PF Daniel: Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne îndeamnă la pocăinţă, iertare, fapte bune şi viaţă sfântă

Sfintele Paşti, ca sărbătoare a Învierii lui Hristos, ne îndeamnă la pocăinţă, iertare, fapte bune şi viaţă sfântă, iar astăzi, când în jurul nostru vedem multe semne ale morţii fizice şi spirituale, să ne rugăm să nu pierdem speranţa şi bunătatea sufletului, spune Patriarhul Daniel în Pastorală.

Urmărește
117 afișări
Imaginea articolului PF Daniel: Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne îndeamnă la pocăinţă, iertare, fapte bune şi viaţă sfântă

PF Daniel: Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne îndeamnă la pocăinţă, iertare, fapte bune şi viaţă sfântă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Pastorala din acest an, ce va fi citită în toate bisericile din Ariepiscopia Bucureştilor şi cele unde ierarhii nu au scris astfel de texte dedicate Sfintelor Paşti, explică, pentru început, semnificaţia Învierii.

"Sărbătoarea Învierii lui Hristos nu este numai pomenire şi mărturisire a adevărului Învierii lui Hristos, ci şi vedere duhovnicească sau icoană profetică a învierii de obşte a tuturor oamenilor din toate timpurile şi din toate popoarele. Credinţa puternică în Învierea lui Hristos este în Ortodoxie şi credinţă puternică în învierea tuturor oamenilor. De aceea, Crezul pe care îl mărturisim în Biserică se încheie cu aceste cuvinte" «Aştept învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie»", arată PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în începutul pastoralei.

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos este binevestită în noaptea de Paşti nu înăuntrul bisericii, ci în afara bisericii, pentru că ea priveşte nu numai pe creştini, ci pe toţi oamenii. Astfel, taina Învierii lui Hristos şi a omenirii întregi este inima Evangheliei propovăduită de Apostoli şi temelia credinţei mărturisită de Biserică.

De aceea, Sărbătoarea Sfintelor Paşti este numită "Sărbătoarea sărbătorilor", iar icoana Învierii lui Hristos se află imprimată pe prima copertă a Sfintei Evanghelii şi se oferă credincioşilor spre a fi cinstită şi sărutată. Mai mult, fiecare săptămână din calendarul ortodox începe cu ziua Învierii, cu duminica, orientând astfel timpul Bisericii şi al istoriei către învierea universală şi către viaţa veşnică.

Lumânările pe care le poartă în mâini clerul şi credincioşii în noaptea de Paşti, când ies din biserică şi stau în afara bisericii, sunt simbolul luminii pe care Învierea lui Hristos o aduce în lume pentru lumea întreagă.

Lumina veşnică a Învierii lui Hristos este acum tainic prezentă în Biserică, fiind adunată în sufletele credincioşilor prin rugăciune, ca legătură vie cu Hristos, prin binevestirea şi ascultarea Evangheliei lui Hristos, prin împărtăşirea cu Sfintele Taine, prin împlinirea poruncii iubirii faţă de aproapele, prin dobândirea sfinţeniei, ca unire a omului cu Dumnezeu, dobândită prin pocăinţă şi prin vieţuire curată sau virtuoasă.

Întâistătătorul BOR mai spune că atunci când oamenii se pregătesc pentru Sărbătoarea Învierii, în timpul Postului Sfintelor Paşti, mai întâi se pocăiesc de faptele rele prin Taina Spovedaniei sau a Mărturisirii păcatelor, judecându-se pe ei înşişi şi cerând iertare pentru răul pe care l-au săvârşit cu gândul, cu vorba şi cu fapta.

Totodată, fiecare creştin trebuie să încere să se înnoiască şi să-şi sfinţească viaţa, să iubească mai mult pe Dumnezeu în rugăciune şi pe semenii lor în fapte bune, să ierte şi să ajute. De aceea, în noaptea Sfintelor Paşti, Biserica îi îndeamnă pe toţi să ierte toate pentru Înviere şi chiar pe cei ce îi urăsc.

Sărbătoarea Sfintelor Paşti, ca sărbătoare a Învierii lui Hristos, îi îndeamnă pe oameni la pocăinţă şi iertare, la fapte bune şi viaţă sfântă, mai spune PF Daniel.

"Astăzi, când în jurul nostru vedem multe semne ale morţii fizice şi spirituale: boală şi suferinţă, sărăcie şi nedreptate, violenţă şi lăcomie de bani şi de putere, lipsă de iubire şi de ajutorare, cutremure şi tulburări în natură care afectează viaţa oamenilor, a animalelor şi a plantelor, să rugăm pe Hristos Domnul Cel Înviat din morţi să ne dăruiască puterea de a nu pierde speranţa şi bunătatea sufletului. Să-L rugăm să ne întărească în lucrarea noastră de ajutorare a bolnavilor, bătrânilor, orfanilor şi săracilor. Să arătăm în jurul nostru lumină din lumina Învierii lui Hristos; să privim faţa fiecărui om în lumina Învierii lui Hristos, ca pe o sfântă lumânare de Paşti aprinsă în lume de iubirea lui Hristos pentru oameni; să vedem pe fiecare om ca pe un împreună-călător cu noi spre învierea de obşte, când Hristos Cel Înviat va veni în slavă să judece viii şi morţii şi să dăruiască slavă şi bucurie celor drepţi şi milostivi", mai arată Patriarhul BOR în Pastorală.

PF Daniel îndeamnă oamenii să se bucure şi să mulţumească lui Dumnezeu mai ales pentru lumina Învierii pe care le-o dăruieşte atunci când întâlnesc în jurul lor semeni buni şi sinceri, harnici şi milostivi, curaţi şi smeriţi, copii ascultători şi părinţi buni, tineri evlavioşi şi bătrâni înţelepţi.

"Acestea sunt semne ale vieţii creştine şi ale pregătirii pentru învierea de obşte, haine de sărbătoare pentru suflet, binecuvântare pentru Biserică şi pentru ţară", adăugă Patriarhul.

Cu prilejul Sfintelor Paşti, PF Daniel adresează tuturor creştinilor "părinteşti doriri de sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, dimpreună cu salutarea pascală: Hristos a înviat!".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici