- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pericol de avalanşe în Munţii Rodnei, Ţibleş şi Călimani
Salvamontiştii bistriţeni au anunţat, luni, că în Munţii Rodnei, Ţibleş şi Călimani este pericol de avalanşe de gradul al patrulea, pe o scară de la unu la cinci, întrucât în zonă a nins foarte mult, iar stratul de zăpadă măsoară aproape un metru.
Pericol de avalanşe în Munţii Rodnei, Ţibleş şi Călimani
Şeful Serviciului Public Salvamont Bistriţa-Năsăud, Marcel Berbecar, a declarat, luni, că după ninsorile abundente a urmat o încălzire bruscă a vremii, ceea ce poate duce la dislocarea, în orice moment, a stratului de zăpadă de la suprafaţă şi, implicit, la producerea de avalanşe.
"Cele mai periculoase zone sunt Căldarea Bistriciorului, din Munţii Călimani, şi Valea Cobăşel, din Munţii Rodnei, preferate mai ales de amatorii sporturilor de iarnă. În Căldarea Bistriciorului nu mergem nici noi, salvamontiştii, deşi acolo avem un refugiu la circa 1.700 de metri altitudine. E risc maxim în această perioadă, indiferent cât de bun cunoscător al muntelui eşti", a declarat Marcel Berbecar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Şi jandarmii montani îi avertizează pe turişti să nu pornească la drum în această perioadă.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, drumurile care duc spre Suhard sau crestele înalte ale Munţilor Rodnei sunt impracticabile şi există riscul ca avalanşele să fie însoţite de alunecări de teren, ceea ce le face şi mai periculoase.
Atât salvamontiştii, cât şi jandarmii îi sfătuiesc pe localnicii care pleacă în căutarea coarnelor de cerb să mai aştepte cel puţin o săptămână, pentru ca zăpada să se topească.
"Sunt foarte mulţi care caută aceste coarne de cerb. Primăvara sunt uşor de văzut prin zăpadă, iar oamenii le folosesc pentru diverse trofee, pentru confecţionarea unor mânere de cuţit. Nu merită însă niciun trofeu să-ţi pui viaţa în pericol", a declarat Berbecar.
Potrivit ultimelor date furnizate de specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, stratul de zăpadă măsoară, la Piatra Fântânele, în Munţii Bârgăului, 18 centimetri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO