- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pata de ţiţei de pe Olteţ a trecut de al treilea baraj, pete mici de petrol au ajuns deja în Olt
Pata de ţiţei de pe Olteţ a trecut de cel de-al treilea baraj montat de autorităţi şi în scurt timp va ajunge în Olt, pete mici de petrol curgând deja pe râu, spun reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Olt.
Pata de ţiţei de pe Olteţ a trecut de al treilea baraj, pete mici de petrol au ajuns deja în Olt (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Autorităţile au pus 15 tone de materiale biodegradabile absorbante la cel de-al doilea baraj contruit la intrarea în localitatea Fălcoiu, însă pata de ţiţei nu a putut fi oprită, înaintând cu repeziciune din cauza curenţilor şi trecând şi de cel de-al treilea baraj de la Cioroiu.
De asemenea, au fost montate cinci cordoane de bureţi absorbanţi, dar în zadar.
Dumitru Boncan, director tehnic al Administraţiei Bazinale de Apă Olt, a declarat că în Olt au ajuns deja pete mici de ţiţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
El a precizat că în prezent se lucrează la construcţia unui al patrulea baraj aproape de vărsarea Olteţului în Olt.
"Deja în Olt au ajuns mici pete de ţiţei. Nu putem spune că a pătruns pata groasă, dar trebuie să ne mobilizăm să o oprim în aval neapărat. Aruncăm în continuare substanţe biodegradabile şi formăm un al patrulea baraj foarte aproape de vărsarea Olteţului în Olt", a spus directorul tehnic al Administraţiei Bazinale de Apă Olt.
Potrivit directorului de cabinet al prefectului de Olt Dan Stoichicescu, barajul pe râul Olt de la Drăgăneşti a fost închis pentru a evita ca pata de ţiţei să ajungă în aval.
"Avem în Olt un baraj, la Drăgăneşti, la Hidroelectrica, am închis barajul în acea zonă pentru a evita ca pata să ajungă şi în aval, respectiv să ajungă cumva la Dunăre. Aceasta este o măsură temporară pentru că debitul Oltului este mare şi nu putem sta cu barajul mult timp închis", a spus Stoichicescu.
Între timp reprezentanţii Gărzii de Mediu încearcă să evalueze pagubele.
"Până acum cât ne-am plimbat în aceste zone afectate de poluare nu am văzut niciun peşte mort. Nu ştim exact cât de afectată este fauna, asta o vom stabili probabil zilele următoare. Nici măcar nu ştim care este cantitatea exactă de ţiţei care s-a vărsat în Olteţ, prioritatea acum este să facem tot posibilul să oprim înaintarea petei", a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Olt, Gheorghe Neacşa.
La ora transmiterii acestei ştiri, la faţa locului a ajuns şi ministrul Mediului, Rovana Plumb.
Râul Olteţ a fost poluat cu ţiţei în dreptul abatorului din oraşul Balş (Olt), după ce o conductă a Conpet s-a fisurat, echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi de la Garda de Mediu fiind la faţa locului pentru a izola zona.
"Este o conductă care traverseasză râul Olteţ, în dreptul abatorului de la Balş şi care se pare că s-a corodat în timp şi a provocat o scurgere de ţiţei. Echipajele noastre se află la faţa locului împreună cu reprezentanţi ai societăţii comerciale căreia îi aparţine conducta, dar şi cu reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi ai Serviciului de Gospodărire a Apelor", declara purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, Alin Băsăşteanu.
Pompierii şi lucrătorii de la Garda de Mediu au montat un prim baraj format din trei părţi, respectiv două porţiuni plutitoare din plastic şi una din burete plutitor, la intrarea în localitatea Fălcoiu. Pata de ţiţei a trecut însă de acest baraj, după ce porţiunile plutitoare din plastic s-au rupt la montare din cauza curenţilor.
De asemenea, alte două baraje au fost amplasate la ieşirea din localitatea Fălcoiu şi în satul Cioroiu, în încercarea de a opri pata să ajungă în Olt, fără niciun rezultat însă.
Iniţial, după ce conducta Conpet s-a fisurat, pata de petrol se întindea pe doi kilometri. Ulterior, din cauza curenţilor, aceasta s-a împrăştiat pe şase - şapte kilometri.
Reprezentanţii Găzii de Mediu Olt au declanşat o anchetă în acest caz.
Societatea Conpet a fost amendată cu 100.000 de lei de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu pentru poluarea cu ţiţei de pe malul stâng al Olteţului, în zona Balş, informează, miercuri, Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat