- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.12.2012, 15:27)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pivniceru a transmis preşedintelui propunerile pentru funcţiile de procuror general şi şef al DNA
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a transmis joi preşedintelui Traian Băsescu propunerile pentru numirea lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a lui Ioan Irimie în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Urmărește
218 afișări
Mona Pivniceru (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
"Ministrul Justiţiei a transmis joi, 27 decembrie 2012, Preşedintelui României propunerile pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a domnului Niţu Tiberiu Mihail, respectiv a domnului Irimie Ioan pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.
Potrivit articolului 54 alineatul 1 din Legea 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Volodimir Zelenski spune că Ucraina va ajuta Republica Moldova în contextul agravării crizei energetice
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Biden anulează vizita în Roma pentru a gestiona criza incendiilor din Los Angeles
Ministerul Justiţiei a precizat că a publicat pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei analiza comparativă a interviurilor ce au avut loc la MJ şi la Consiliul Superior al Magistraturii în cadrul procedurii de numire a procurorului general al PICCJ şi a procurorului şef al DNA şi transcrierea înregistrării şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM din 22 noiembrie 2012.
Mona Pivniceru declara, după audierea pentru avizarea nominalizării sale ca ministru al Justiţiei în Guvernul Ponta II, că nu renunţă la propunerile lui Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general al României şi a lui Ioan Irimie pentru cea de procuror-şef al DNA.
Totodată, Mona Pivniceru preciza că va face o analiză a deciziei Consiliului Superior al Magistraturii din 22 noiembrie privind avizarea negativă a celor două propuneri.
Pivniceru mai spunea că a făcut o analiză comparativă între procedura de selecţie derulată la Ministerul Justiţiei şi cea de la CSM, respectiv "o analiză a tehnicii de interviu, a conduitei specifice unui astfel de interviu şi o analiză a hotărârilor pe fiecare procuror în parte", după care va înainta preşedintelui României propunerile pe care le-a făcut.
Mona Pivniceru arăta că până la sfârşitul anului vrea să finalizeze această procedură de numire, reafirmând că nu renunţă la cele două nume deja anunţate.
"Renunţarea la această procedură trebuie convenită cu preşedintele republicii, cu Guvernul României şi, mai ales, cu Comisia Europeană", a precizat Pivniceru.
Întrebată de ce trebuie aşteptate recomandări ale CE, Mona Pivniceru spunea că ministrul Justiţiei "nu trăieşte într-un spaţiu vid".
"Dacă aş fi fost într-un spaţiu vid, aş fi aplicat legea, după priceperea mea profesională. Statul român se află într-un proces de monitorizare. Comisia Europeană analizează modalităţile în care se aplică legea în această materie. Atunci când la nivel politic se va stabili că procedura nu a dat rezultate ... În opinia mea, nici nu avea cum să dea rezultate din moment ce s-au înscris foarte puţini din sistem în primul periplu şi după ce s-a întâmplat la CSM, probabil, nu se vor mai înscrie nici pe atât, ceea ce înseamnă că această procedură deresponsabilizează ministrul, pentru că nu îi mai aparţine lui decizia şi răspunderea în această numiri", a susţinut atunci ministrul Justiţiei.
În 3 noiembrie 2012, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis ministrului Justiţiei hotărârea Secţiei pentru procurori din 22 noiembrie privind avizarea negativă a celor două propuneri, Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general al României şi Ioan Irimie, pentru cea de procuror-şef al DNA.
Avizul CSM de pe 22 noiembrie este consultativ, decizia finală aparţinând şefului statului.
Preşedintele Traian Băsescu declara, în 27 noiembrie, că urmează să aibă o discuţie cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, cu privire la nominalizările pentru funcţia de procuror general şi procuror-şef al DNA, iar aceasta va trebui să îl convingă că propunerile sunt valoroase, având în vedere şi avizul negativ al CSM.
Şeful statului a criticat modul în care s-a făcut de către Ministerul Justiţiei selecţia candidaţilor pentru cele două funcţii.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a arătat în decizia prin care a emis aviz negativ candidaturii procurorului clujean Ioan Irimie pentru funcţia de şef la DNA că acesta a avut o capacitate scăzută de adaptare la condiţiile interviului.
CSM i-a reproşat lui Irimie furnizarea unor răspunsuri parţiale, uneori eronate, precum şi neîntrunirea "abilităţilor necesare exercitării funcţiei atât la nivelul cunoştinţelor teoretice, cât şi al deprinderilor practice privind managementul, comunicarea şi principiile care guvernează activitatea procurorilor" din cadrul DNA, cât şi din punct de vedere conceptual, respectiv al viziunii integritate asupra structurii pentru care a candidat.
În cazul lui Tiberiu Niţu, CSM a arătat în motivarea avizului negativ dat numirii lui în funcţia de procuror general că are autocontrol scăzut, rezistenţă redusă la stres şi nu a dat dovadă de iniţiativă în modernizarea managementului Ministerului Public sau în abordarea strategică a conducerii acestuia.
CSM i-a mai reproşat lui Niţu faptul că din proiectul său de management lipseşte "cu desăvârşire" orice perspectivă asupra "modului în care Ministerul Public se înscrie în sinergia instituţională, respectiv orice viziune asupra relaţionării cu celelalte instituţii implicate direct sau indirect în actul de justiţie".
În opinia membrilor Secţiei pentru procurori a CSM, Tiberiu Niţu nu a identificat măsuri imediate şi concrete care "să conducă la acţiuni relevante care să-l evidenţieze profesional, cum ar fi un dosar important sau o acţiune de anvergură de-a lungul carierei de procuror".
Citește pe alephnews.ro: Cum vor arăta bărbații în 2055? A.I. a generat o imagine a bărbatului britanic din viitor
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden a declarat că, pe baza sondajelor, l-ar fi învins pe Donald Trump. Președintele și-a exprimat îndoiala cu privire la capacitatea de a face față unui nou mandat
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Despărțire la început de 2025?! Vedeta de la Neatza cu Răzvani și Dani ar fi pus capăt relației
CANCAN.RO
Ce pensie primește un român în 2025, dacă se pensionează fără să fi muncit vreo zi în viața lui
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe