- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.08.2013, 17:19)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pivniceru: Memorandumul Rompetrol nu trebuia adoptat printr-o lege, demersul este neconstituţional
Judecătorul Curţii Constituţionale, Mona Pivniceru, fost ministru al Justiţiei, consideră că Memorandumul încheiat de Guvern cu The Rompetrol Group nu trebuia promovat printr-o lege în Parlament, deoarece un astfel de demers încalcă prevederile constituţionale în materie de legiferare.
Urmărește
333 afișări
Pivniceru: Memorandumul Rompetrol nu trebuia adoptat printr-o lege, demersul este neconstituţional (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
Pivniceru a invocat o serie de argumente similare cu cele pe care ulterior preşedintele Traian Băsescu le-a susţinut în cererea de reexaminare adresată Parlamentului în privinţa problemelor procedurale privind adoptarea prin lege a Memorandumului Rompetrol.
Judecătorul susţine, în opinia separată la decizia Curţii Constituţionale, că documentul reprezintă în fapt o înţelegere de natură comercială între statul român şi o persoană juridică străină, motiv pentru care acesta ar fi trebuit promovat printr-un "contract de stat".
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Urnele încep să se închidă în mai multe state, vin primele rezultate. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Pivniceru argumentează că Memorandumul nu intră sub incidenţa dreptului internaţional public, astfel încât acesta să fie adoptat în mod identic tratatelor sau acordurilor internaţionale încheiate de statul român, ci face obiectul dreptului internaţional privat.
"Legea, ca act juridic al Parlamentului, trebuie să reglementeze relaţiile sociale ori să ratifice acorduri, tratate ori înţelegeri internaţionale, iar nu să valideze înţelegeri între unele organe executive şi persoane juridice de drept privat", menţionează judecătorul CC.
De asemenea, Pivniceru consideră că Parlamentul a intrat în sfera de competenţă a Executivului adoptând printr-o lege Memorandumul, nesocotind astfel prevederile constituţionale.
În mod similar cu cele reclamate ulterior de şeful statului, în momentul cererii de reexaminare a actului normativ, judecătorul CC a invocat o decizie a Curţii Constituţionale din 2005. În documentul menţionat, Curtea declara neconstituţională legea prin care i se restituiau Regelui Mihai o serie de bunuri pentru considerentul reglementării individuale a unei înţeleri între Guvern şi fostul suveran.
"Aşadar fiind, apreciem că Legea supusă controlului contravine principiului constituţional al egalităţii, astfel cum îşi găseşte expresie în art 16 alin 1 din Legea fundamentală, având caracter discriminatoriu şi, ca atare, este, sub acest aspect, în totalitate neconstituţională", precizează Pivniceru.
Curtea Constituţională a decis în 26 iunie că legea prin care a fost adoptat în Parlament Memorandumul Rompetrol este constituţională, după ce 80 de deputaţi ai PDL, UDMR şi PPDD au reclamat neconstituţionalitatea documentului. CC a respins ca neîntemeiată sesizarea parlamentarilor opoziţiei.
În 2 iulie, preşedintele Traian Băsescu a solicitat reexaminarea legii, argumentând că documentul ar fi trebuit adoptat printr-o hotărâre de Guvern, şi nu printr-un proiect de lege în Parlament, pentru că reglementează "într-un singur caz prestabilit expres", şi nu pentru un număr nedeterminat de cazuri concrete. Şeful statului invoca de asemenea neconstituţionalitatea actului normativ pornind tot de la decizia Curţii Constituţionale din 2005.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe