PLANORUL DISPĂRUT - MAI: Căutările extinse ale aparatului, încheiate. De luni trec în faza de misiune permanentă

Căutările extinse ale planorului condus de Mircea Crăciun, care a dispărut în 6 august, au fost finalizate duminică, iar de luni intră în faza de misiune permanentă, asigurată de jandarmii montani şi salvamontişti, în colaborare cu vânătorii de munte şi lucrătorii ocoalelor silvice, anunţă MAI.

Urmărește
4596 afișări
Imaginea articolului PLANORUL DISPĂRUT - MAI: Căutările extinse ale aparatului, încheiate. De luni trec în faza de misiune permanentă

MAI: Căutările extinse ale planorului, încheiate; de luni trec în faza de misiune permanentă

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), au fost finalizate căutările extinse pe traseele şi zonele montane din judeţele Braşov, Prahova, Argeş, Buzău, Dâmboviţa, Sibiu, Bacău, Covasna şi Harghita, stabilite împreună cu reprezentanţii tuturor forţelor implicate în misiune şi piloţii civili ai aerodromului.

"În această seară va avea loc o şedinţă operativă privind misiunile desfăşurate până în prezent, iar începând de mâine, căutările pilotului aeroplanului dispărut pe data de 6 august a.c. vor trece în faza de misiune permanentă asigurată de către structurile de jandarmerie montană şi salvamont, în colaborare cu vânătorii de munte şi lucrătorii ocoalelor silvice. Totodată, coordonarea misiunilor de căutare va fi preluată de la Centrul mobil înaintat din Predeal la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, prin Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei. Toate informaţiile şi indiciile, referitoare la dispariţia acestui planor, vor fi verificate în continuare", arată MAI.

Reprezentanţii ministerului precizează că, pentru căutarea pilotului aeroplanului dispărut, în ultimele 10 zile au fost mobilizate, zilnic, aproximativ 900 de forţe, ajungând în unele perioade la peste 1.350 de pompieri, jandarmi, salvamontişti, poliţişti, militari şi voluntari, care au avut la dispoziţie peste 180 de mijloace de căutare terestre - autospeciale de teren, ATV-uri şi şenilate, dar şi mijloace aeriene asigurate de elicoptere ale MAI şi MApN, avioane aparţinând Aeroclubului României şi drone performante puse la dispoziţie de către voluntari din sectorul privat.

Au fost parcurse peste 300 de trasee şi zone montane, iar aria de căutare aeriană a cuprins aproximativ 46.100 de kilometri pătraţi, incluzând şi căutările punctuale în diferite alte zone, pe baza datelor primite, arealul de căutare fiind unul foarte mare din cauza lipsei unor informaţii relevante privind traseul de deplasare al planorului, timpul de zbor sau existenţa vreunui sistem de localizare a respectivului aparat de zbor.

Căutările s-au concentrat inclusiv în zona de acoperire a celulei GSM care a înregistrat ultimul semnal al telefonului pilotului, în ziua de 6 august, în jurul orei 13.06, dar şi în zonele indicate de către cei care au oferit informaţii Poliţiei sau care au sunat la 112, peste 50 de apeluri telefonice fiind primite, analizate şi verificate.

În toată această perioadă s-a ţinut permanent legătura cu membrii familiei pilotului, care au participat inclusiv la misiunile de căutare, mai spun reprezentanţii MAI.

Ei mai spun că, în situaţia în care condiţiile meteorologice vor pune în pericol continuarea acţiunilor de căutare, acestea vor fi sistate temporar şi reluate ulterior, când vremea o va permite, având în vedere relieful zonei, gradul de dificultate al acesteia şi riscul pentru echipele de salvatori.

Familia pilotului Mircea Crăciun a creat pagina de Facebook "Să-l găsim pe Mircea Crăciun", unde colegii acestuia să poată posta opinii referitoare la traseele pe care ar putea fi căutat, arătând că "omul pasăre trebuie să se întoarce la familia şi prietenii lui".

Mircea Crăciun, care a dispărut cu planorul în 6 august, după ce a decolat din Masivul Postăvarul, este considerat cel mai bun pilot de planor de distanţă din România, el pregătindu-se pentru a atinge un record mondial de 1.000 de kilometri în zbor liber.

Planorul era închiriat de la o firmă din străinătate de către Mircea Crăciun, care îl testa pentru prima dată după asamblare. Aeroclubul Braşov l-a ajutat să se înalţe pentru a-şi lua zborul din Masivul Postăvarul.

Comandantul Aeroclubului Braşov, Stelian Cojocaru, spunea, în 6 august, că atunci când planorul a fost tractat de pe Aerodromul Ghimbav, pilotul Mircea Crăciun a spus că intenţionează să zboare aproximativ două-trei ore, fiind vorba despre un zbor de "verificare după asamblare", potrivit ROMATSA.

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Braşov s-au sesizat din oficiu, pe rolul acestei unităţi constituindu-se din 6 august un dosar penal cu privire la faptul că în aceeaşi zi planorul, care a decolat fără un plan de zbor la ora 12.30, a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanţii Aeroclublului Ghimbav sau familia şi nu a mai revenit la bază.

ROMATSA anunţa că Mircea Crăciun a folosit ultima dată telefonul mobil în 6 august, la ora 13.06, în timp ce traversa staţiunea Predeal.

Ministerul Transporturilor investighează motivele pentru care dispariţia planorului a fost anunţată cu întârziere. Aparatul de zbor a plecat joi 6 august, la amiază, de la Ghimbav, iar autorităţile au fost anunţate după nouă ore că nu a revenit la bază.

Planorul pilotat de Mircea Crăciun zbura într-o zonă de clasa G, adică spaţiul aerian liber, iar pilotul era singurul responsabil cu navigaţia şi cu păstrarea legăturii cu organele de trafic, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul general al Aeroclubului României, George Rotaru.

Directorul general al Aeroclubului României a spus că, potrivit legislaţiei în vigoare, reprezentanţii Aerodromului Ghimbav nu aveau obligaţia să monitorizeze zborul planorului, întrucât era un zbor privat, pentru care s-a asigurat doar tractarea, după aceea pilotul comandant fiind singurul responsabil de menţinerea legăturii cu organele de trafic.

George Rotaru a mai spus că Aeroclubul României face o cercetare internă în acest caz.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici