Video Poezii şi cântece patriotice, lanţ uman şi ceremonii militare, pentru marcarea zilei de 9 Mai

Ziua Europei, Ziua Independenţei a fost marcată cu poezii şi cântece patriotice la Cluj Napoca, iar la Bistriţa oamenii au creat un lanţ uman în jurul Bisericii Evanghelice cu cel mai înalt turn din ţară. La Iaşi au fost ceremonii militare şi religioase.

Urmărește
1855 afișări

Elevii din trei licee din Cluj-Napoca au susţinut, marţi, în premieră, un program artistic cu poezii şi cântece patriotice, cu ocazia ceremoniei de marcare a zilei de 9 Mai, într-o încercare de reanimare a sentimentului patriotic în rândul tinerilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prefectura Cluj, în cooperare cu Divizia 4 Infanterie „Gemina”, a organizat, marţi, în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca o ceremonie publică cu prilejul sărbătoririi zilei de 9 Mai - Independenţa de Stat a României, Ziua Europei şi Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial.

În cadrul evenimentului, Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” şi corurile reunite ale elevilor Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă” şi Seminarului Teologic Ortodox Cluj-Napoca, precum şi elevi ai Liceului de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia” au susţinut, în premieră, un moment artistic care a cuprins interpretarea unor cunoscute marşuri militare, cântece şi poezii patriotice.

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a declarat că s-a dorit într-un alt mod a sărbătorii.

„Dorim să reanimăm sentimentul patriotic în rândul tinerilor, care a cam dispărut din păcate. De asemenea, în cadrul ceremoniei nu s-au mai depus coroane de flori, pentru că am dorit să ne bucurăm, să aniversăm Ziua Europei, Ziua Independenţei şi Ziua Victoriei, nu să tot comemorăm. Sigur, avem în suflet eroii neamului, dar vrem să dăm mai multă bucurie acestor evenimente”, a spus Vuşcan.

Totodată, Prefectura Cluj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj au organizat o nouă manifestare din cadrul proiectului „Lecţie de istorie” prin care 200 elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a, aparţinând unor şcoli din 15 localităţi clujene din mediul rural au participat la o demonstraţie de „acordare a primului ajutor de bază” organizată de Cruce Roşie Cluj, au vizionat filmul românesc „Pentru Patrie” şi au vizitat Muzeul Mitropoliei Ortodoxe.

Lanţ uman în jurul Bisericii Evanghelice din Bistriţa pentru a marca Ziua Europei

Ziua Europei a fost sărbătorită în centrul municipiului Bistriţa, cu expoziţie de gravuri, concursuri sportive, un flashmob dar şi un lanţ viu în jurul Bisericii Evanghelice din centrul oraşului.

Evenimentele dedicate Zilei Europei au debutat marţi, în Piaţa Centrală din municipiul Bistriţa, cu un vernisaj al unei expoziţii de gravuri, expoziţie realizată de elevii liceului de Arte Corneliu Baba şi având ca temă Europa mea - Poduri Europene.

Elevii claselor V - VIII au fost provocaţi la un concurs sportiv de ştafetă, iar cei mici la un concurs de desene pe asfalt.

Cel mai aşteptat moment al manifestărilor a fost organizarea unui lanţ viu în jurul Bisericii Evanghelice, situată în centrul oraşului, biserica simbol al municipiului Bistriţa fiind construită în urmă cu peste 450 de ani şi care are cel mai înalt turn medieval din ţară, de 75 de metri.

„Realizăm în fiecare an un lanţ uman, în jurul Bisericii Evanghelice din Bistriţa, simbolul oraşului, biserica fiind obiectivul care vine din trecut şi va dăinui şi în viitor - este istoria, trecutul - prezentul şi viitorul. Lanţul uman este format din copiii care participă la manifestările dedicate Zilei de 9 mai, Ziua Europei, şi în acest an fiind prezenţi peste 250 de elevi de la şcolile din municipiul Bistriţa”, a declarat pentru MEDIAFAX reprezentanta Centrului Europe Direct, Monica Mureşan.

Evenimentul, organizat de Primăria municipiului Bistriţa şi Centrul Europe Direct Bistriţa se va încheia cu un flashmob şi premierea echipelor participante la concursuri.

Ceremonie militară şi religioasă la Iaşi

Ziua Europei, Ziua Independenţei şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial au fost marcate şi la Iaşi printr-o ceremonie militară şi religioasă şi în centrul Iaşului. Garda de onoare a Brigăzii 15 Mecanizată Iaşi a dat onorul prefectului judeţului Iaşi în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale şi a zeci de ieşeni care au venit special să asculte fanfara militară.

„Independenţa noastră a fost cucerită cu arma în mână la sud de Dunăre şi argumentul militar ne-a permis nouă, statului român, să ne proclamăm independenţa. (...) Ne bucurăm că astăzi avem această şansă de a ne aduce aminte de jertfa lor şi de asemenea, prin faptul că cetăţeni ai României fiind, suntem şi noi, miliatarii, membri ai Uniunii Europene, ne bucurăm de faptul că avem parte de pace şi prosperitate", a declarat corespondentului MEDIAFAX, colonelul Dragoş Iacob, comandant al Brigăzii 15 Mecanizată Iaşi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici