Paleologu, despre bugetul Ministerului Culturii: Echivalează cu o lege pentru eutanasierea culturii

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu consideră că bugetul care se prefigurează pentru acest domeniu pe anul 2012 "echivalează cu o lege pentru eutanasierea culturii" şi este "o moarte lentă".

Urmărește
156 afișări
Imaginea articolului Paleologu, despre bugetul Ministerului Culturii: Echivalează cu o lege pentru eutanasierea culturii

Theodor Paleologu (Imagine: Stefan Birlodeanu/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele PDL Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, a declarat vineri, în localitatea mureşeană Saschiz, unde a participat la lansarea unei monografii a satului, că îl împărtăşeşte nemulţumirea lui Kelemen Hunor în privinţa bugetului care se prefigurează pentru anul viitor la Cultură.

"Echivalează cu o lege pentru eutanasierea culturii. E o moarte lentă. Cum vorbim de eutanasierea câinilor, am putea vorbi şi de eutanasierea culturii. Realist vorbind, Cultura ar trebui să aibă 0,4 la sută din PIB, pentru că, sigur, în Franţa e unu la sută, în Cehia e 0,7 la sută, în Austria e tot aşa, un procentaj foarte bun, în Grecia e 0,6 la sută. La noi este 0,12 la sută, e extrem de puţin. Statisticile mai vechi ascundeau această realitate, pentru că se calculau şi banii de la Culte. Realitatea este că întotdeauna ne-am situat foarte jos în clasamentul statelor europene. Un 0,4 la sută este un minim necesar", a spus Theodor Paleologu.

Potrivit acestuia, la Direcţia pentru Monumente din Ministerul Culturii "lucrează şapte persoane, care se ocupă de toate judeţele din ţară".

"Or, un minim minimorum ar fi 70 de persoane în Direcţia pentru Monumente din Ministerul Culturii", a spus acesta.

Întrebat dacă, în acest context, i se par justificate criticile formulate de reprezentanţii UDMR, Paleologu a răspuns afirmativ.

"Da, evident că da. Îl susţin sută la sută pe Kelemen Hunor. Sigur, există unele voci care spun că se duc mai mulţi bani către activităţi culturale ale comunităţii maghiare. Însă eu spun aşa: o fi adevărat acest lucru, important este însă ca suma globală alocată Culturii să nu scadă. Aşa că, din acest punct de vedere, sunt sută la sută alături de colegul Kelemen Hunor. Nu suntem de acord pe alte chestiuni, cum ar fi Roşia Montană, însă pe chestiunea asta sunt sută la sută alături de el, îl susţin fără rezerve", a conchis Paleologu.

Potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, obţinut de MEDIAFAX, Guvernul va tăia pentru anul viitor din alocaţiile bugetare pentru jumătate dintre ministere, inclusiv la Educaţie, Cultură, Agricultură şi Justiţie, dar şi pentru Parlament, comparativ cu fondurile din acest an, majorând însă bugetele Administraţiei Prezidenţiale şi serviciilor de informaţii.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, spunea că nu poate accepta ca deficitul din 2012 să fie realizat pe seama MC şi că vor fi identificate resursele prin care ministerul să aibă anul viitor un buget "foarte apropiat" de cel din acest an, singura reducere acceptată fiind suma pentru Festivalul "Enescu".

Premierul Emil Boc afirma marţi seară că rectificarea bugetară va fi efectuată cel târziu săptămâna viitoare, cu suplimentări de fonduri la ministerele Sănătăţii, Culturii şi la instituţiile care se ocupă de derularea unor investiţii în infrastructură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici