- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.06.2015, 14:22)
- Ana-Maria Lazăr
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Plumb, despre Raportul SUA privind persoanele cu dizabilităţi: Mai sunt multe de făcut
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, spune, comentând Raportul Departamentului de Stat potrivit căruia discriminarea persoanelor cu dizabilităţi a fost în continuare o problemă în 2014, că Guvernul a acordat atenţie acestei categorii, dar că ”mai sunt multe de făcut” şi şi-ar fi dorit să facă mai mult.
Urmărește
528 afișări
Plumb, despre Raportul SUA privind persoanele cu dizabilităţi: Mai sunt multe de făcut (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
Întrebată, vineri, cum comentează raportul Departamentului de Stat al SUA, potrivit căruia persoanele cu dizabilităţi se confruntă în continuare cu discriminarea autorităţilor şi a societăţii, Rovana Plumb a spus că fiecare dintre categoriile defavorizate reprezintă o prioritate.
”Mai sunt multe de făcut. Pot să vă spun că din punct de vedere al guvernării am acordat atenţie acestei zone a persoanelor cu dizabilităţi. Timp de şase ani indemnizaţia persoanelor cu dizabilităţi nu a fost majorată. Am majorat şi am crescut cu 16% indemnizaţia persoanelor cu dizabilităţi şi, totodată, am majorat indemnizaţia însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi. Ceea ce mai avem de făcut, într-adevăr, este să putem să mergem pe dezinstituţionalizare, pe incluziunea şi integrarea socială în cadrul comunităţilor persoanelor cu dizabilităţi”, a declarat ministrul Muncii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Întrebată dacă este mulţumită de ceea ce s-a făcut până acum la acest capitol, Rovana Plumb a spus că şi-ar fi dorit să facă mai multe.
”De fiecare dată s-au stabilit anumite priorităţi, pe termen scurt, pe termen lung. Atât copiilor, cât şi persoanelor adulte care în momentul de faţă sunt în aceste centre ale statului, în centrele speciale de protecţie, trebuie să le fie acordată o atenţie sporită şi, în acest sens, ne-am angajat că vom merge pe dezinstituţionalizare. Sigur că sunt foarte multe lucruri de făcut. Le-am ordonat de aşa natură încât să prioritizăm multe dintre măsurile pe care le-am luat, care au venit să repare dezastrul impactului provocat de măsurile de austeritate. Pentru copii, pentru adulţi, pentru tineri avem o prioritate a guvernării, care o reprezintă tinerii. (...) Sigur că mai avem multe de făcut, însă în ceea ce priveşte Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, creşterea economică, care este mai mult decât sustenabilă, este o creştere economică sănătoasă, a permis luarea măsurilor sociale care au venit în sprijinul categoriilor care aveau nevoie de ajutorul statului”, a mai susţinut Rovana Plumb.
În Raportul Departamentului de Stat american privind "Practici în materie de drepturile omului" se arată că în România Guvernul nu a aplicat legea în întregime, iar discriminarea persoanelor cu dizabilităţi a fost, în continuare, o problemă în 2014.
”În multe cazuri, persoanele cu dizabilităţi se confruntă cu discriminarea autorităţilor şi a societăţii. Conform unui raport elaborat de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE (ADF), publicat în iunie 2012, doar 1% dintre persoanele cu dizabilităţi mintale aveau un loc de muncă. Raportul ADF indică, de asemenea, că persoanele cu dizabilităţi mintale din instituţii, în special copiii, sunt victimele diverselor forme de intimidare, hărţuire şi abuz. Conform unui studiu finanţat din fonduri UE şi publicat în 2012, 87% dintre respondenţi considerau discriminarea (în sensul larg al cuvântului) una dintre marile probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi. Legea prevede asigurarea de posibilităţi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi în clădiri şi în transportul public. Deşi numărul clădirilor cu facilităţi construite special pentru persoanele cu dizabilităţi a continuat să crească pe parcursul anului, el a rămas în continuare insuficient iar pentru persoanele cu dizabilităţi a fost extrem de dificil să străbată străzile din oraşe sau sa aibă acces în clădirile publice”, se mai precizează în Raportul Departamentul de Stat american.
În document, care foloseşte statistici ale Ministerului Muncii,se arată că în România la sfârşitul lunii martie 2014 erau înregistrate 715.201 de persoane cu dizabilităţi, dintre care doar 29.184 aveau loc de muncă, iar la sfârşitul lunii iunie existau 387 de instituţii publice de asistenţă socială pentru adulţii cu dizabilităţi, coordonate de Ministerul Muncii. Conform statisticilor oficiale ale DPC, la sfârşitul lunii martie existau 61.720 de copii cu dizabilităţi.
În raportul Departamentului de Stat al SUA se mai arată că între octombrie 2013 şi martie 2014, pe baza unor protocoale scrise, încheiate cu Ministerul Muncii şi cu Ministerul Sănătăţii, reprezentanţi ai Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ) au făcut vizite neanunţate la centre publice şi private destinate copiilor cu dizabilităţi. În urma vizitelor, CRJ a identificat o serie de încălcări ale unora dintre drepturile pacienţilor şi ale legii. CRJ a constatat că nu există proceduri eficiente de înregistrare şi soluţionare a plângerilor şi că abuzul verbal şi fizic al copiilor, sedarea, limitarea excesivă a mişcării, lipsa igienei, condiţiile neadecvate, lipsa îngrijirii medicale şi lipsa accesului la educaţie sunt probleme des întâlnite, mai arată raportul.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Raport SUA: Abuzarea şi neglijarea copiilor, în continuare probleme grave în România. Un sfert din angajaţii din România au avut salariul minim în 2014
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe