PICCJ s-a oferit să trimită Curţii Constituţionale listele electorale. CC nu a transmis solicitări în acest sens

Parchetul instanţei supreme a transmis în 9 august Curţii Constituţionale că poate să pună la dispoziţie listele electorale permanente şi listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor, în original, folosite la referendum, dar până în prezent CC nu a formulat solicitări în acest sens.

Urmărește
774 afișări
Imaginea articolului PICCJ s-a oferit să trimită Curţii Constituţionale listele electorale. CC nu a transmis solicitări în acest sens

PICCJ s-a oferit să trimită Curţii Constituţionale listele electorale. CC nu a transmis solicitări în acest sens (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"La data de 09.08.2012, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis Curţii Constituţionale adresa prin care ne-am exprimat disponibilitatea de a-i pune la dispoziţie listele electorale permanente şi listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original, utilizate la Referendumul naţional din data de 29.07.2012, astfel cum au fost ridicate, conform procedurilor derulate în cadrul dosarului cu acest obiect, aflat pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică. Până în prezent nu au fost formulate solicitări de către Curtea Constituţională", se arată într-un comunicat de presă remis marţi de PICCJ.

ADRESA TRIMISĂ DE PICCJ LA CC

Surse oficiale au declarat, anterior, că CC a primit de la Parchetul instanţei supreme o informare privind ancheta desfăşurată în cazul listelor electorale.

Conform surselor citate, la Curte nu au sosit documente de la Parchet, ci doar o informare legată de ancheta care priveşte şi listele electorale.

Pe de altă parte, surse oficiale au relatat că judecătorii CC discută, în deschiderea şedinţei de marţi, care a început în urmă cu puţin timp, despre erata trimisă la Monitorul Oficial şi despre adresele transmise Guvernului în legătură cu referendumul din 29 iulie.

Parchetul instanţei supreme are toată baza de date cu cetăţenii cu drept de vot la referendumul din 29 iulie, fiind ridicate copii de pe documente de la CC, AEP, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, BEC, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie şi Direcţia Generală de Paşapoarte.

În continuarea cercetărilor efectuate în cauza aflată pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, în legătură cu listele electorale permanente şi listele electorale suplimentare utilizate la referendumul din 29 iulie 2012, au fost ridicate de la Curtea Constituţională (CC) "copiile proceselor verbale, pe suport de hârtie, de la toate secţiile de votare înfiinţate în vederea referendumului naţional din data de 29.07.2012", se arată într-un comunicat de presă de luni al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În cadrul probatoriului administrat în cauză, procurorii au dispus ridicarea de la Autoritatea Electorală Permanentă, precum şi de la societatea comercială desemnată să realizeze procedurile tehnice copiile de pe listele electorale permanente şi listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original, folosite la referendum.

Totodată, au mai fost ridicate de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date copiile listelor electorale care au fost puse la dispoziţia autorităţilor publice locale, aşa cum s-a stabilit prin Hotărârile de Guvern nr. 682 şi 683 din 7 iulie 2012 (lista electorală permanentă în format electronic).

Procurorii au mai ridicat de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi de la Biroul Electoral Central situaţia statistică la nivel naţional privind repartizarea pe secţii de votare a celor 18.292.514 alegători înscrişi în copiile listelor electorale permanente (centralizator număr de persoane înscrise pe listele electorale permanente, fiecare secţie de votare) - pe suport optic (electronic) şi pe suport hârtie, cu menţiunea ",conform cu originalul".

De la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a fost solicitată situaţia numerică defalcată pe ani, începând cu anul înfiinţării instituţiei (2002) şi până la data de 8 august 2012, a persoanelor cărora li s-a acordat cetăţenia română potrivit dispoziţiilor articolului 8 din Legea 21/1991, a persoanelor care au redobândit cetăţenia română potrivit articolelor 10 şi 11 şi a persoanelor care au renunţat la cetăţenia română conform articolului 27.

Copiile documentelor ridicate pe suport de hârtie de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie sunt: cererile de renunţare la cetăţenia română publicate în Monitorul Oficial; cererile de renunţare la cetăţenia română aprobate prin Ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie în perioada 2010-2012; lista adeverinţelor de pierdere a cetăţeniei române eliberate de Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie; lista persoanelor care au redobândit ulterior, la cerere, cetăţenia română.

În cadrul cercetărilor efectuate în cauză, au fost, de asemenea, ridicate de la Direcţia Generală de Paşapoarte şi Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, în format electronic şi pe suport optic, datele de identificare ale cetăţenilor români care şi-au stabilit domiciliul în străinătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici