- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.08.2013, 17:19)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pivniceru: Memorandumul Rompetrol nu trebuia adoptat printr-o lege, demersul este neconstituţional
Judecătorul Curţii Constituţionale, Mona Pivniceru, fost ministru al Justiţiei, consideră că Memorandumul încheiat de Guvern cu The Rompetrol Group nu trebuia promovat printr-o lege în Parlament, deoarece un astfel de demers încalcă prevederile constituţionale în materie de legiferare.
Urmărește
333 afișări
Pivniceru: Memorandumul Rompetrol nu trebuia adoptat printr-o lege, demersul este neconstituţional (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
Pivniceru a invocat o serie de argumente similare cu cele pe care ulterior preşedintele Traian Băsescu le-a susţinut în cererea de reexaminare adresată Parlamentului în privinţa problemelor procedurale privind adoptarea prin lege a Memorandumului Rompetrol.
Judecătorul susţine, în opinia separată la decizia Curţii Constituţionale, că documentul reprezintă în fapt o înţelegere de natură comercială între statul român şi o persoană juridică străină, motiv pentru care acesta ar fi trebuit promovat printr-un "contract de stat".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Pivniceru argumentează că Memorandumul nu intră sub incidenţa dreptului internaţional public, astfel încât acesta să fie adoptat în mod identic tratatelor sau acordurilor internaţionale încheiate de statul român, ci face obiectul dreptului internaţional privat.
"Legea, ca act juridic al Parlamentului, trebuie să reglementeze relaţiile sociale ori să ratifice acorduri, tratate ori înţelegeri internaţionale, iar nu să valideze înţelegeri între unele organe executive şi persoane juridice de drept privat", menţionează judecătorul CC.
De asemenea, Pivniceru consideră că Parlamentul a intrat în sfera de competenţă a Executivului adoptând printr-o lege Memorandumul, nesocotind astfel prevederile constituţionale.
În mod similar cu cele reclamate ulterior de şeful statului, în momentul cererii de reexaminare a actului normativ, judecătorul CC a invocat o decizie a Curţii Constituţionale din 2005. În documentul menţionat, Curtea declara neconstituţională legea prin care i se restituiau Regelui Mihai o serie de bunuri pentru considerentul reglementării individuale a unei înţeleri între Guvern şi fostul suveran.
"Aşadar fiind, apreciem că Legea supusă controlului contravine principiului constituţional al egalităţii, astfel cum îşi găseşte expresie în art 16 alin 1 din Legea fundamentală, având caracter discriminatoriu şi, ca atare, este, sub acest aspect, în totalitate neconstituţională", precizează Pivniceru.
Curtea Constituţională a decis în 26 iunie că legea prin care a fost adoptat în Parlament Memorandumul Rompetrol este constituţională, după ce 80 de deputaţi ai PDL, UDMR şi PPDD au reclamat neconstituţionalitatea documentului. CC a respins ca neîntemeiată sesizarea parlamentarilor opoziţiei.
În 2 iulie, preşedintele Traian Băsescu a solicitat reexaminarea legii, argumentând că documentul ar fi trebuit adoptat printr-o hotărâre de Guvern, şi nu printr-un proiect de lege în Parlament, pentru că reglementează "într-un singur caz prestabilit expres", şi nu pentru un număr nedeterminat de cazuri concrete. Şeful statului invoca de asemenea neconstituţionalitatea actului normativ pornind tot de la decizia Curţii Constituţionale din 2005.
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 06:45
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Călin Georgescu e pe primul loc. Diferenţă dintre Ciolacu şi Lasconi a scăzut din nou: sub 7500 de voturi. Mai sunt de numărat câteva zeci de secţii din Bucureşti, Marea Britanie, SUA şi Canada
-
astăzi, 06:20
Cum a votat Diaspora pentru preşedintele României. Mai sunt de numărat voturi în SUA şi Canada