Peste 200 de persoane, din judeţul Bistriţa, au protestat în faţa unui depozit ecologic: “Ne-am săturat de mirosul acesta cumplit! Nu se mai poate!" - FOTO

Peste două sute de bistriţeni au protestat, joi, în faţa depozitului ecologic de la Tărpiu, judeţul Bistriţa-Năsăud, primul inaugurat în România din fonduri europene, revoltaţi de mirosul insuportabil care provine de la acesta şi solicitând oprirea depozitării deşeurilor acolo.

Urmărește
309 afișări
Imaginea articolului Peste 200 de persoane, din judeţul Bistriţa, au protestat în faţa unui depozit ecologic: “Ne-am săturat de mirosul acesta cumplit! Nu se mai poate!" - FOTO

Peste 200 de persoane, din judeţul Bistriţa, au protestat în faţa unui depozit ecologic: “Ne-am săturat de mirosul acesta cumplit! Nu se mai poate!" - FOTO

Oamenii din satul Tărpiu, susţinuţi de ecologişti din întreg judeţul, au protestat în faţa Centrului Integrat de Management al Deşeurilor construit în satul Tărpiu, faţă de mirosul insuportabil care se simte şi de la doi kilometri depărtare, solicitând găsirea unor alte soluţii pentru gestionarea deşeurilor în judeţul Bistriţa-Năsăud, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sătenii se plâng că periodic solul este poluat cu levigat, până acum firma care administrează depozitul ecologic de la Tărpiu fiind amendată de Garda de Mediu cu 60.000 de lei.

“Ne-am săturat de mirosul acesta cumplit! Nu se mai poate! E proiectul ecologic de referinţă al ţării. Ne-a lăudat întrega Românie că avem primul proiect ecologic de gestionare a deşeurilor, dar în realitate e un eşec! Asta e ecologic?! Să miroase de la doi kilometri?! Să curgă din depozitul făcut cu multe milioane de euro levigat şi să ne polueze apele şi pânza freatică? Asta înseamnă ecologie?!”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ioan Maxim, unul dinte protestatari.



Protestarii au pregătit şi un memoriu de revendicări, document care va ajunge pe masa autorităţilor publice din ţară, dar şi europene şi la instituţiile publice cu responsabilităţi în acest domeniu.

Oamenii solicită acoperirea şi oprirea depozitării gunoiului în prima celulă a depozitului ecologic de la Tărpiu şi găsirea unui alt administrator al acestuia, nemulţumiţi de felul în care este gestionat Centrul Integrat de Management al Deşeurilor de la Tărpiu, de lipsa de transparenţă a instituţiilor şi a beneficiarului cu privire la planurile de dezvoltare, proiectarea şi construirea de noi celule de depozitare a gunoiului în această zonă.

 



“Solicităm acoperirea şi stoparea depozitării în celula I a Centrului Integrat de Management al Deşeurilor Tărpiu, ca urmare a gestionării necorespunzătoare din ultimii doi ani. Solicităm interzicerea construirii de incineratoare de deşeuri, întrucât incineratoarele au un impact negativ major asupra sănătăţii publice, economiei locale şi mediului înconjurător”, declară organizatorii protestului.

Depozitul ecologic de la Tărpiu face parte din proiectul european "Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud”, în valoare de 49 milioane de euro, care a cuprins construirea unui Centru de management integrat al deşeurilor în comuna Dumitra, sat Tărpiu, a cinci staţii de transfer a deşeurilor şi achiziţionarea de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora.

Depozitul ecologic de la Tărpiu a fost dechis în anul 2013, fiind primul depozit ecologic din ţară şi el este admnistrat pe o perioadă de 20 de ani de compania Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici