- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pensionările magistraţilor în 2009, la un pas de a bloca sistemul judiciar
Anul 2009 a fost un an de cotitură în materia resurselor umane, având în vedere numărul mare de magistraţi care aveau vocaţia de a se pensiona şi riscul blocării sistemului judiciar în lipsa unor măsuri de contracarare, se arată într-un raport al activităţii Consiliului Superior al Magistraturii.
Pensionările magistraţilor în 2009, la un pas de a bloca sistemul judiciar (Imagine: Ovidiu Andrei/Mediafax Foto)
Numărul total al judecătorilor şi procurorilor care au părăsit magistratura a fost de 646, adică aproximativ zece la sută din numărul total al magistraţilor.
Comparativ cu anul 2008, când au ieşit din sistem 309 magistraţi, numărul celor care au părăsit sistemul s-a dublat, iar faţă de 2007, când au ieşit 150 de magistraţi, creşterea a fost de peste 400 la sută.
"A fost un moment critic care risca să blocheze sistemul judiciar. Consiliul a anticipat acest fenomen şi a reuşit să îl contracareze prin următoarele măsuri: creşterea numărului de magistraţi recrutaţi în sistemul judiciar la 485 în anul de referinţă faţă de 366 în 2008 şi 319 în 2007", se arată în raportul CSM privind activitatea pe anul trecut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Prințesa Kate împlinește astăzi 43 de ani. „Pentru cea mai incredibilă soție și mamă. Puterea de care ai dat dovadă în ultimul an a fost remarcabilă”
-
Ce spune ministrul Sănătăţii despre virusul HMPV: Infecţiile sunt în limite aşteptate, nu este nimic neobişnuit în China
-
Metapneumovirus uman depistat la Oradea. Tulpina a fost expediată către Institutul Cantacuzino pentru analize suplimentare
-
Vreme severă în România. Vânt puternic şi viscol la munte, cod galben în jumătate de ţară
CSM susţine că această creştere s-a făcut fără coborârea standardelor de calitate în ceea ce priveşte recrutările.
Alte măsuri au fost redistribuirea posturilor vacante şi, în unele cazuri, a celor ce urmează să se vacanteze la instanţe (în plan orizontal şi vertical) şi la parchete (în plan orizontal); reducerea numărului detaşărilor; o politică coerentă, eficientă şi transparentă în materia transferurilor; măsuri eficiente şi urgente la instanţele şi parchetele aflate în dificultate.
"Chiar dacă acest moment critic a fost depăşit (din datele pe care le avem, în sistem mai sunt aproximativ 140 de magistraţi care deţin decizii de pensioare). Credem că resursele umane trebuie să rămână o prioritate a consiliului şi pe viitor, astfel încât să se continue politica de recrutare, de redistribuire a posturilor vacante şi, eventual, să se dispună desfiinţarea unor instanţe şi parchete cu volum mic de activitate. În cursul anului 2009 s-a procedat la actualizarea obiectivelor şi măsurilor prevăzute în Strategia de resurse umane a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru intervalul august 2008-2011, aprobată prin Hotărârea 1320/ 2008 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii", se mai arată în raportul CSM.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO