Patriarhia: Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret

Patriarhia Română susţine că "opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret", iar cei "care se implică în politică în calitate de membru sau de candidat al unui partid încalcă legământul depus la hirotonie", a transmis Biserica Ortodoxă Română, vineri.

Urmărește
760 afișări
Imaginea articolului Patriarhia: Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret

Patriarhia: Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret (Imagine Codrin Prisecaru / Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat, Biserica Ortodoxă Română doreşte să facă "cât mai clară atitudinea Bisericii faţă de viaţa politică şi campaniile electorale".

"În vederea respectării opţiunilor politice ale credincioşilor săi, preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică faţă de problemele cu caracter politic, iar opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret".

Patriarhia Română subliniază faptul că "arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică părtinică, să fie membri ai unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale şi să ocupe funcţii de demnitar/ înalt funcţionar public la nivel central sau local".

Potrivit comunicatului, există şi consecinţe pentru cei care nu respectă aceste cerinţe, astfel că "monahul sau clericul care se implică în politică în calitate de membru sau de candidat al unui partid încalcă legământul depus la hirotonie, hotărârile Sfântului Sinod şi regulamentele bisericeşti, caz în care va trebui să aleagă între cariera politică şi misiunea clericală/ viaţa monahală. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale".

Totuşi, în situaţii excepţionale, Biserica Ortodoxă Română aprobă ca "preoţii şi diaconii să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean în România cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor".

"În acest caz, preoţii şi diaconii care au obţinut, în mod excepţional, aprobarea bisericească de a candida pentru a deveni membri în consiliul local sau consiliul judeţean vor fi suspendaţi de la slujirea liturgică pe întreaga perioadă a campaniei electorale (pentru evitarea oricăror suspiciuni referitoare la folosirea de mijloace pastorale în campania electorală), vor adopta în timpul campaniei electorale un comportament adecvat demnităţii preoţeşti, vor respecta legislaţia în vigoare privind campaniile electorale şi alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi nu vor folosi în scopuri electorale lăcaşurile de cult", se mai spune în comunicat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici