- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ordonanţa privind deconcentratele afectează regimul juridic al unor funcționari publici
Curtea Constituțională (CC) arată, în motivarea deciziei din 3 decembrie 2009 prin care a stabilit că prevederi din OUG 105/2009 privind serviciile publice deconcentrate sunt neconstituționale, că acestea afectează regimul juridic al unor funcționari publici.
Ordonanţa privind deconcentratele afectează regimul juridic al unor funcționari publici (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
În motivarea soluției instanței constituționale, postată vineri pe site-ul instituției, se arată că prin OUG 105/2009 privind unele măsuri în domeniul funcţiei publice, precum şi pentru întărirea capacităţii manageriale la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale şi ale altor servicii publice, la fel ca și OUG 37/2009 privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice a fost afectat regimul juridic al serviciilor publice deconcentrate în sensul încălcării prevederilor art.115 alin.(6) din Constituţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
În esenţă, Curtea a reţinut, în acest sens, că prin reglementările sale, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 37/2009 "afectează" statutul juridic al unor funcţionari publici de conducere din sfera serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ teritoriale.
CC a mai constatat că, prin aceste acte normative, Guvernul a intervenit într-un domeniu pentru care nu avea competenţa materială, încălcând, astfel, Constituția.
CC a stabilit că reglementările criticate, adică articolul I punctele 1-5 şi 26, articolul III, articolul IV, articolul V, articolul VIII şi anexa 1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.105/2009 conţin aceleaşi reglementări şi aceleaşi soluţii legislative ca şi cele ce fuseseră stabilite neconstituționale prin Decizia 1257/ 7 octombrie 2009.
În 7 octombrie 2009, Curtea Constituţională (CC) a constatat, cu majoritate de voturi, că este neconstituţională Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 37/2009 privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice, întrucât nu s-au respectat normele de adoptare a ei.
În motivarea deciziei din 7 octombrie, CC a explicat faptul că, în timp ce era sesizată cu obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea OUG 37/2009, Guvernul adoptase, cu o zi înainte, o nouă ordonanţă de urgenţă, 105/2009, care fusese depusă în aceeaşi zi la Senat, ca primă Cameră sesizată, şi fusese publicată tot atunci în Monitorul Oficial al României.
"Prin această din urmă ordonanţă, Guvernul a intervenit sub două aspecte asupra OUG 37/2009, aprobată de Parlament prin legea care a fost supusă controlului de constituţionalitate: a) în cuprinsul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 105/2009 a preluat în integralitatea sa reglementarea cuprinsă în Ordonanţa de urgenţă 37/2009; b) a abrogat această ordonanţă de urgenţă prin art.XIV alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 105/2009", potrivit motivării.
Magistraţii mai subliniau că soluţia aleasă de Guvern de a emite o nouă ordonanţă prin care abrogă ordonanţa aprobată prin lege de Parlament dar care prelua integral conţinutul acesteia, chiar în ziua premergătoare celei în care Curtea Constituţională urma să se pronunţe, punea în discuţie comportamentul constituţional de ordin legislativ al Executivului faţă de Parlament şi, nu în cele din urmă, faţă de Curtea Constituţională.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.