Parlamentul European propune studii obligatorii de impact asupra mediului pentru exploatarea gazelor de şist

Parlamentul European a propus, miercuri, studii obligatorii de impact asupra mediului pentru exploatarea şi extracţia hidrocarburilor neconvenţionale, precum şi consultarea populaţiei.

Urmărește
640 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European propune studii obligatorii de impact asupra mediului pentru exploatarea gazelor de şist

Parlamentul European propune studii obligatorii de impact asupra mediului pentru exploatarea gazelor de şist (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Europarlamentarii au adoptat, în sesiunea de la Strasbourg, mai multe amendamente la legislaţia europeană existentă, care introduc obligativitatea unor studii de impact asupra mediului în cazul activităţilor de explorare şi extracţie pentru hidrocarburile neconvenţionale. Totodată, eurodeputaţii au propus şi măsuri de combatere a conflictelor de interese şi de asigurare a informării şi consultării publicului.

"Revizuim această legislaţie cheie pentru a o alinia noilor priorităţi ale Europei. (...) Fracturarea hidraulică suscită îngrijorări. Am prevăzut criterii clare pentru a evita conflictele de interese şi pentru ca publicul să fie implicat", a declarat raportorul Andrea Zanoni (ALDE). Propunerea sa a fost votată de 332 de europarlamentari, astfel că Zanoni a obţinut mandat de negociere cu Consiliul pentru revizuirea Directivei privind studiile de impact asupra mediului (EIA).

Documentul se aplică atât proiectelor publice, cât şi celor private.

Legislaţia actuală priveşte proiectele pentru gazele naturale care extrag cel puţin 500.000 de metri cubi pe zi. În condiţiile în care randamentul pentru forajul de gaz de şist este adeseori inferior, deoarece este realizat prin fracturarea rocii, aceste exploatări nu sunt supuse evaluărilor de impact. Deputaţii vor ca aceste evaluări să fie obligatorii şi, în cazul gazelor de şist, indiferent de cantitatea de hidrocarburi neconvenţionale extrase.

Propunerea include măsuri de combatere a conflictelor de interese între contractanţi şi persoanele care realizează studiile. Amendamentele eurodeputaţilor cer ca experţii să aibă competenţa tehnică necesară pentru realizarea studiilor. Ei trebuie să fie independenţi, atât în raport cu contractantul, cât şi cu autorităţile.

De asemenea, deputaţii propun şi măsuri care să asigure informarea şi consultarea publicului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici