Ponta: Legea din Parlament menţine cota pentru certificate verzi, altfel din aprilie creşte preţul

Proiectul de lege din Parlament privind energia regenerabilă menţine la 11% cota din consumul total de electricitate pentru care sunt acordate certificate verzi, iar în lipsa acestei legi acest nivel va creşte, din aprilie, la 15%, generând şi creşterea facturii, a declarat premierul Victor Ponta.

Urmărește
712 afișări
Imaginea articolului Ponta: Legea din Parlament menţine cota pentru certificate verzi, altfel din aprilie creşte preţul

Ponta: Legea din Parlament menţine cota pentru certificate verzi, altfel din aprilie creşte preţul (Imagine: Laszlo Raduly/ Mediafax Foto)

El a susţinut că nepromulgarea legii de către preşedintele Traian Băsescu este motivată de interesul acestuia în a sprijini companii private să recupereze mai repede, prin creşterea preţului în factură, investiţia efectuată în energia regenerabilă şi a afirmat că şeful statului a preluat cu "copy-paste" argumentele Asociaţiei Producătorilor de Energie Regenerabilă, care are un interes comercial direct.

"Reconsiderarea cotei (la 11% în loc de 15% - n.r.) va asigura păstrarea preţului actual, cu fluctuaţiile de rigoare. Dacă legea nu este promulgată până la 1 aprilie, efectul va fi de a asigura certificate verzi pentru 15% din energia produsă în România, ceea ce determină o creştere de aproape 50% a impactului în factura finală a consumatorului casnic sau industrial referitor la ceea ce este de plătit pentru energia regenerabilă, de la 42 lei/MGW la 63 lei/MGW", a spus Ponta.

Din datele prezentate de premier, respectiv o creştere de la 42 lei la 63 lei/MGW, rezultă doar o creştere de 50% a componentei reprezentată de energia regenerabilă în factură şi nu a facturii finale, deoarece energia din surse regenerabile reprezintă doar 11% din consumul total.

Şeful Executivului a adăugat că preşedintele a contestat la Curtea Constituţională faptul că Guvernul nu ar fi prenotificat Comisia Europeană, deşi Executivul a transmis notificarea.

"Preşedintele vrea să tragă de timp pentru ca, la 1 aprilie, noua cotă de certificate verzi să intre în vigoare şi orice fel de reglementare ulterioară să mai poată produce efect doar pentru 2015", a spus Ponta.

El a explicat astfel că Guvernul va fi obligat să emită o ordonanţă de urgenţă cu acelaşi obiect până la 1 aprilie.

Pe de altă parte, cota obligatorie de certificate verzi va creşte din luna aprilie cu 88,5% faţă de nivelul actual, de la 0,1188 la 0,224 certificate verzi pe MWh, conform unui ordin al autorităţii de reglemenre în domeniu.

Surse din piaţa de energie au declarat agenţiei MEDIAFAX, la finele lunii februarie, că facturile la electricitate ar putea să crească în aprilie cu 0,5%-1%, ca urmare a majorării de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a cotei de certificate verzi pe care furnizorii de electricitate trebuie să o îndeplinească pentru anul trecut.

"Impactul creşterii cotei de certificate verzi va fi probabil de 5-6 lei pe componenta de energie regenerabilă din facturi. Deocamdată este greu de estimat impactul în valoarea finală a facturii, pentru caă furnizorii vor trebui să achiziţioneze certificatele verzi aferente anului trecut pe durata lunii martie, aşa că abia în aprilie va putea fi făcut un calcul", au declarat sursele avizate.

ANRE a stabilit, în acest an, pentru anul 2013 o cotă obligatorie de 0,224 de certificate verzi pe MWh, cu 88,5% mai mare faţă de nivelul de 0,1188 certificate verzi pe MWh pentru 2012.

În urma majorării cotei obligatorii, componenta de energie regenerabilă din facturile consumatorilor ar putea creşte de la 34 de lei la 39-40 de lei, au adăugat sursele.

Potrivit surselor, cota obligatorie de certificate verzi a crescut pentru că producţia de energie regerabilă aproape s-a dublat faţă de 2012, ajungând la 6.100 GWh.

Anul trecut au fost tranzacţionate 9,9 milioane de certificate verzi, în urcare cu 78,3% de la 5,55 milioane de unităţi în 2012, pe fondul creşterii accelerate a producţiei de energie din surse regenerabile.

Preţul mediu al unui certificat verde a fost anul trecut de 42 de euro, faţă de 56 de euro în 2012.

Sistemul certificatelor verzi este modul în care Guvernul a decis să sprijine producţia de energie din surse regenerabile. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că Legea certificatelor verzi este în Parlament şi a fost retrimisă pentru că trebuia să vină un aviz de la Comisia Europeană, precizând că nu are nimic împotrivă să fie promulgată imediat ce sunt îndeplinite toate procedurile.

Sindicatele din industrie protestează miercuri la Curtea Constituţională şi joi în Piaţa Victoriei, pentru a cere soluţionarea urgenţă a ordonanţei de urgenţă privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi a liberalizării rapide a preţului la gaze naturale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici