Ovidiu Muşetescu, fostul ministru al APAPS, a decedat

Ovidiu Muşetescu (54 de ani), fost ministru social-democrat, a decedat, duminică, în jurul orei 17.00, la Spitalul Elias din Bucureşti, în urma unui cancer pulmonar cu multiple metastaze, au comunicat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

Urmărește
1090 afișări
Imaginea articolului Ovidiu Muşetescu, fostul ministru al APAPS, a decedat

Ovidiu Muşetescu, fostul ministru al APAPS, a decedat (Imagine: Cătălina Filip/Arhiva Mediafax Foto)

Ovidiu Tiberiu Muşetescu, născut în 15 septembrie 1955, se afla internat de aproximativ o săptămână în Spitalul Elias, au precizat sursele citate.

Ovidiu Muşetescu, fost ministru al APAPS şi fost preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), se afla în vizorul procurorilor anticorupţie, pentru privatizarea Alro Slatina şi Alprom SA.

Faptul că era în fază terminală a bolii, a fost unul din motivele pentru care au fost întârziate procedurilor pentru punerea sub acuzare a lui Ovidiu Muşetescu, învinuit că în calitate de ministru al Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiunilor Statului (APAPS), în perioada 2001-2003, ar fi diminuat valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând operatorilor economici la care statul este acţionar, comisă în cazul acţiunii de privatizare a SC Alro SA Slatina şi SC Alprom SA, susţin surse oficiale.

Luna trecută, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a primit cererea preşedintelui Traian Băsescu privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a fostului ministru al Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiunilor Statului, Ovidiu Muşetescu.

"Urmare a solicitării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul prevederilor articolului 109 alin. (2) din Constituţia României şi al prevederilor art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, având în vedere Deciziile Curţii Constituţionale nr. 665 din 5 iulie 2007, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 547 din 10 august 2007 şi nr. 1133 din 27 noiembrie 2007, publicată în Monitorul Oficial, partea I, 851 din 12 decembrie 2007, preşedintele României, Traian Băsescu, a adresat vineri, 11 septembrie 2009, ministrului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Marian Predoiu, cererea privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a domnului Ovidiu Tiberiu Muşetescu, fost ministru al Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiunilor Statului", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Procurorul general Codruţa Kovesi i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu, în 29 iunie, declanşarea procedurilor pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Ovidiu Muşetescu în dosarul referitor la privatizarea Alro Slatina şi Alprom SA.

Procurorii susţin că Muşetescu s-ar face vinovat de abuz în serviciu şi stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea comercială reală a bunurilor aparţinând firmelor la care statul este acţionar. Cea de-a doua faptă ar fi fost comisă de Muşetescu în cazul acţiunii de privatizare a SC Alro SA Slatina şi SC Alprom SA.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sesizat prin referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a solicitat preşedintelui României declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Muşetescu Tiberiu - Ovidiu, fost preşedinte al Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiunilor Statului (APAPS) şi membru al Guvernului în perioada 2001-2003 - pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu (...) şi stabilirea cu intenţie a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând operatorilor economici la care statul este acţionar, comisă în cazul acţiunii de privatizare a SC Alro SA Slatina şi SC Alprom S.A, în dosarul 54/P/2005 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie", preciza Parchetul instanţei supreme la finele lunii iunie.

Potrivit procurorilor, "în cauză există indicii că subevaluarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la cele două societăţi s-a realizat, în lipsa unui mediu concurenţial, prin modificarea strategiei de privatizare, lipsă de transparenţă şi acordarea dreptului de blocaj acţionarului minoritar".

Cererea procurorului general privindu-l pe Muşetescu este îndreptată către preşedintele României având în vedere faptul că acesta era membru al Guvernului la data la care ar fi săvârşit faptele de care este acuzat.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au declanşat, în 15 decembrie 2006, umărirea penală în dosarul privind legalitatea contractului de privatizare a combinatului producător de aluminiu Alro Slatina.

"La data de 15 decembrie 2006, procurorii DNA au început urmărirea penală in rem pentru fapte asimilate infracţiunilor de corupţie şi anume infracţiunea prevăzută de articolul 10 litera a din Legea 78/2000", informa Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Grupul Marco International a devenit acţionar majoritar la Alro Slatina în 2002, când a achiziţionat de la fosta Autoritate pentru Privatizare un pachet de 10% din acţiuni. Contractul a fost semnat de preşedintele de atunci al Autorităţii, Ovidiu Muşetescu.

În 15 februarie 2008, Muşetescu, aflat la DNA, declara că fusese chemat de procurori pentru a vedea documente din dosarul privatizării Alro Slatina, după ce un comisar l-a sunat, în urmă cu o zi, pentru a stabili pentru săptămâna următoare o audiere preliminară în dosarul vizând privatizarea Alro Slatina.

"Am răspuns, ieri (14 februarie 2008 - n.r.), la un apel telefonic cu un domn comisar, în vederea stabilirii unei date pentru săptămâna viitoare, pentru o audiere preliminară în cazul privatizării Alro. Am socotit că este necesar şi am solicitat să consult şi eu documentele care s-au depus aici (în dosarul de la Direcţia Naţională Anticorupţie - n.r.)", declara Ovidiu Muşetescu la ieşirea din sediul DNA.

Muşetescu preciza că nu mai ştie succesiunea evenimentelor, dar că îşi aduce aminte că a fost o tranzacţie foarte dificilă.

"Am venit în (dosarul, n.r.) «Alro» ca să mă uit peste documente, dar se ştie că sunt acte şi fapte care îndată împlinesc şapte ani. Nu mai ţin minte succesiunea evenimentelor, dar îmi aduc aminte că a fost o tranzacţie foarte dificilă, dar şi singura pentru care am primit la acea vreme felicitări din partea Băncii Mondiale", mai spunea Muşetescu.

Totodată, Muşetescu arăta că, în aceeaşi cauză, au fost chemaţi pentru declaraţii şi foşti secretari de stat şi directori care au făcut parte din comisiile de expertiză şi de privatizare în cazul Alro Slatina.

"Oamenii (care au formulat plângeri în acest dosar - n.r.) vor lămuriri, toate lumea reclamă, procurorii trebuie să verifice. Nu ştiu exact ce se reclamă, dar am văzut o serie de documente pentru a mă afla în temă şi pentru a fi la obiect, săptămâna viitoare, la audiere. Vom stabili data exactă a audierii. Am înţeles că sunt chemaţi şi colegi de-ai mei, foşti secretari de stat şi directori. Aceştia sunt cei implicaţi în comisia de privatizare şi în comisiile de expertiză, fiecare având responsabilităţile proprii. Astăzi am revăzut dosarul de privatizare al societăţii Alro", adăuga, cu acea ocazie, Muşetescu.

Muşetescu a dat atunci jurnaliştilor şi câteva detalii în legătură cu programul de privatizare a societăţii Alro Slatina.

"Ea a fost cap de listă pe acest program PSAL, spre surprinderea mea. Deşi programul se adresa societăţilor mari producătoare de pierderi, noi am moştenit acest program cu Alro şi Alprom în fruntea listei. Sigur, am avut un dead-line în care a trebuit să privatizăm societatea în anul 2001 şi am întârziat puţin, pentru că anul 2001 a fost un an foarte rău pe piaţa aluminiului. Societatea avea nevoie de investiţii şi, la un moment dat, optasem pentru o majorare de capital. Banca Mondială a considerat atunci că e o procedură netransparentă şi am decis să revenim la tipul clasic de tranzacţie cu care credeam că suntem acomodaţi", declara Muşetescu.

El adăuga că, în aprilie 2001, a fost încheiat contractul de privatizare în cazul Alro, explicând modul în care a fost vândut pachetul din acţiunile societăţii deţinut de stat.

"Am reuşit încheierea contractului de privatizare în aprilie 2001. Acolo a fost o anumită specificitate. De pe bursă, un investitor strategic cumpărase până la nivelul de 45 la sută, atunci el era un investitor cu care nu puteai să lucrezi decât într-o colaborare, în conceptul de guvernare corporativă, şi sigur că el a participat şi la privatizare. Şi atunci, pentru că nimeni nu a venit la prima secţiune, când statul scotea tot pachetul de acţiuni la vânzare, s-au achiziţionat numai zece la sută din acţiuni în primă instanţă. Au urmat o succesiune de majorări de capital, iar statul a rămas acum cu o cotă de 15 la sută din acţiuni, pe care probabil că dacă mâine aş vinde-o aş lua undeva la 50 - 60 de milioane de euro", a precizat atunci Ovidiu Muşetescu.

Întrebat dacă îşi angajează un apărător pentru acest caz, Ovidiu Muşetescu a răspuns că, după părerea lui, nu este necesară prezenţa unui avocat pentru audiere.

Vizita la DNA din 15 februarie 2008 a lui Muşetescu era a doua în doar câteva zile.

În aceeaşi săptămână, fostul şef al APAPS, chemat din nou la DNA, le spunea jurnaliştilor că a venit în faţa procurorilor anticorupţie pentru a oferi "lămuriri cu privire la o cauză mai veche, care are legătură cu societatea Nitramonia".

Potrivit procedurilor, dosarul va fi închis ca urmare a decesului inculpatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici