Plante ornamentale, înlocuite deoarece seminţele lor erau consumate ca droguri

Floricultorii din Miercurea Ciuc au fost nevoiți să înlocuiască o specie de plantă decorativă, sădită în centrul orașului, după ce mai mulți tineri au început să consume semințele acesteia pentru efectul lor halucinogen, doi dintre ei fiind chiar internaţi în spital.

Urmărește
2054 afișări
Imaginea articolului Plante ornamentale, înlocuite deoarece seminţele lor erau consumate ca droguri

Plante ornamentale, înlocuite deoarece seminţele lor erau consumate ca droguri

Doi tineri în vârstă de 15 și 19 ani au ajuns, la sfârșitul săptămânii trecute, la Secţia de Urgenţă a Spitalului Judeţean Harghita, după ce au consumat seminţele acestor plante, însă cazul a fost dat publicităţii abia vineri, când locuitorii din Miercurea Ciuc au constatat dispariția florilor albe având formă de pâlnie, cunoscute sub numele de "trompeta îngerilor" sau "ciumăfaie”, cu denumirea științifică Datura.

"Eram de gardă la Urgenţă când au fost aduși cei doi adolescenți de 15 şi respectiv 19 ani, care aveau simptome clare de abuz de droguri. După ce am aflat că tinerii au consumat seminţele Daturii, am adresat o scrisoare Primăriei şi am cerut îndepărtarea acestor plante”, a declarat, vineri, dr. Czimbalmos Zsolt de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPCA) Harghita.

Alți tineri care mestecau semințe ale acestei plante au fost văzuți, în urmă cu două zile, de un voluntar al Asociaţiei Eurocultura din Miercurea Ciuc, care l-a sesizat pe președintele organizației, consilierul municipal Bíró József.

„Un voluntar al asociaţiei mi-a atras atenţia că tinerii mestecă seminţele unor flori plantate în centrul oraşului și că manifestă un comportament cel puțin straniu. Mi-am amintit imediat că în urmă cu câteva zile am auzit, întâmplător, că doi tineri au ajuns la spital după ce au mestecat semințele plantei și l-am sunat pe primarul Raduly Robert, explicându-i care este situaţia”, a spus Bíró József.

Şi șeful Secţiei Floricole din cadrul Primăriei Miercurea Ciuc, ing. Burista Csilla, a aflat despre acest lucru, spunând că o cunoştinţă i-a atras atenţia că tinerii din oraş mestecă seminţele florilor.

"Planta nu este interzisă prin lege. Pentru prima dată am văzut-o la Neptun, dar apare ca plantă ornamentală în mai multe oraşe din țară. Surpriza cea mai mare am avut-o când am intrat pe Internet și am constatat, cu groază, că există forumuri prin care tinerii îşi împărtăşesc senzaţiile legate de efectele consumului acestei plante, dându-și indicații unii celorlalți", a spus Burista Csilla.

Vineri, în locul plantelor scoase au apărut în oraş alte flori.

"Am cerut să fie scoase, nu de alta, dar să nu se formeze cozi ale tinerilor fără minte în jurul plantelor sădite în scopuri pur ornamentale. Îndepărtarea lor nu este o soluție, pentru că atât seminţele, cât şi plantele se vând în magazine de specialitate, chiar şi în pieţe”, a declarat, la rândul său, primarul Raduly Robert.

Datura este o plantă cu frunze mari, ovale și dur-dințate, cu flori albe de şapte – zece centimetri, parfumate, care atârnă ca nişte pâlnii şi care apar în perioada verii şi la începutul toamnei, semințele negre fiind închise într-o capsulă.

Planta conţine o serie de alcaloizi toxici pentru om, precum atropina şi scopolamina. Semnițele Daturii, mestecate, sau infuziile din flori induc stări euforice, cu efecte halucinogene, din cauza conținutului de alcaloizi. În cazul ingerării, simptomele se manifestă prin dezorientare, pierderea memoriei, stări de agitaţie, chiar febrile, consumul în cantități mai mari provocând chiar stopul cardiac.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici