- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (05.09.2017, 15:49)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Paşi timizi la Cluj şi Bucureşti pentru decongestionarea traficului la începutul şcolii. Cum a făcut Gabriela Firea un proiect pilot dintr-un caz fără soluţie şi ce le cere Emil Boc directorilor de şcoli
Primarul Emil Boc a făcut, marţi, un apel la directorii şcolilor din centrul municipiului Cluj-Napoca să modifice programul de începere a cursurilor, astfel încât elevii să vină la ore diferite la şcoală. Măsura ar avea rolul de a decongestiona traficul rutier. În acest timp, elevii din Bucureşti ar urma să fie transportaţi către şcoli cu autobuzele regiei locale, în urma demarării unui proiect pilot al Municipalităţii, scopul acestuia fiind evitarea aglomerării oraşului, a anunţat, marţi, primarul Capitalei, Gabriela Firea.
Urmărește
1267 afișări
Primarul care se teme de haosul din trafic | Propune ca elevii să înceapă cursurile la ore diferite, pentru decongestionarea traficului
„În ceea ce priveşte aglomeraţia care se creează de cele mai multe ori, în special dimineaţa şi la sfârşitul orelor de program, în zonele unde există creşe, grădiniţe, şcoli şi licee, împreună cu Poliţia Capitalei, Brigada Rutieră, Poliţia Locală, poliţiile de sectoare, încercăm să găsim cele mai bune soluţii şi să împrumutăm modele de bune practici din Occident. De aceea, vom demara în scurt timp, prin RATB şi PROEDUS, un proiect pilot prin care elevii să fie transportaţi la şcoală cu autobuzul. Deci, cu transportul local, astfel încât părinţii să nu mai meargă către şcoală, mulţi cu zecile, cu sutele, astfel creând o aglomeraţie foarte mare”, a explicat Gabriela Firea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
Primarul General a mai spus că proiectul pilot se va derula în Sectorul 5 al Capitalei.
„Proiectul pilot se va desfăşura în Sectorul 5, pentru că acolo avem următoarea situaţie: elevii Şcolii 141 vor învăţa, de acum înainte, în incinta Şcolii 127 pe timpul reabilitării şcolii căreia i-a căzut şi tavanul şi a intrat în reabilitare. Este vorba de 400 de elevi. Ne-am gândit, pentru început, să transportăm cu autobuzele RATB – patru la număr – elevii claselor V-VIII, iar pentru elevii din clasele 0-IV să avem şi acceptul părinţilor, deoarece fiind mai mici, ei trebuie să fie eventual însoţiţi de un părinte sau împreună cu şcolile să asigurăm mai multe cadre didactice care să îi ajute în mijlocul de transport în comun”, a adăugat edilul. Gabriela Firea a convocat marţi, începând cu ora 10.00, un comandament pentru pregătirea noului an scolar. La comandament au participat toate direcţiile din subordinea PMB care au atribuţii în domeniu.
Emil Boc a declarat, marţi, în şedinţa Consiliului Local, că reticenţa cea mai mare în implementarea unei măsuri de tipul cursurilor graduale vine de la părinţi, care trebuie să fie convinşi că este în beneficiul tuturor o circulaţie suportabilă, dimineaţa, în centrul municipiului Cluj-Napoca.
”Solicit sprijinul ISJ pentru a determina conducerile şcolilor şi liceelor din centrul Clujului să îşi modifice orele de începere a cursurilor în manieră gradată - 7,30, 8, 8,30, 9,00. Doar în această modalitate vom reuşi să degrevăm, atât cât este posibil, din aglomeraţia existentă la începutul anului şcolar din centrul Clujului, şi am îmbunătăţi traficul rutier dimineaţa când toată lumea vine pe ora 8 la şcoală. Reticenţa cea mai mare vine de la părinţi şi trebuie să îi convingem că este în beneficiul tuturor că putem circula suportabil, dimineaţa, în centrul oraşului. Cred că stă la îndemâna noastră impunerea acestei politici educaţionale şi public. Nu mă refer la şcolile şi liceele din cartiere, ci la cele din centrul oraşului”, a spus Boc.
Potrivit acestuia, Primăria Cluj-Napoca a luat măsuri pentru decongestionarea traficului rutier, înfiinţând liniile dedicate pentru a încuraja transportul în comun, care au fost date în funcţiune cu mult înainte de începerea şcolii.
”Facem, în continuare, eforturi la nivel de infrastructură pentru amenjarea unor sensuri giratorii, lărgirea unor intersecţii pentru a facilita accesul şi a elevilor şi a pietonilor, dar şi a autobuzelor şi a circulaţiei în ansamblu”, a mai spus Emil Boc.
Şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, la rândul său, în şedinţa Consiliului Local, că instituţia pe care o conduce este deschisă la astfel de soluţii.
”Evident că vom fi deschişi, nici nu se pune problema. Încă din cursul anului trecut am început să modificăm cursurile de la orele 7,30, 8, 8,30 pe zona liceelor <Şincai> şi <Racoviţă>. Vom încerca să mergem în continuare, sigur, aici e o reţinere serioasă din partea părinţilor. Dar va trebui să impunem aceste lucruri. Cred că lucrurile se pot aşeza. Nu avem nicio problemă din acest punct de vedere, vom încerca cu directorii şcolilor să avem o discuţie pentru că e o nebunie ce se întâmplă în zona centrală, acesta este adevărul, şi trebuie să găsim soluţii”, a afirmat Cuibus.
Acesta a adăugat că în acest an, pentru prima dată, s-au suplimentat clasele pregătitoare pe zona cartierelor, indiferent că a fost vorba de Grigorescu, de şcolile din Mănăştur, cât şi în Gheorgheni sau Mărăşti.
În zona centrală a municipiului Cluj-Napoca funcţionează mai mult de zece şcoli şi licee, în care învaţă aproximativ 12.000 de elevi.
Citeşte şi: Procesul lui Liviu Dragnea în care este judecat pentru instigare la abuz în serviciu, RELUAT de la zero. Preşedintele completului de judecată a fost schimbat
Citeşte şi: Ministrul Muncii, despre Legea pensiilor: Cred că nu se aşteaptă nimeni să o scoatem peste noapte
Citeşte şi: Calendarul evaluărilor naţionale pentru clasele II, IV, VI, aprobat de Ministerul Educaţiei
Citeşte şi: Tribunalul Bucureşti: Fosta şefă a AEP, Ana Maria Pătru, poate părăsi ţara. Decizia nu este definitivă
Citeşte şi: Probleme financiare la MApN. Angajaţii nu-şi vor primi INTEGRAL veniturile pe 15 septembrie. Ce contribuţii nu vor fi plătite şi data la care vor fi eşalonate datoriile
Citeşte şi: Olguţa Vasilescu: Puteam să nu mai dăm deloc indemnizaţiile pentru creşterea copilului. Explicaţiile ministrului pentru plafonarea alocaţiei de către Guvernul Tudose
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe