Personalităţi ale României îi cer lui Băsescu să nu promulge legea câinilor comunitari

Peste 130 de personalităţi ale României, printre care Radu Beligan, Florin Piersic, Claudiu Bleontz, Nicu Alifantis, Leonard Doroftei, Monica Pop, Cristian Ţopescu, Doina Levintza, Cristian Mungiu, Paula Iacob îi cer preşedintelui Băsescu să nu promulge legea privind eutanasierea câinilor vagabonzi.

Urmărește
525 afișări
Imaginea articolului Personalităţi ale României îi cer lui Băsescu să nu promulge legea câinilor comunitari

Personalităţi ale României îi cer lui Băsescu să nu promulge legea câinilor comunitari (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Actori, regizori, compozitori, critici de film, ziarişti, pictori, sportivi, artişti plastici, fotografi, medici, în total 133 de personalităţi, i-au trimis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare prin care îi cer să nu promulge legea privind câinii vagabonzi.

"Facem apel la luciditatea şi emoţia dumneavoastră creativă. (...) Aplecaţi-vă preocuparea şi asupra rugăminţii noastre de a nu promulga legea care permite eutanasierea câinilor care nu au avut şansa de-a fi mângaiaţi de un stăpân", se arată în apel.

Aceştia precizează că niciunul dintre noi nu crede că prezenţa câinilor pe stradă este un lucru normal, dar există şi "soluţii civilizate, umane şi eficiente".

Curtea Constituţională va discuta în 14 decembrie sesizarea de neconstituţionalitate a Legii privind câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea face după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier.

Sesizarea privind neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân a fost făcută în 25 noiembrie, de către 70 de deputaţi PSD şi 54 de deputaţi PNL.

Curtea Constituţională a trimis atunci preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, solicitarea de comunicare până la 9 decembrie a punctului de vedere în cazul sesizării de neconstituţionalitate a legii, care va fi dezbătută în 14 decembrie.

Potrivit sesizării, prevederile Legii de modificare şi completare a OUG 155/2001 încalcă articolul 61 alineatul 2 din Constituţie, întrucât forma în care a fost adoptată în 22 noiembrie de Camera Deputaţilor diferă fundamental de proiectul aprobat la Senat.

Totodată, legea încalcă articolul 115 alineatul 4 din Constituţie, întrucât aceasta este o propunere de completare şi de modificare a unei OUG şi nu are la bază o lege specială de abilitare, astfel că nu este un caz excepţional care ar impune intervenţia Guvernului în adoptarea unei măsuri urgente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici