Percheziţii în judeţul Buzău într-un dosar de poluare. Instituţii şi o firmă, luate la puricat

Poliţiştii din Buzău fac joi şapte percheziţii, dintre care două la sediile unor instituţii şi una la sediul unei firme, într-un dosar care vizează poluarea apelor de suprafaţă, dar şi depozitarea în afara spaţiilor autorizate a deşeurilor, precum şi îngroparea şi incendierea acestora.

Urmărește
139 afișări
Imaginea articolului Percheziţii în judeţul Buzău într-un dosar de poluare. Instituţii şi o firmă, luate la puricat

Percheziţii în judeţul Buzău, într-un dosar de poluare

Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Buzău, împreună cu poliţişti din IPJ Buzău, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, fac joi şapte percheziţii, dintre care două la sediile unor instituţii, una la sediul unei societăţi comerciale şi patru la domiciliile unor persoane cercetate.

Percheziţiile au loc într-o cauză penală privind eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate, îngroparea deşeurilor, incendierea deşeurilor, evacuarea de ape uzate în apele de suprafaţă sau subterane şi executarea de instalaţii de ape fără punerea în funcţiune concomitenta a instalaţiilor de canalizare.

Din cercetări a reieşit că, din ianuarie 2023 până în prezent, reprezentanţii unei primării din judeţul Buzău ar fi eliminat şi păstrat deşeurile provenite din colectarea de la gospodării, agenţi economici sau rezultate din activitatea proprie în afara spaţiilor autorizate.

„Pe acest fond şi în condiţiile neluării măsurilor de prevenire şi de combatere, ar fi rezultat cantităţi considerabile de deşeuri. Pentru eliminarea acestora, reprezentanţii unităţii administrativ-teritoriale ar fi procedat la incendierea şi îngroparea deşeurilor. De asemenea, în exercitarea serviciului public de canalizare, reprezentanţii unităţii administrativ-teritoriale ar fi dat în funcţiune şi ar fi exploatat, direct şi prin atribuirea gestiunii, reţeaua de canalizare şi staţia de epurare, fără a deţine autorizaţie de mediu”, se arată într-un comunicat al IGPR.

Astfel, ar fi rezultat deversari, atât accidentale, cât şi controlate, de ape uzate şi substanţe poluante din staţiile de pompare/epurare şi direct din reţeaua de canalizare, fapt ce ar fi dus la contaminarea apelor de suprafaţă.

Totodată, în urma cercetărilor, s-a stabilit că instalaţia de canalizare ar fi fost pusă în funcţiune şi s-ar fi făcut intervenţii asupra sa, fără a exista avizele prevăzute de lege.

Cercetările se efectuează sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, cu sprijinul specialiştilor din cadrul instituţiilor competente în domeniu şi cu aportul de specialitate al laboratoarelor autorizate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
poluare,
primărie,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici