- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.03.2018, 13:41)
- Ana Petrescu
Pintea, după ce a declanşat mecanismul de protecţie civilă şi a cerut ajutorul UE în criza imunoglobulinei: Crucea Roşie din Austria, primul răspuns / Arafat: Sunt şi alte întrebări venite de la una sau două ţări
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi, după ce a declanşat mecanismul european de protecţie civilă pentru asigurarea cantităţii de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populaţiei, că există deja un prim răspuns, de la Crucea Roşie din Austria.
Urmărește
3410 afișări
Pintea, după ce a declanşat mecanismul de protecţie civilă şi a cerut ajutorul UE în criza imunoglobulinei: Crucea Roşie din Austria, primul răspuns
"În acest moment, în ţară nu mai dispunem de nicio doză de imunoglobulină. Avem pacienţi care aşteaptă acest tratament".
Ministrul a precizat că existau promisiuni că o cantitate de imunoglobulină va ajunge în România în cursul acestei luni, însă acestea nu au fost respectate, termenul fiind amânat până în aprilie, însă era o perioadă prea lungă de timp, astfel încât Ministerul Sănătăţii a declanşat mecanismul european de protecţie civilă pentru asigurarea cantităţii de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populaţiei.
"Acest mecanism înseamnă că cererea noastră ajunge într-un sistem electronic. Deja avem răspuns de la un stat membru, de la Crucea Roşie din Austria. Am luat legătura şi ne-au mai cerut nişte date. Raed Arafat are o întâlnire acum la Bruxelles cu cei din NATO şi a transmis această cerere şi acolo. (..) Am cerut cantitatea necesară pentru două luni. (..) În acest moment nu e nicio soluţie pentru aceşti pacienţi. Declanşarea acelui mecanism este primul pas"
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Pentru două luni, este necesară cantitatea de zece mii de doze. Ministrul a precizat că, anual, România are nevoie de 956 de kilograme de imunoglobulină.
Întrebată dacă a făcut rapoarte despre sistuaţie şi dacă situaţia este similară la nivel european, Pintea a spus: "Pot să spun că nu am avut timpul fizic să mă ocup de asemenea rapoarte. De două săptămâni încercăm să găsim soluţii. Cu siguranţă vom cere rapoarte. Nu cunosc acest aspect, dacă e la nivel european sau doar la noi. Ştiu că la nivel mondial este o criză. Nu exclus posibilitatea reintroducerii taxei claw back".
Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat, luni seara, că a luat decizia de a declanşa mecanismul european de protecţie civilă pentru asigurarea cantităţii de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populaţiei.
"Având în vedere discontinuităţile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană, Ministerul Sănătăţii a luat decizia pentru declanşarea Mecanismului European de protecţie civilă. Deciza a fost aprobată de premierul României. Declanşarea acestui mecanism se realizează în baza Deciziei 1313/2013 a Parlamentului şi Consiliului European, în vederea asigurării cantităţii necesare de imunoglobulină umană pentru tratamentul pacienţilor români", anunţă Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă remis luni seară MEDIAFAX.
Minsterul Sănătăţii mai anunţă că a informat Punctul Local Naţional al mecanismului european de protecţie civilă din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă despre această decizie şi despre necesitatea ca această instituţie să solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea în România a cantităţilor de imunoglobulină disponibile în alte state europene.
Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei vor fi realizate de către Compania Naţională UNIFARM SA, care va acoperi şi costurile.
Discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau peste 80% din necesar.
"În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină prin adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de urgenţă nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, de scutire de la plata contribuţiei trimestriale a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piaţa din România, cu impact vital asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare, boli auto-imune, boli neurologice etc", mai arată Ministerul Sănătăţii.
„Am epuizat toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulină în spitale, aşa că am decis să declanşăm Mecanismul European de protecţie civilă, instrument creat pentru a rezolva astfel de situaţii”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
În urmă cu două săptămâni, Sorina Pintea declara că 200 de fiole de imunoglobulină subcutanată pentru copii cu imunodeficienţe primare urmează să ajungă în ţară la începutul lunii martie, precizând că zilnic se fac presiuni asupra producătorilor pentru livrarea acestor medicamente.
Mecanismul UE de protecţie civilă acţionează împreună cu finanţarea UE în domeniul ajutorului umanitar pentru a răspunde necesităţilor care apar în urma unui conflict sau a unei catastrofe, potrivit informaţiilor de pe site-ul UE.
În prezent, mecanismul include cele 28 de state membre ale UE, plus Islanda, Muntenegru şi Norvegia. Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei este pe punctul de a-şi reînnoi adeziunea. Turcia şi Serbia se pregătesc să devină membre ale mecanismului şi au semnat de curând acorduri în acest sens. Ofertele de ajutor ale participanţilor se adaptează la nevoile ţării afectate.
Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană. Această plasmă, în urma prelucării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor.
Arafat, despre imunoglobulină: Sunt şi alte întrebări venite de la una sau două ţări
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, marţi, că şi alte state ar fi cerut date referitoare la solicitarea de ajutor în privinţa imunoglobulinei adresată de României. Ministrul Sănătăţii a precizat că primul răspuns a venit de la Crucea Roşie din Austria.
"Există posibilitatea să obţinem de la ei şi am înţeles că sunt şi alte întrebări venite de la cel puţin una sau două ţări. Urmează să discutăm acum cu colegii de la Ministerul Sănătăţii, dacă e nevoie se va realiza o videconferinţă cu colegi de la Ministerul Sănătăţii şi cu cei din Austria. (..) Lucrurile s-ar putea rezolva în câteva zile", a spus Raed Arafat la Digi24.
Citeşte şi: Horodniceanu, procurorul şef al DIICOT, despre un dosar DNA în care ar fi fost vizat: Am făcut cerere de studiu
Citeşte şi: Prima întâlnire dintre Kovesi şi Toader, după confruntarea de la CSM: Şefa DNA a ajuns la Ministerul Justiţiei, pentru discuţii privind vizita delegaţiei de evaluare a MCV
Citeşte şi: Udrea: Totul este foarte scump în Costa Rica. Mâncarea e de 3-4 ori mai scumpă ca în România
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Horodniceanu, procurorul şef al DIICOT, despre un dosar DNA în care ar fi fost vizat: Am făcut cerere de studiu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe