rep.: Din creditele contractate de municipalitate, din fonduri externe, au rămas bani necheltuiţi?
S.O.: Da. Au rămas o sută, dar nu le-aş spune necheltuiţi, sunt o 100 de milioane din cele 500 de milioane de euro luaţi cu credit de către fostul primar al municipiului. La fel, am considerat că aici avem două posibilităţi: aceea de a pune deoparte o parte din aceşti bani pentru a avea să ne plătim, la sfârşit, când se termină, toate obligaţiile respective. Şi asta înseamnă, e adevărat, încă vreo şase ani de acum înainte, dar ca orice om prevăzător poate să constituie un lucru, i-am lăsat sub formă de depozit pentru că dobânda este susţinută, deci nu pierd la aceşti bani, iar în condiţiile când nevoile de cash pentru a plăti o serie întreagă de proiecte de viitor îmi asigur o supravieţuire pentru unul sau două proiecte importante pe care le va valida consiliul, dacă le va valida, în aşa fel încât să nu-mi bat joc de banii ăştia şi să-i investesc.
A treia categorie, Guvernul a plătit târziu participaţiunea lui, ca să zic aşa, la stadionul Lia Manoliu, am luat 15 milioane de lei, e vorba de 31 milioane de RON, am luat 15 milioane de lei şi i-am întors în visteria primăriei pentru că era participarea pe care noi o plătisem la timpul respectiv, am chemat constructorul să ne facă dovada facturilor pentru luna noiembrie, asta se petrecea pe 10-11 decembrie, facturile la verificare nu au corespuns - fără o analiză de asta de constructor ar însemna să fie un aventurier, nu fac prostii de genul ăsta. Cert este că ele nu se puteau plăti pentru că nu exprimau lucrările respective, banii s-au întors, conform legii, pe 31 decembrie la Guvern, deci eu consider că aceşti bani n-au putut fi folosiţi. Bugetul a avut o execuţie a bugetului de 96 la sută.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
Citește mai departe: